Co sbalit do cestovní lékárničky?

Konečně je tu léto, sluníčko, prázdniny a také doba dovolených. Už se vidíte s ledovým drinkem na pláži nebo s batůžkem a v pohorkách na krásné horské vyhlídce? Ať už máte raději aktivní odpočinek nebo válečku u vody, dovolenkovému relaxu každý rok předchází balení kufrů nebo batohů a starosti o to, abychom s sebou měli vše potřebné a na nic důležitého nezapomněli.

Abychom vám balení alespoň trošku usnadnili, připravili jsme pro vás seznam věcí, které by měla obsahovat vaše cestovní lékárnička.

 

Co by vám nemělo chybět v cestovní lékárničce

Obsah lékárničky byste vždy měli přizpůsobit místu a délce dovolené, plánovaným aktivitám a také počtu osob. Velmi důležité je zjistit si dopředu, jak moc je ve vaší cílové destinaci dostupná kvalitní lékařská péče.

Léky byste měli skladovat tak, aby byly chráněny před sluncem, mrazem a vlhkem.

Když léky vybalíte z krabiček, ušetříte trochu tolik potřebného místa, kterého se nám při balení většinou nedostává. Nezapomeňte si ale k lékům vzít příbalové letáky, abyste v případě nutnosti jejich využití netápali nad doporučeným dávkováním nebo, pokud cestujete s dětmi, věkovou hranicí pro možnost podání konkrétního léku.

Dostatečné zdravotní pojištění do zahraničí by mělo být samozřejmostí. Nejen vážný úraz, ale třeba ‚jen‘ zánět slepého střeva či zubu vás může postihnout nečekaně a kdykoli, i když se při odjezdu cítíte zdraví a plně v kondici. Výdaje za ošetření v zahraničí bez cestovního pojištění přitom mohou narůst do astronomické výše a zruinovat váš rodinný rozpočet.

 

Šetřit na zdravotním pojištění do zahraničí se nevyplatí!

 

Na co nezapomenout?

V první řadě si nezapomeňte sbalit všechny léky, které běžně a pravidelně používáte.

U ostatních léků, které běžně neužíváte a berete si je s sebou ‚pro jistotu‘, vždy zkontrolujte kontraindikace podle vašeho zdravotního stavu.

U všech léků zkontrolujte také dobu expirace.

 

Bolest a teplotaBolest hlavy

Lékárnička by měla obsahovat běžně dostupná analgetika proti bolesti hlavy, zubů, ale třeba i masti na bolesti kloubů, pokud na ně trpíte a plánujete aktivní dovolenou.

Na horečku a zvýšenou teplotu budete potřebovat antipyretika, dobře fungují léky s obsahem paracetamolu. Pokud váš zdravotní stav nedovoluje využití paracetamolu, můžete vsadit třeba na Aspirin či Acylpyrin, ten ale určitě nepodávejte dětem.

 

 

Nachlazení a bolest v krkuBolest v krku

Že na dovolené u moře nemůžete nastydnout? Pověra. Z důvodu střídání teplot díky hotelové klimatizaci vás může postihnout pořádná rýma i bolest v krku.

Na bolest v krku doporučujeme použít např. sprej do krku HUMER Akutní bolest hrdla, Faryngitida, který díky 100% přírodnímu složení ocení zejména těhotné a kojící ženy.

 

 

 

Úrazy

Ať jedete kamkoli, úraz se vám může přihodit všude. V lékárničce by proto neměly chybět náplasti, obvazový materiál a také účinná dezinfekce.

TIP:

Obvazový materiálÚraz

Na ošetření drobných oděrek a poranění se skvěle hodí ‚chytré obinadlo‘ URGO S.O.S Cuts, které kombinuje praktické vlastnosti náplastí a obvazů. Samodržící obinadlo můžete použít jak místo náplasti – dobře drží na ráně a je vytvořeno ze savého materiálu, který skvěle nahradí polštářek náplasti, tak také místo obvazu. Na rozdíl od běžného obvazu nemusíte při použití URGO S.O.S Cuts hledat nůžky, chytré obinadlo lze na požadovanou délku jednoduše odtrhnout rukou.

Jaké další přednosti má chytré obinadlo URGO S.O.S Cuts? Podívejte se sami.

 

NáplastiÚrazy

Některá poranění, jako jsou puchýře, mozoly na chodidlech apod., je lepší díky obtížné lokalizaci ošetřit klasickou náplastí.

Na horské túry se vyplatí vsadit na Hi-Tech náplasti, které díky svému speciálnímu složení urychlují hojení a snižují bolestivost poranění. Díky těmto náplastem nebudete muset přerušovat plánovanou cestu a ztrácet cenný čas rekonvalescencí.

Na dovolenou u moře je dobré myslet na voděodolné náplasti, abyste se kvůli poranění nemuseli vzdávat vodních radovánek.

 

 

Střevní a zažívací potížeStřevní potíže

Při cestách do exotických krajin se určitě neztratí léky proti průjmu. Neobvyklé pokrmy někdy dokáží naše střeva pořádně podráždit.

Doporučujeme ale přibalit s sebou také léky proti opačnému problému – zácpě. Ta se může, obzvláště při cestách do tropů, objevit např. z důvodu dehydratace a dokáže potrápit stejně jako běhavka.

Máte-li citlivější žaludek, nezapomeňte si přibalit také antacida – léky proti překyselení žaludku a pálení žáhy.

 

 

ZánětyZáněty

Jste-li náchylní k zánětlivým onemocněním, určitě neváhejte před odjezdem na dovolenou navštívit vašeho lékaře a nechat si s sebou předepsat antibiotika, která vám pomáhají.

Nedostatečně čistá voda např. v hotelových bazénech nebo v rybnících může přispět ke vzniku ‚ženských zánětů‘, proto by vám v lékárničce neměly chybět léky proti těmto potížím.

 

 

 

Ochrana očíBrýle

Chybět by vám neměly ani dezinfekční kapky do očí, které pomohou při zánětech nebo podráždění očí.

Pokud nosíte dioptrické čočky nebo brýle, bez kterých se neobejdete, vezměte si s sebou raději náhradní.

 

 

 

 

Opary rtůOpary

Sluníčko je pro většinu lidí symbolem dovolenkové pohody a relaxu, u některých lidí ale delší pobyt na slunci funguje jako spouštěč vzniku oparů. Je-li to i váš případ, doporučujeme přibalit URGO Filmogel Opary.

 

 

 

 

 

 Ochrana pokožky před sluncemOchrana pokožky

Opalovací krémy s dostatečně vysokým UV faktorem byste si měli sbalit jak k moři, tak i na hory. Pro citlivější pokožku nebo dlouhodobý pobyt na sluníčku se nebojte sáhnout po vyšších ochranných faktorech, klidně i padesát.

Pro případ spálenin ze sluníčka by vaše lékárnička měla obsahovat také krémy či spreje na ošetření spálené pokožky.

 

 

 

 

Repelentní prostředky proti hmyzuRepelent proti hmyzu

Hodí se zejména do vlhkých oblastí s velkým výskytem komárů.

Při cestování po Evropě a plánovaném pobytu v přírodě určitě nezapomeňte na repelentní přípravek účinný také proti klíšťatům.

 

 

 

 

AlergieAlergie

Alergickou reakci může spustit ledasco: intenzivní slunění, neobvyklé potraviny, poštípání hmyzem nebo třeba požahání medúzou. V lékárničce by proto neměla chybět antihistaminika – léky ke zmírnění alergických projevů, a to jak k lokálnímu ošetření, tak také k celkovému zmírnění obtíží.