Není náplast jako náplast

V lékárnách je k dostání nepřeberné množství náplastí. Také ale někdy tápete, v čem se jednotlivé druhy liší a jak se v nich vyznat? Pomůžeme vám lépe se v nabídce náplastí zorientovat.

 

V základním rozlišení dělíme náplasti do dvou skupin – náplasti kusové a náplasti v celku. Rozdíl mezi nimi netřeba dlouze vysvětlovat. Zatímco kusové náplasti zakoupíte v konkrétním rozměru (někdy bývá v jednom balení i více rozměrů náplastí), náplasti v celku jsou k dostání jako dlouhý pruh náplasti určený ke stříhání, kde si požadovanou délku náplasti můžete určit sami dle velikosti poranění.

Mezi neodborníky méně známé, ale přesto velmi důležité, je dělení náplastí z hlediska mechanismu účinku v procesu hojení na náplasti tradiční a náplasti hojivé.

 

Matka lepí náplast dítěti na zranění na koleně

Tradiční náplasti

Tradiční náplasti slouží zejména jako krytí povrchových poranění. Princip ochrany poranění je u tradičních náplastí převážně mechanický – poranění se překryje tak, aby se k němu nemohly dostat nečistoty zvenčí.

Tradiční náplasti tak poskytují ochranu před nečistotami z vnějšího prostředí, čímž zabraňují možnosti vniknutí infekce do otevřené rány. Prevenci rozvoje infekce často napomáhá také polštářek tradiční náplasti, který může být (není to ale vždy pravidlem u všech náplastí) napuštěn antiseptickou složkou. Pokud jde o samotný proces hojení rány, ten je ponechán plně v režii ozdravných sil našeho organizmu.

Podívejte se na nabídku tradičních náplastí URGO.

 

 

Žena s náplastí.

Hojivé náplasti

Na základě nejnovějších výzkumů byl vyvinut nový druh náplastí, tzv. hojivé nebo hi-tech náplasti. Ty kromě všech benefitů tradičních náplastí poskytují ještě něco navíc – dokáží totiž tlumit bolestivost poranění a zároveň aktivně urychlují proces hojení.

 

Jak to funguje?

Hojivé náplasti využívají pro hojení ran metody tzv. vlhkého hojení. Dle typu poranění, pro nějž jsou určeny, jsou tyto náplasti vybaveny polštářkem s obsahem hydrokoloidní nebo lipidokoloidní hmoty.

 

Hydrokoloidní náplasti

Jsou určeny na běžná drobná poranění, jako jsou říznutí, odřeniny, škrábnutí, ale také třeba na puchýře.

Polštářek těchto náplastí je tvořen hydrokoloidní hmotou, která absorbuje tekutinu z rány a aktivně vytváří optimální prostředí pro hojení rány z hlediska vhodné teploty, vlhkosti a pH. V průběhu použití náplasti se díky hydrokoloidní hmotě na poranění vytváří ochranná vrstva z bílého a vlhkého gelu, která urychluje hojení poranění a zároveň působí na zmírnění bolestivosti poranění.

Svrchní vrstva těchto náplastí je tvořena ze speciálního polyuretanového podkladu, který je voděodolný – dokáže chránit poranění před vodou a bakteriemi, ale zároveň je prodyšný a umožňuje ráně dýchat.

Podívejte se na nabídku hydrokoloidních náplastí URGO.

 

 

Lipidokoloidní náplastilipidokoloid-logo

Jsou speciálně navržené pro ošetření povrchových popálenin 1. a 2. stupně a povrchových poranění, ke kterým dochází v domácnosti.

Polštářek těchto náplastí je tvořen unikátní lipidokoloidní technologií, která kombinuje působení hydrokoloidních částic a částic vazelíny. Toto složení zaručuje, že náplasti urychlují proces hojení, nepřilepí se k ráně  a jsou bezbolestně snímatelné, což je zejména při ošetření popálenin velmi důležité.

 

Obdobně jako u hydrokoloidních náplastí, také svrchní vrstva lipidokoloidních náplastí je vytvořena ze speciálního prodyšného materiálu, který zaručuje maximální ochranu poranění a současně umožňuje ráně dýchat.

Podívejte se na nabídku lipidokoloidních náplastí URGO.

 

 

Náplasti URGO jsou zdravotnické prostředky.

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli.

Sdílet