Desatero pro zdravá chodidla

Jak vybírat obuv pro zdravé nohy?

Barevné, černé, nízké, vysoké, lodičky, sandálky, balerínky, tenisky… Botiček máme na výběr nepřeberné množství. Jaké si tedy vybrat? I když boty často vybíráme hlavně podle toho, jak se nám líbí, je třeba mít na paměti, že základním úkolem obuvi je chránit chodidlo před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí a současně podpořit jeho přirozené funkce při stání, chůzi nebo běhu.

Najít vhodnou obuv, která bude nejen krásná, ale zároveň nebude škodit našim chodidlům, může být nelehký úkol.

 

V případě výběru obuvi se určitě nevyplatí dbát pouze na vzhled obuvi. Je dobré si pamatovat, že nohu obuvi nelze přizpůsobit. Zvolená obuv by proto již při zkoušení měla dobře padnout a být pohodlná.

 

Nevhodně zvolená obuv vzhledem k anatomii vašich chodidel totiž může způsobovat nepříjemné otlaky, puchýře, mozoly, kuří oka či zarůstající nehty. V horším případě se pak může podílet na vzniku závažnějších zdravotních problémů v podobě deformit prstů na nohou, jako jsou vbočený palec, kladívkové prsty, vybočený malík apod.

 

Jak tedy při výběru obuvi postupovat? Chcete-li si zachovat zdravé nohy, měli byste se při nákupu obuvi řídit následujícími radami:

1. Nakupujte obuv v odpoledních hodinách

Chodidlo během dne přirozeně lehce natéká a zvětšuje se jak do délky, tak i do šířky. Nákupem obuvi v odpoledních hodinách si zajistíte, že vás nové botky nebudou tlačit.

2. Vezměte si vlastní ponožky

Ačkoli již dnes většina obchodů nabízí pro účely zkoušení jednorázové silonové ponožky, raději si vezměte svoje vlastní. Tenisky na běhání nebo třeba pohorky určitě nebudete nosit se silonkou a boty je vždy dobré zkoušet s takovými ponožkami, které do nich plánujete nosit.

3. Na čísle nezáleží!

Nenechte se zmást uvedenou velikostí obuvi. Správnou velikost konkrétní botky právě pro vás totiž ovlivňuje nejen její délka (udávaná velikost), ale také její tvar a provedení vnitřního prostoru. Že si většinou kupujete 38 a nyní potřebujete 39? Nevadí. Zapomeňte na čísla a řiďte se pocitem při zkoušení.

4. Projděte se

Jistě víte, že obuv nestačí zkoušet vsedě, protože nezatížené chodidlo je kratší než zatížené. Během zkoušení obuvi se tedy postavte a nestyďte se strávit dostatek času také procházením po obchodě. Sedí obuv na noze při chůzi? Mají při chůzi klouby dostatek prostoru? Nevyzouvá se obuv ani netlačí?

5. Šířka obuvi

Nezapomeňte, že obuv vám musí padnout nejen na délku, ale také na šířku. Některé typy bot jsou širší, jiné užší. Pokud vám je bota příliš široká a noha v ní ‚plave‘, nevyplatí se zachraňovat to menším číslem obuvi.

6. Dostatek místa

Správná velikost obuvi je taková, která poskytuje dostatek prostoru pro prsty při chůzi – a to opět nejen na délku, ale také do šířky!

Postavte se a přeneste váhu na celá chodidla. Lehce zmáčkněte vršek obuvi v místě, kde vám končí prsty. Od vašeho nejdelšího prstu na noze byste k hraně obuvi měli mít ještě 1 – 1,5 cm místa. Zkuste si i zahýbat prsty, abyste zjistili, zda mají v botě dostatek prostoru. Módní špičatá obuv způsobuje deformity prstů na nohou!

Vnitřní tvar obuvi by měl co nejvíce odpovídat přirozenému tvaru chodidla. Pro celodenní nošení a sport je nezbytná dostatečně prostorná špička obuvi, která podporuje přirozené postavení palce a ostatních prstů.

7. Asymetrická chodidla

Dokonalá symetrie je v přírodě vzácná a platí to i pro naše chodidla. Velikost obuvi byste proto měli vybírat podle té nohy, kterou máte širší a delší.

8. Pozor na klenbu

Vybírejte si obuv, která poskytuje dostatečnou podporu klenbě nohy. Naše chodidla nosí celou naši váhu s každým krokem každý den a nožní klenba hraje nepostradatelnou roli při tlumení nárazů a jako rovnovážný systém. Podporou klenby chodidla v obuvi udržujete její zdraví a správnou funkčnost.

9. Nezapomeňte na podrážky

Zkontrolujte také podrážky. Ty by neměly být příliš tvrdé – pak znemožňují přirozený (p)ohyb prstů na noze, ale ani příliš měkké – pak neposkytují dostatečnou ochranu před ostrými předměty.

10. Výška podpatku

Říká se, že v podpatcích je každá žena krásná. Bohužel už se ale neříká, že časté nošení vysokých podpatků může způsobovat celou řadu zdravotních neduhů – od deformit prstů na nohou až po zkrácení Achillových šlach či lýtkových svalů, nedostatečné krevní zásobení dolních končetin a v neposlední řadě také bolesti páteře. Vysoké podpatky tím, že mění těžiště našeho těla, ovlivňují celý náš pohybový aparát a rozhodně mu nesvědčí.

Jak vysoké podpatky tedy zvolit?

Dámská obuv pro celodenní nošení by neměla mít podpatky vyšší než 3 – 4 cm. Výška podpatku u pánské obuvi by neměla přesáhnout 2,5 cm. Zvláštní pozornost je třeba brát na výšku podpatků u malých dětí – jejich obuv by měla mít podpatek maximálně 0,5 cm vysoký.

 

Rada na závěr

Obecně platí, že s nákupem špatně padnoucí obuvi si přiděláte zbytečné trápení. V malých botách noha tlačí, což mívá za následek otlaky, puchýře nebo kuří oka. Ve velkých botách noha klouže a vznikají tak puchýře, anebo mozoly na spodní straně chodidla.

Vybírali jste boty pečlivě a i přesto vás dřou?

Pokud jste zvolili obuv z přírodních materiálů, máme pro vás dobrou zprávu – přírodní materiály jsou poddajné a vaší noze se v průběhu nošení částečně přizpůsobí. Na dobu ‚rozchození‘ doporučujeme mít pro jistotu po ruce v kabelce jako první pomoc náplasti na puchýře.

TIP: URGO náplasti na puchýře lze použít i preventivně. Při počátečním nošení nové obuvi je stačí nalepit na ‚kritická‘ místa.

URGO náplasti na puchýře HiTech

 

 

U obuvi ze syntetických materiálů je situace horší, umělé materiály bývají pevné a ‚rozchození‘ u nich většinou nefunguje. Nožky sice můžete jednoduše uzdravit bez vyhledání lékaře, pokud by se ale problémy opakovaly, zvažte raději nákup nových bot z přírodních materiálů.

URGO Coricide

 

 

V případě závažnějších problémů chodidel v podobě deformit prstů, jako jsou vbočený palec nebo kladívkové prsty, doporučujeme návštěvu lékaře. Ten rozhodne, zda je potřeba chirurgická korekce, nebo zda postačí využití ortopedických pomůcek do obuvi. I při těchto nepříjemných ortopedických vadách je možné vhodnými ortopedickými doplňky výrazně zvýšit komfort chůze a chránit vaše chodidla.

URGO ortopedické doplňky

 

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.