Zaostřeno na opary

Opary patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekční onemocnění. Pokud se u vás opar už někdy objevil, není možné se ho zcela zbavit. I tak vám ale poradíme, jak výskyt oparů minimalizovat.

 

Co je to opar?

Opar je bolestivé onemocnění kůže a sliznic, které se projevuje tvorbou malých puchýřků naplněných vodou, nejčastěji na rtech a v okolí úst, vzácněji pak také na tvářích nebo v okolí nosu.

Opary patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekční onemocnění. Vyvolavatelem oparu je virus Herpes simplex (HSV). Toto virové onemocnění postihuje přibližně každého osmého člověka. I když se opar zahojí, virus zůstává trvale v organizmu v latentním stavu a po provokaci může opět dojít k jeho výsevu (průměrně 3 až 4x ročně).

Místo výskytu oparů

 

Jak se opar projevuje?

Prvním příznakem oparu bývá nepříjemné svědění a brnění v místě, kde se později opar objeví. Puchýřek se zpravidla objeví do druhého dne. V tomto stadiu je kůže kolem puchýřku zduřelá a zarudlá, může pálit i bolet. Po několika dnech opar praská, začíná vysychat a vytváří se na něm strup. Pod strupem se začíná vytvářet nová vrstva kůže a postupně dochází k hojení oparu. Pokud nedojde ke komplikacím (např. přidružené bakteriální infekci), celý proces většinou netrvá déle než 7 až 10 dní.

Stadia oparu

 

Jaké jsou příčiny výsevu oparu?

Virus se přenáší přímým kontaktem s vřídky nebo se slinami člověka, který má právě opar. Pokud s takovým člověkem sdílíte domácnost, doporučujeme dodržovat základní hygienická pravidla – nepoužívat stejné skleničky nebo příbory, kartáčky na zuby nebo ručníky.

Pokud se u vás již opar někdy v minulosti vyskytl, může být výsev oparu častější, neboť virus již navždy zůstává ve vašem organizmu. Příčiny výsevu oparu mohou být rozmanité, nejčastěji se virus aktivuje stresem nebo oslabením imunitního systému.

Mezi další spouštěče oparu patří:

  • horečka
  • únava, časový posun
  • pití alkoholu
  • expozice slunci (obličejový opar)
  • lokální poranění (např. vytržení zubu)
  • menstruace

Příčiny výsevu oparu

 

Jak vzniku oparu zabránit?

Nejlepší způsob, jak zabránit vzniku oparu, je mezi uvedenými příčinami určit ty, které vznik oparu spouštějí ve vašem případě, a pokud možno se jim vyhýbat.

Všeobecně je při častějším výskytu oparů dobré dodržovat následující opatření:

  • Používat krém nebo balzám na rty s ochranným UV filtrem. Dobře poslouží také klobouk nebo kšiltovka. Sluneční paprsky mohou provokovat výsev oparu.
  • Nedotýkat se oparu. Zabráníte tak vzniku přidružené bakteriální infekce.
  • Mýt si často ruce. Opar je velmi nakažlivé onemocnění, které se snadno přenáší na jiné části těla. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat tomu, abyste se po kontaktu s oparem nedotkli oblasti očí nebo genitálií.
  • Vyměnit zubní kartáček. Viry oparu snadno přežívají právě na kartáčku na zuby. Měli byste ho proto vyměnit ihned, když ucítíte první známky začínajícího oparu, a poté opět, když se opar zahojí.

Zabraňte vzniku oparu

 

Jak opar ošetřit?

Když už se opar přece jen objeví, doporučujeme k jeho ošetření hojivý gel URGO Filmogel Opary. Mezi hlavní výhody filmogelu patří zejména to, že je účinný ve všech stadiích oparu. Před propuknutím oparu odstraňuje pocity svědění a pálení, po výsevu oparu urychluje proces hojení tím, že napadá přímo DNA viru, omezuje růst oparu a ulevuje od bolesti.

BONUS NAVÍC: URGO Filmogel Opary je nenápadný a transparentní. Můžete přes něj použít make up, rtěnku i lesk na rty.

URGO Filmogel Opary

URGO Filmogel Opary

 

 

 

Hojivý přípravek URGO Filmogel Opary byl v rámci testování nezávislými testerkami vybranými mezi čtenářkami časopisu Bety vyhodnocen jako TOP přípravek, který doporučuje 96 % testerek. Přečtěte si v tomto článku, jak filmogel na opary hodnotily.

 

 

 

 

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.