5 osvědčených tipů proti puchýřům

Puchýř není žádná život ohrožující pohroma, i tak je ale lepší se mu vyhnout.  Jeho záludnost tkví v tom, že se dokáže vytvořit neuvěřitelně rychle a bolet přitom jako čert. Kdo už někdy absolvoval návrat z výletu nebo třeba z nákupu naboso (ačkoli nepatří mezi milovníky barefoot), ten ví, o čem mluvíme.

 

O tom, co je to puchýř a jak a proč vzniká, jsme psali v jednom z minulých článků, podívejte se sem. Dnes si shrneme pár tipů, jak vzniku puchýře spolehlivě zabránit.

 

1. Nejdůležitější je prevence

Při výběru obuvi je dobré myslet na pravidlo 3P – tedy že obuv by měla být:

  • Pohodlná
  • dobře Padnoucí
  • z Přírodních materiálů

Zvláště milovnice lodiček a vysokých podpatků mohou být toho názoru, že na ‚pohodlnou obuv‘ bude dost času v důchodu. Zaměřte se tedy alespoň na 2P – kvalitní dobře padnoucí boty z přírodních materiálů vám ušetří spoustu trápení.

 

 

2. Zvolte správnou velikost obuvi

Tento tip souvisí s předchozí radou ohledně dobře padnoucí obuvi, přesto si ale zaslouží, abychom ho zmínili ještě zvlášť. Zaručenou cestou, jak si zadělat na pořádný puchýř, je pořídit si obuv špatné velikosti. U příliš malých, ale paradoxně i u moc velkých bot vzniká nežádoucí tlak a tření na různých místech chodidla a výsledek v podobě puchýře na sebe nenechá moc dlouho čekat.

Jak správně vybírat velikost obuvi? Mrkněte sem a ověřte si, jestli při výběru velikosti postupujete správně.

 

 

3. Udržujte chodidla v suchu

V mokrých či vlhkých botách nebo ponožkách je šance, že vás puchýř poctí svou přítomností, mnohem větší. A nemusíte zrovna brodit potoky nebo kaluže, stačí i obyčejný pot. Proto je vhodné udržovat nohy pěkně v suchu.

V horkých letních dnech by mělo být samozřejmostí použití speciálních antiperspirantů na chodidla. Nejenže vám pomohou snížit potivost, ale dokážou také zabránit případnému nepříjemnému odéru a vzniku plísní.

 

 

4. Chraňte nohy kvalitními ponožkami

V běžných dnech vám nožky udrží v suchu kvalitní bavlněné ponožky. (Pozor, nejlepší jsou ty, které obsahují alespoň 80 % bavlny.)

Při sportovních výkonech, kdy dochází k výrazně většímu pocení nejen na těle, ale i na chodidlech, doporučujeme pořídit si speciální ponožky z rychleschnoucích materiálů. Bavlna je sice příjemná na dotek a dobře saje, ale pomalu schne a vlhké ponožky se v obuvi rády shrnují.

TIP: Plánujete-li delší túru, zvažte použití dvou párů ponožek na sobě. Ke tření pak dochází mezi dvěma vrstvami ponožek a méně mezi ponožkou a kůží.

 

5. Mějte náplast na puchýře vždy při sobě

Také si před odchodem z domu kontrolujete, jestli máte vše, co budete potřebovat? Peněženka, klíče, mobil, klíčky od auta, děti  🙂 … Přidejte si na seznam těchto nezbytností také náplasti na puchýře. V kabelce nic neváží a v případě nutnosti vám ušetří spoustu bolesti.

TIP: Víte, že hydrokoloidní náplasti na puchýře URGO můžete použít i jako prevenci, ještě než se vám puchýř udělá? Stačí náplast nalepit na zatěžované místo na chodidle a máte po starostech.

URGO Hojení puchýřů

 

Vhodnou variantou pro ochranu prstů v obuvi jsou také URGO Ochranné návleky na prsty. Silikonový kroužek s obsahem hydratačního oleje jednoduše navléknete na prst a dál se o nic nemusíte starat. Kroužky vás ochrání nejen před puchýři, ale také před dalšími nepříjemnostmi jako jsou kuří oka nebo mozoly. Jejich výhodou je také to, že jsou omyvatelné a poslouží vám na vícero použití.

URGO Ochranné návleky na prsty

 

 

Líbil se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli.