Nejčastější letní úrazy a jak se jim vyhnout

Pro děti je léto čas volna, zábavy a dobrodružství, pro dospělé zas spíše čas odpočinku a relaxování. Zároveň je to ale i doba typických letních úrazů, jako jsou odřená kolena nebo rozbité lokty. Způsobit si ovšem můžeme i vážnější úrazy hlavy či páteře. Předejít těmto zraněním se přitom dá docela jednoduše. 

Přilba je základ 

Jednou z nejčastějších příčin letních úrazů je nedostatečné vybavení při sportu. Vyjedete-li si na brusle, kolo nebo na motorku, pamatujte na to, že přilba a chrániče jsou nutností. Různé zlomeniny, odřeniny, pohmožděniny i vážnější zranění v důsledku pádu nebo uklouznutí jsou mezi letními nehodami zastoupeny snad nejvíc. Při bruslení na in-linech je dokonce větší riziko pádu než při jízdě na kole. K pádu může vést navíc spousta dalších faktorů, které neovlivníte, i když se snažíte jet opatrně. Stačí maličkost v podobě nečistoty na cestě, nepředvídatelný manévr jiné osoby nebo pes, který vám přeběhne přes cestu. Pamatujte proto na to, že mezi nezbytnou výbavu patří přilba – to je základ. Zranění hlavy totiž může mít fatální následky. 

Další doporučenou výbavou je kompletní sada chráničů na kolena, lokty a zápěstí s dlaněmi, jelikož kolena a dlaně jsou to první, na co při pádu vpřed dopadnete.

Zranění ošetřete včas 

Rozbité koleno, škrábnutí nebo odřenina se mohou jevit jako banality, ale zranění rozhodně nepodceňujte. Nemusíte sice hned běžet k lékaři, ale ránu co nejdřív ošetřete. Nejprve ji důkladně vydezinfikujte, a až přestane krvácet, přelepte ji hydrokoloidní náplastí URGO Fast healing knee*, která je na ošetření oděrek, škrábanců a odřenin přímo určená. Hydrokoloidní náplast přilne na pokožku jako druhá kůže, a udrží tak optimální teplotu a vlhkost, čímž zajistí ty nejlepší podmínky pro hojení rány. 

Pamatujte na to, že pokud ránu dobře nevyčistíte a neošetříte, zanítí se a pak už se lékaři ani následným bolestivým komplikacím nevyhnete. Lékaře samozřejmě vyhledejte i v případě, že se jedná o ránu, která vyžaduje pár stehů. 

Žena ošetřuje dítěti odřenina

Opatrní buďte i ve vodě 

Pozor si dejte také při plavání a potápění. Nepouštějte se do neznámých vod, do míst, kde neznáte hloubku vody nebo kde nevíte, co ve vodě je. Zapomeňte i na skoky do vody blízko břehu či tam, kde to neznáte. Kameny, skalnaté výběžky nebo pahýly stromů ukrývající se pod vodou mohou být velmi nebezpečné. 

Riziko představují také časté výkyvy teplot. Když je velké horko, nesnažte se ochladit ledovým nápojem, zvolte raději nápoj vlažný a bez ledu. Stejně tak si dejte pozor na přechody z horka do klimatizovaných prostor a naopak. Koledujete si tím o bolest v krku, která může vyústit v angínu. V obzvláště parných dnech to také moc nepřehánějte s velkými fyzickými výkony. Neplánujte si dlouhé túry, pohybujte se raději ve stínu a při sportu nepřepínejte síly. V „lepším” případě si uženete úpal, v tom horším vám může hrozit i kolaps organismu. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet