Jak se zbavit zápachu nohou a obuvi?

 

Jak se zbavit zápachu nohou a obuvi?

Zápach nohou je téma, o kterém se raději moc nemluví. Jeho příčinou často bývá mykotická infekce chodidel nebo nehtů na nohou. Chcete-li se zápachu nohou i obuvi zbavit, je potřeba v první řadě chránit nohy před nákazou plísněmi.

Mykózy neboli plísně nohou jsou velmi nepříjemným, i když celkem rozšířeným zdravotním problémem, který dokáže pořádně potrápit, protože jeho léčba bývá někdy zdlouhavá.

 

V případě plísní nohou rozhodně platí, že lepší je se onemocnění vyhnout, než ho následně léčit.

 

Jak vzniká plíseň nohou?

Plísně jsou způsobeny pomnožením houbovitých mikroorganizmů, kterým se daří zejména ve vlhkém a teplém prostředí. Z tohoto důvodu jsou plísní ohroženi zejména lidé se zvýšenou potivostí nohou a také ti, kteří často nosí uzavřenou obuv z umělých materiálů, které neumožňují dostatečné ‚dýchání‘ pokožky chodidel – tedy neodvádí pot pryč od pokožky.

 

Věděli jste, že na nohou existuje více potních žláz na cm2 než kdekoli jinde na těle? A že během jediného dne skrze chodidla vypotíme zhruba ¼ litru potu? Zvýšená potivost chodidel v kombinaci s nevhodnými, umělými materiály obuvi nebo ponožek vytváří živnou půdu pro množení houbovitých mikroorganismů a vznik plísňových onemocnění.

 

Zvýšená potivost nohou ale zdaleka nemusí být jediným rizikovým faktorem pro vznik mykózy nohou. Plísně jsou vysoce infekční onemocnění, jímž se můžete snadno nakazit také při kontaktu s kontaminovaným povrchem. Odloučené kožní šupinky napadené mykózou jsou infekční až několik měsíců. Spóry hub přežívají na koupalištích a v bazénech, ve sprchách či šatnách fitness center, v hotelových kobercích, ale také třeba na ručnících, lůžkovinách či pedikérských proprietách.

 

Plíseň nohou

Jak poznáte, že jste chytili plíseň nohou?

Infekce se nejčastěji projevuje v oblasti meziprstí a na klenbě chodidel.

Nejčastějším příznakem tohoto infekčního onemocnění bývá silné svědění. Na chodidle přitom nemusí být patrné žádné další známky infekce.

 

Mezi další příznaky plísně nohou patří:

Pálení a začervenání pokožky na nohou

Velmi suchá, šupinatá a olupující se kůže na nohou

Praskající kůže na chodidlech nebo patách

Praskliny a začervenání v meziprstí

Puchýřky

Zápach nohou

 

Při podezření na mykózu nohou určitě neváhejte s návštěvou lékaře, který rozborem šupinek kůže zjistí, zda se skutečně jedná o plísňové onemocnění.

 

Naboso

Nebojte se zouvat boty!

Nejlépe je plísním nohou předcházet, než je následně léčit. Zejména v letním období se ale určitě nechceme vzdávat chůze naboso, která je nejen příjemná, ale také zdraví prospěšná, neboť stimulace chodidel prospívá celé naší centrální nervové soustavě a podporuje také imunitní systém. V tomto případě se proto vyplatí myslet na riziko nákazy plísní dopředu a vsadit na vhodnou prevenci.

 

Prevence plísní nohou

Pro ochranu bosých chodidel před plísněmi je tu sprej na nohy URGO Prevence mykóz 3 v 1. Dokáže nejen zlikvidovat škodlivé mikroorganizmy na vašich nohou a v obuvi, ale také snížit potivost nohou a zabránit zápachu nohou a obuvi.

URGO Prevence mykóz

 

Sprej URGO Prevence mykóz funguje jako:

ANTIMYKOTIKUM – eliminuje 99,99% bakterií a poskytuje tak vašim chodidlům účinnou ochranu před mykózou.

ANTIPERSPIRANTsnižuje potivost nohou. Protože houbovitým mikroorganizmů způsobujícím plísně se daří ve vlhkém prostředí, snížením potivosti nohou sprej přispívá k omezení rizika rozvoje mykózy nohou i nehtů na nohou.

DEODORANT – svěží mátová vůně podporuje pocit čistoty a svěžesti nohou i obuvi.

 

S plísněmi nohou úzce souvisí také plísně nehtů na nohou. O nich si napíšeme v jednom z příštích článků.