Kousání nehtů – zlozvyk, nebo nemoc?

Kousání nehtů není jen estetickým problémem. Intenzivní kousání nehtů a kůžiček okolo nehtů může vést až ke zdravotním komplikacím. Podle výzkumů si nehty kouše až polovina dětí a mladistvých, častěji chlapci než dívky. Většina z nich s kousáním nehtů přestane do svých třicátin, některým tento zvyk ale zůstává i v dospělosti. Jak se tohoto nepříjemného návyku zbavit?

 

Proč si koušeme nehty

Kousání nehtů bývá spojováno se stresem. Nehty si lidé často koušou, když jsou nervózní, nebo jsou v nepříjemné situaci. Je to jejich způsob, jak se s danou situací vyrovnat. Někdy ovšem může být příčinou kousání nehtů také nuda nebo třeba hlad.

Největší zákeřností tohoto návyku je, že ho většina lidí provádí nevědomky. Nevědí, že si právě koušou nehty a až po nějaké chvíli sami sebe přistihnou. Právě proto není snadné tento nepříjemný návyk regulovat.

 

 

Jak přestat s kousáním nehtů

Hlavní cíl terapie okusování nehtů by měl spočívat v tom, aby si člověk uvědomil, že si začíná kousat nehty, a to ihned v momentě, kdy začíná. Jedině tak se může v tento moment rozhodnout, že nebude pokračovat.

Kousání nehtů je dobré řešit již v dětském věku, aby se návyk nepřenesl až do dospělosti.

Právě k uvědomění si momentu, kdy si začínám okusovat nehty, slouží bezbarvé laky na nehty s hořkou příchutí. Jejich výhodou je, že je mohou použít děti i muži, protože lak není na nehtech vidět. Hořký lak na nehty 
URGO Stop okusování nehtů
  navíc kromě hořké složky obsahuje také vitamín E, který přispívá k rychlejší regeneraci nehtůposílení struktury nehtů.

URGO Stop okusování nehtů

URGO STOP okusování nehtů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdravotní komplikace při kousání nehtů

  • Citlivá, bolavá a zarudlá místa na prstech, která mohou začít i hnisat. Vznikají tím, že se do otevřených ranek na prstech dostávají bakterie z našich úst nebo z okolního prostředí.
  • Deformity nehtů. Kousání nehtů narušuje normální růst nehtů a může vést k úplnému zastavení jejich růstu, zarůstání nehtů nebo dalším jiným deformitám.
  • Infekce nehtového lůžka bakteriemi z úst a ze slin. Poškozená lůžka jsou mnohem náchylnější k plísním nehtů. (Postihla vás plíseň nehtů? Pak vám pomůže tento regenerační přípravek proti mykózám nehtů na rukou i na nohou.)
  • Chřipková onemocnění a onemocnění žaludku. Vkládáním neumytých rukou do úst se můžete snáze nakazit chřipkou, můžete si ale také zavléct nebezpečné bakterie do žaludku.
  • Problémy se zuby a s dásněmi. Lidé, kteří si koušou nehty, mají vyšší riziko onemocnění a infekcí dásní.

 

 

Co pomáhá proti kousání nehtů

Co pomáhá proti kousání nehtů

Nedaří-li se vám s kousáním nehtů přestat, vyzkoušejte některou z následujících rad.

-Zjistěte, v jakých situacích si koušete nehty. Tím, že rozpoznáte situace, které u vás spouštějí kousání nehtů, budete příště vědět, kdy máte být na pozoru.

– Noste nalakované nehty. Muži, nebo ženy, které nemají rády barevné laky na nehty, mohou klidně použít jen bezbarvý lak. Nalakované nehty jsou tvrdší, a proto si snáze uvědomíte, když si začnete nehty okusovat.

Použijte hořký lak na nehty. Lak na nehty s hořkou příchutí mohou využít jak děti, tak i dospělí. Jedná se o bezbarvý lak, který na nehtech není vidět. Jeho hořká chuť vás včas upozorní, že byste měli zaměstnat ruce jiným způsobem.

– Pořiďte si umělé nehty. Muži ani děti tuto radu moc neocení, pro ženy ale tento postup skvěle funguje. Umělé nehty jsou natolik tvrdé, že se okousat prostě nedají a vy se s nimi svého návyku snáze zbavíte.

 

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.

Sdílet