Jak na akné v dospělosti?

Jak na akné v dospělosti?

Nevzhledné pupínky znepříjemňují život nejen adolescentům, ale i dospělým.
Objevují se vám pupínky, i když už vám dávno není –náct? Pro někoho trápení s pletí skončí s pubertou, jiní se ale s pupínky trápí i v pozdějším věku. Jak se pupínkům vyhnout?

 

11 tipů, které vám pomohou zbavit se akné

 

1. Čím více, tím lépe? V případě čištění pleti na toto pravidlo zapomeňte!

Hygiena obličeje zamezuje vzniku akné

Základem krásné a zdravé pleti je její pravidelné a důkladné čištění, aby se póry nezanášely nečistotami zvenčí a zároveň abychom zamezili zvýšenému výskytu cizorodých bakterií na povrchu pleti. Čistění by mělo být hloubkové, ale také dostatečně jemné, abychom pleť zbytečně nedráždili.

Pleť omývejte 2 krát denně teplou vodou (nikoli horkou!) a jemným mýdlem nebo mycími gely. Vhodné je používat antibakteriální přípravky určené k péči o pleť s výskytem akné. Vyhněte se příliš hrubému drhnutí pleti nebo užívání peelingu, ty podrážděné pleti neprospívají. Pleť vždy dobře opláchněte a jemně osušte dosucha čistým ručníkem.

TIP: Pozor na nadměrné čištění pleti! To může naopak vaši pleť příliš vysušit a dlouhodobě její stav zhoršit!

 

2. Vždy čistý ručník

Čistý ručník pomáhá proti akné

Víte, že bakterie způsobující akné dokážou přežívat i na ručníku? V případě, že vás trápí zvýšený výskyt pupínků, nezapomeňte pravidelně měnit svůj ručník na obličej. Klidně i každý den!

Pořiďte si několik speciálních ručníčků, které bude možné prát na 90˚. Ručníky praním na zvýšenou teplotu zároveň i dezinfikujete. Vhodné jsou také jednorázové papírové ručníčky.

TIP: Nejen ručník, ale také polštář nebo brýle přichází do kontaktu s vaší tváří každý den. Myslete proto také na dostatečně častou výměnu povlečení a čištění brýlí.

 

3. Ruce pryč!!Ruce pryč!

Držte se pravidla, že na obličej se nesahá. Žádné podpírání brady, čela ani dotýkání se tváří. Dotýkáním se obličeje jednak zvyšujete mastnotu pleti a jednak přispíváte k šíření bakterií.

TIP: Není od věci čas od času si vyčistit také mobilní telefon. Víte, kam všude ho pokládáte? A pak si ho klidně přiložíte na tvář.

 

 

 

4. Nemačkat, nemačkat, nemačkatPupínky nikdy nemačkat

Rada, kterou jsme slyšeli už tisíckrát, ale stejně to děláme.

Vymačkávání a škrábání projevů akné by mělo být tabu! Mačkání pupínků způsobuje průnik obsahu pupínku do podkoží a zhoršuje zánětlivou reakci organizmu. Může dokonce vést až k tvorbě jizev.

TIP: Problematickou pleť raději svěřte do péče kosmetičky.

 

 

5. Make-up? Opatrně!

make-up

Bohužel, cokoli, co nanášíte na pleť, ať už se jedná o pleťový krém, nebo make-up, může způsobovat ucpávání pórů a tím podporovat vznik akné.

Při výběru kosmetiky proto dbejte na její složení a vybírejte si raději nemastné, nekomedogenní přípravky. U krémů se vyplatí vsadit na ty, které jsou založené na vodní bázi, u make-upu je vhodné zvolit spíše pudrový typ namísto krémového. A nezapomeňte čas od času vyprat štětec, kterým pudr nanášíte!

TIP: Nechcete se vzdát svého oblíbeného make-upu? Speciální technologie filmogelu vytváří na pupíncích akné ochrannou vrstvu a léčí je i pod make-upem. Vyzkoušejte!

 

6. Méně znamená více

Kosmetické přípravky

Krémy, gely, pleťová mléka, make-upy, pudry, tvářenky… Méně znamená více nejen při čištění pleti, ale také u množství používaných kosmetických přípravků.

Ve snaze o co nejdokonalejší vzhled někdy dáváme pleti pořádně zabrat množstvím kosmetiky, kterou na ni nanášíme. Přílišné množství pleťových přípravků ale vaší pleti spíše škodí, než prospívá. Každá z nanesených vrstev totiž může vést k ucpávání pórů. V množství pleťových přípravků, které používáte, proto doporučujeme spíše střídmost.

