Stylové a elegantní vánoční cukroví z Francie

Střežíte vaše recepty na vánoční cukroví jako rodinné stříbro? To my se o ty naše rádi podělíme. A protože společnost URGO pochází z Francie, připravili jsme pro vás tipy na francouzské cukroví, které se výborně hodí nejen na Vánoce, ale i pro další slavnostní příležitosti.

 

Meringue

Meringue ve tvaru vánočního stromečku

Francouzské meringue známe také pod českým názvem sněhové pusinky. Vytvarujte je do vánočních stromečků a pochutnejte si na této křehké lahůdce.

Co budete potřebovat:

4 bílky

300 g cukr moučka

 

URGO BURNS Na popáleniny

URGO BURNS Na popáleniny

 

 

Pečení je radost, ale určitě se už každá z nás někdy pořádně popálila o rozpálený plech. Pro ošetření popálenin je dobré mít doma v zásobě hi-tech náplasti URGO BURNS Na popáleniny se speciální lipidokoloidní technologií, díky níž se náplast nepřilepí k ráně a která urychlí hojení popálenin.

 

 

 

Příprava:

Bílky vyšleháme na tuhý sníh, šleháme pomalu na mírnější otáčky.  Když jsou bílky ušlehané tak napůl, začneme do hmoty přidávat postupně po lžících cukr. Můžeme šlehat i v horké vodní lázni, aby se cukr lépe rozpouštěl. Šleháme důkladně aspoň 10 minut, dokud sníh z bílků nedělá ‚špičky‘, tzn., dokud hmota není opravdu pevná. Když se cukr rozpustí, vyndáme z teplé vodní lázně, vložíme do dřezu se studenou vodou a mírně prošleháváme až do vychladnutí.

Když je hmota pevná, přidáme do plátěného pytlíku se zdobičkou a tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem ‚stromečky‘.

Troubu předehřejeme na 100-150 °C a pusinky pečeme, nebo spíš sušíme asi 15 minut na tuto teplotu. Poté teplotu snížíme asi na 50 °C a sušíme ještě asi  15 – 20 minut.

 

 

Madlenky

Madeleines

Na madeleines neboli madlenky byste měli mít speciální formičky určené přímo na toto cukroví. Pokud je ale nevlastníte, nevadí, můžete použít třeba formičky na pracny.

 

Co budete potřebovat:

85g másla, rozpuštěného a zchladlého + na formičky

160g hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

2 vejce

85g krupicového cukru

špetka soli

1 vanilkový cukr

strouhaná kůra z 1 biocitronu nebo biopomeranče

1 lžíce šťávy z citronu

moučkový cukr na poprášení

 

URGO S.O.S Cuts

URGO S.O.S Cuts

 

 

Také se při strouhání na struhadle občas poraníte? Pořiďte si domů URGO S.O.S Cuts – chytré obinadlo, které kombinuje ty nejlepší vlastnosti náplasti a obvazu.

 

 

 

 

Příprava:

Předehřejte troubu na 190°C.

Elektrickým šlehačem ušlehejte vejce a oba cukry do husté pěny. Šleháme asi 7 minut, až směs zhoustne a zesvětlá.

Prosejte mouku s kypřícím práškem a pomalu přidávejte do směsi z vajec a cukru. Poté přidejte také citronovou kůru i šťávu, špetku soli a pomaličku vlijte za stálého opatrného promíchávání rozpuštěné vlahé máslo.

Těsto nechte asi 10 minut odležet. Formy na madlenky vytřete máslem.

Naplňte formičky lžící, plňte do výšky 2/3. Formičkami je dobré po naplnění ještě lehce klepnout o stůl, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny.

V předehřáté troubě pečte 12 – 15 minut. Po upečení vyklopte a nechte vychladnout. Pocukrujte moučkovým cukrem.

