Jak skoncovat s pocením nohou jednou provždy?

Pocení chodidel nelze zabránit. Je to jejich přirozená vlastnost a týká se mužů i žen. Částečně to může být dáno geneticky, ale samotné pocení lze ovlivnit i prevencí a pravidelnou péčí o nohy. Jak se však zápachu nohou zbavit, když pravidelná hygiena nestačí? 

Každý jsme trochu jiný – a každý se i jinak potíme. Pocení je přirozený a nevyhnutelný proces pro regulaci naší tělesné teploty, který je zprostředkováván pomocí nervové soustavy, proto se někdo potí více a někdo méně. Příčiny mohou být různé. Od naší fyzické aktivity až třeba po zvládání stresových situací. Pocením tělo vyrovnává svou přirozenou teplotu, nelze se ho proto úplně zbavit. 

Péči věnujte i obuvi 

Věděli jste, že na nohou máme víc potních žláz než kdekoli jinde na těle? Ano, je to tak, chodidla se potí každému. Pokud se vám ale nohy potí víc, než je zdrávo, je častým příznakem nepříjemný zápach. Ten je způsoben bakteriemi, které se objevují ve vlhkém a teplém prostředí v botě. Prevence je proto v tomto případě až dvojnásobně důležitá, jedině tak předejdete mykózám a už nikdy nebudete muset řešit dilema, zda se na návštěvě zout, či nikoli. 

Nejspíš se vám nepodaří zamezit pocení nohou ihned, ale pokud pro to nic neuděláte, nelze očekávat žádný výsledek. Nezapomínejte tak na pravidelnou hygienu nohou, použít můžete i antibakteriální mýdlo. Zaměřte se na prostory mezi prsty, po koupání si chodidla pořádně vysušte čistým ručníkem a z chodidel odstraňte i ztvrdlou kůži. Noste vždy čisté a suché ponožky, a pokud si myslíte, že je to potřeba, klidně je vyměňte i několikrát za den: minimálně po sportu, při němž jste se zpotili. Boty si vybírejte takové, ve kterých se vám ze zkušeností co nejméně potí noha. Po zutí je hned neukládejte do skříně, ale vystříkejte sprejem s protiplísňovým efektem URGO Prevence mykóz 3v1*, který je určen na obuv a nohy. Sprejem ošetřujte i chodidla, jedině tak zamezíte tvorbě bakterií a předejdete vzniku plísňového onemocnění. 

pocení nohou se dá předcházet i správnou péčí a hygienou

Pomoci mohou i bylinky 

Lipový květ, rozmarýn nebo šalvěj stahují kožní póry, a tím napomáhají omezit pocení. Připravte si proto bylinnou koupel a udělejte si z toho pravidelný rituál. Nejenže zmírníte pocení nohou, ale vaše chodila budou jemná a hebká jako samet. Bylinná koupel může obsahovat všechny zmíněné byliny nebo jen některé z nich. Do lázně můžete přidat i mořskou sůl. Samotné bylinky nechte chvíli louhovat a počkejte, než lázeň vychladne na přijatelnou teplotu. Vyzkoušet můžete i odvar z kamence. Přibližně v šesti litrech teplé vody rozpusťte lžičku kamence v prášku a proceduru zopakujte aspoň třikrát po dobu jednoho týdne, vždy na dvacet minut. Kúru opakujte každý měsíc. 

*Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Sdílet