S akné se dá bojovat, jen je třeba vědět, jak na to

Nevyhýbá se ani starší pleti a někdo s ním bojuje celý život – akné. Patří k nejhorším kosmetickým strašákům, které s naším sebevědomím dokážou pěkně zamávat. Nepříjemnému dermatologickému problému lze naštěstí aktivně předcházet, stačí vědět, jak na to!

Kde se bere? 

Hlavní příčinou vzniku akné je ucpávání mazových žláz. Asi nemusíme zdůrazňovat, že během dospívání se s ním setkala většina z nás. V pórech se tvoří bakterie, které akné způsobují – a tyto hormonální bouře někdy utichají až po deseti letech. Někdo ale s akné bojuje po celý život. Na vině může být hned několik faktorů. Během dospívání jsou to především hormonální výkyvy, jako je puberta či menstruační cyklus. V pozdějším věku to může být například podrážděná pokožka či nevhodná nebo nedostatečná péče o pleť.  Často mohou za akné také nevhodné stravovací návyky (hlavně přemíra tučných, ostrých, kořeněných jídel nebo sladkého). Mnohdy ke kožním problémům vede i přemíra stresu.

Zpravidla první, co nás při pohledu na červený pupínek napadne, je zaútočit na něj prsty a vymáčknout ho. Zadržte! Čištění pleti patří jen do rukou kosmetiček, vy se o to raději nepokoušejte. Neodborným zásahem si můžete zanést do pupínků infekci, nebo si dokonce způsobit jizvy. Na čerstvý pupínek raději použijte první pomoc v podobě URGO Filmogel Spots Na pupínky*, který vytvoří tenký a průhledný film, jímž je pupínek chráněn před bakteriemi a dalšími vnějšími vlivy. Zároveň díky složení s obsahem kyseliny salicylové a tea tree oleje zklidňuje pokožku a urychluje mizení pupínků. 

Základem je správné čištění 

Právě čištění pleti je důležité věnovat důkladnou a pravidelnou péči. Čistit pleť je zapotřebí nejen večer, ale i ráno. Naše pleť totiž pracuje i v noci – a právě v době, kdy se oddáváme spánku, se nám hromadí na pleti nečistoty i odumřelé buňky kůže, které se mohou zachytit i na polštáři. Je proto důležité zbavit pleť nečistot už ráno. Používejte jemnou čisticí kosmetiku a pleť nikdy příliš nedrhněte, kůže může začít reagovat zvýšenou tvorbou mazu. Zároveň nikdy nepoužívejte moc mastný make-up, nechte si v drogerii nebo lékárně doporučit takovou kosmetiku, která neucpává póry a je nejvhodnější pro váš typ pleti. 

Tip: Povlak na polštář perte minimálně jednou týdně, nejlépe při teplotě 90 °C. 

akné se snaží žena zbavit pomocí čistící masky na obličej

Pomůže i zdravý životní styl 

Na většinu kožních problémů (a tudíž i akné) platí zdravá strava a správně fungující metabolismus. Do jídelníčku proto zařaďte zakysané mléčné produkty, bylinné čaje na čištění krve, ovoce a zeleninu, naopak zapomeňte zejména na uzeniny, smažené a ohřívané pokrmy, polotovary, kávu, sladkosti, bílou mouku a alkohol. Pokud vás problematická pleť trápí dlouhodobě a červených pupínků se ne a ne zbavit, navštivte kosmetičku, která vám poradí a pomůže, jak proti akné bojovat. 

*Kosmetický přípravek

 

Sdílet