 

 

Makronky

MAKRONKY

Na závěr jsme si nechali populární, elegantní, barevné makronky, které krásně doplní vánoční atmosféru vašeho domova a potěší chuťové pohárky. Jejich příprava ale není zrovna snadná, vyžaduje již trochu zkušenější pekaře.

TIP: Připravujte je až těsně před Vánoci, čerstvé chutnají nejlépe.

 

Co budete potřebovat:

120 g jemně mletých mandlí

150 g moučkového cukru

90 g bílku (asi ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v chladničce)

50 g krupicového cukru

špetka soli

 

NA TĚSTO:

50 g sladké smetany 33%

50 g mléčné čokolády

1-2 lžíce rumu či koňaku

100 g změklého másla

100 g nugátového krému

 

 

URGO Fast Healing Finger - hydrokoloidní náplast

URGO Fast Healing Finger – hydrokoloidní náplast

 

 

 

Při přípravě pokrmů není těžké přivodit si poranění a o něco se říznout. Doporučujeme mít doma po ruce hi-tech náplasti URGO Fast Healing – Finger, které jsou díky svému speciálnímu provedení tak jemné a pružné, že je na ruce vůbec neucítíte. A navíc se díky nim vaše zranění zahojí mnohem rychleji.

 

 

 

Příprava:

Mleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a pak ještě přesejte přes jemné sítko. Získaná směs by měla co nejvíce připomínat hladkou mouku, což je nutné k tomu, aby makronky byly krásně hladké.

Bílky se špetkou soli začněte šlehat na nízkou rychlost, ta zaručí ušlehání stabilního sněhu. Postupně přidávejte krupicový cukr, když bílky začnou bublat a šlehejte tak dlouho, dokud nevytvoříte lesklý sníh, který ale ještě není úplně pevný.

TIP: Sníh do těsta musí být dostatečně pevný, nesmíte ho však přešlehat, protože jinak se začne rozpadat. Nejlepší je šlehat bílky tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky, a pak zašlehávat barvu.

TIP: použijte jeden den odleželé bílky (nechte odležet v chladničce). Bílky se trochu odpaří a budou pro pečení vhodnější.

 

Pokud chcete použít potravinářské barvivo, přimíchejte ho do sněhu nyní. Potravinářská barviva je lepší použít prášková, některá gelová barviva mohou směs příliš rozředit. Pro hnědou barvu bohatě vystačí obyčejné sypké kakao, použijte přibližně 1 lžíci (a uberte necelou 1 lžíci mandlové mouky.)

Nyní směs mandlové mouky s cukrem pomalu přidejte do vyšlehaných bílků a míchejte stěrkou, aby těsto bylo hladké, řídké, ale stále pevné. Těsto nesmí být příliš tekuté, na plechu by se pak rozteklo a makronky by byly placaté.

Těsto si dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plechy vyložené pečícím papírem. Dělejte kolečka kolem 2 – 4,5 cm.

Nyní musíte nechat makronky zaschnout. Doba schnutí se může v různých prostředích lišit (přibližně 30 – 60 minut), závisí na teplotě i vlhkosti okolního vzduchu. Správné zaschnutí poznáte tak, že se vám při doteku již nebudou lepit k prstu.

Předehřejte troubu na 150°C, makronky je lepší péct na nižší teplotu, jinak mohou popraskat. Pečte 10 – 12 minut. V průběhu pečení plech s makronkami otočte.

 

Příprava krému:

Přiveďte smetanu k varu, odstavte a přidejte všechnu čokoládu i alkohol. Pak do ještě vlažné čokoládové hmoty vmíchejte změklé máslo a nugátový krém.

Makronky rozložte na pracovní plochu a ze spodní strany na ně nastříkejte krém, ideálně pomocí zdobícího sáčku. Pozor, aby se vám křehké makronky nerozpadly. Následně poslepujte se zbylými makronkami. Hotové nechte uležet v chladničce do druhého dne.

 

Bon apetit!

 

Nadchly vás recepty? Podělte se o ně s přáteli.