TIP: U všech užívaných kosmetických přípravků dodržujte doporučenou frekvenci a množství aplikace. Při aplikaci make-upu se snažte na obličej nanést co nejtenčí vrstvu. Každovečerní důkladné odlíčení by mělo být samozřejmostí!

 

7. Pozor na vlasy!

Pozor na vlasy

Používáte pro zpevnění a tvarování účesu laky na vlasy, gely, vosky nebo pomády? Pak zpozorněte.

Pokud vaše hříva přichází do kontaktu s obličejem, ať už je to ofinka na čele nebo lokny na tvářích a lícních kostech, měly byste věnovat zvýšenou pozornost výběru vlasové kosmetiky, neboť i ona dokáže ucpávat póry a dráždit pleť.

Máte dlouhé vlasy? V případě problematické pleti zvažte účes, kdy se vlasy nebudou dotýkat vašeho obličeje.

TIP: Mastné vlasy způsobují při kontaktu s pletí její zvýšené maštění a mohou provokovat vznik pupínků. Dbejte proto na jejich dostatečně časté mytí.

 

8. Dobrá zpráva pro chocoholiky

čokoláda

Nedokážete se vzdát své oblíbené pochoutky? Máme pro vás dobrou zprávu – zatím žádná lékařská studie jednoznačně nepotvrdila nepříznivý vliv čokolády na vznik pupínků!

Potraviny totiž neovlivňují množství ani složení kožního mazu. Všeobecný zákaz konkrétních pochutin proto není nezbytný. Doporučujeme spíše individuálně pozorovat, které potraviny zrovna vaší pleti prospívají a které nikoli a přizpůsobit tomu jídelníček.

TIP: Oblíbené čokolády se vzdávat nemusíte, i tak je ale vhodné zařadit do jídelníčku dostatek potravin bohatých na vitamíny a minerály prospívající pleti, zejména zinek, vitamín E a beta-karoten.

 

9. Nezapomínejte na pitný režimDodržujte pitný režim

Bez dostatečné hydratace zdravé a zářivé pleti nedosáhnete. Voda je důležitá nejen pro zdraví vaší pleti, ale i celého organizmu. Dostatečná hydratace zajišťuje vyplavení škodlivých toxinů z organizmu a minimalizuje riziko kožních problémů. Hydratovaná pleť má jemnější linie, je pevná, pružná a rozjasněná.

TIP: Nejlepší je čistá pramenitá neperlivá voda, ideálně 2 – 3 litry denně.

 

 

10. Kosmetika pro podporu léčby akné

Tea tree a kyselina salycilová

Ať děláme, co děláme, někdy se pupínek přece jen objeví. Jak si poradit v takovém připadě a zbavit se ho co nejrychleji?

Kyselina salycilová

V současnosti je na trhu k dostání mnoho přípravků proti pupínkům. Velmi častou a oblíbenou přísadou těchto přípravků bývá pro svůj příznivý vliv na pleť  kyselina salycilová, která zabije hned tři mouchy jednou ranou: dokáže regulovat tvorbu kožního mazuzabraňuje množení škodlivých bakterií a má keratolytické účinky, to znamená, že pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z povrchu pleti.

Tea tree olej

Další z velmi oblíbených přísad přípravků na pleť s projevy akné je tea tree olej, a to zejména pro své protizánětlivé účinky a příznivý vliv na zklidnění a hojení pokožky.

 

11. Nejrychlejší první pomoc na pupínky

URGO Filmogel Spots Na pupínky

URGO Filmogel Spots Na pupínky

Med, zubní pasta, led, rajčatová šťáva, citronová šťáva… babských rad, jak  se rychle zbavit rašícího pupínku, existuje nespočet. Pokud už jste někdy některé z nich zkoušeli, asi nám dáte za pravdu, že většinou nefungují. Pupínky rozhodně nezmenší a navíc za sebou, zvláště na citlivé pleti, mohou zanechat rozdrážděnou a bolavou pokožku.

Nemusíte ale zoufat, rychlá, účinná a diskrétní první pomoc existuje!

URGO Filmogel Spots Na pupínky, speciální gel proti akné, kombinuje působení dvou bojovníků proti pupínkům –  kyseliny salycilové a tea tree oleje. Díky tomuto unikátnímu složení a  synergickému vlivu obou složek gel podporuje rychlejší hojení a mizení pupínků.

Díky praktickému balení v tužce můžete mít svoji tajnou zbraň proti pupínkům stále po ruce v kabelce. Čirá transparentní konzistence gelu zajišťuje diskrétní aplikaci – gel nanesete na pupínek a nikdo o tom nemusí vědět.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Sdílet