Trávíte léto na koupališti? Víme, na co si dát pozor!

Co jiného dělat v teplých dnech než vyrazit na koupaliště? Ochladit se je v letním pařáku nutnost, ale pozor! V bazénech a veřejných prostorách se to bakteriemi jen hemží, a proto je potřeba mít se na pozoru. Víte, jaká všechna nebezpečí na vás mohou číhat? 

Za vznik bradavic může i slabá imunita 

Jedním z nejčastějších infekčních onemocnění, jež můžete na koupalištích nebo ve veřejných sprchách chytnout, jsou bradavice. Ty se objevují nejčastěji na ploskách nohou, jsou bolestivé a dokážou pěkně potrápit. Způsobuje je vir HPV, který se dokáže šířit i dotykem. Právě proto jsou bradavice vysoce nakažlivé, navíc jejich inkubační doba je u každého jiná. U někoho se objeví během několika týdnů, u jiného to může trvat i několik měsíců. Nejnáchylnější k nákaze jsou lidé se sníženou imunitou. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří – jak se říká – „chytnou vše, co letí kolem“, nebo jste třeba po nemoci, raději se veřejným koupalištím vyhněte. Nepůjčujte si ani ručník či jiné osobní toaletní potřeby.

Pokud už se u vás bradavice objevila, nezoufejte, s jejím odstraněním si poradíte i sami. Osvědčenou volbou je URGO Bradavice kryoterapie*: zmrazí bradavici až k samému jádru a ta během 10 až 14 dnů sama odpadne. Drží se vás bradavice jako přibitá a ne a ne zmizet? V tom případě vyzkoušejte URGO Pero na odolné bradavice*. To obsahuje velmi silnou kyselinu, která odstraní i ty nejodolnější bradavice s viditelnými výsledky už během jednoho týdne. 

Do bazénu raději s vlastní obuví 

Nejen veřejná koupaliště, ale i sportoviště či fitness centra, kde se ve sprchách střídá více lidí, jsou doslova semeništěm různých infekčních onemocnění. K nákaze postačí i šupinka odloupnuté kůže, a proto s sebou vždy raději noste vlastní žabky a nechoďte bosi. 

Tip: Po návštěvě bazénu si doma na několik minut ponořte nohy do octové lázně. Ocet plísně a kvasinky spolehlivě zničí.

shutterstock 67971286

První příznaky mykózy můžete zkusit zahnat vhodně zvolenými přírodními přípravky. Vyzkoušejte například antiseptické a antibakteriální směsi bylinek, jako je máta, šalvěj, borovice nebo tea tree: seženete je ve formě olejíčků, případně si z nich můžete udělat vlastní odvar. 

Pokud chcete být před mykózami nohou opravdu chráněni, používejte pravidelně přípravek URGO Prevence mykóz 3 v 1**, který spolehlivě funguje jako preventivní ochrana před vznikem plísňového onemocnění nehtů a meziprstí. Sprej aplikujte 1-3 krát denně do bot nebo přímo na nohy a chodidla nezapomeňte postříkat i po návštěvě veřejného bazénu. 

Závěrem 

Pokud se u vás některé z těchto infekčních onemocnění projevují opakovaně, rozhodně nepodceňujte návštěvu lékaře, který doporučí vhodnou léčbu. Pamatujte na to, že neléčené mykózy se velmi rychle šíří a mohou způsobit řadu nepříjemností také na ostatních částech těla.

*Zdravotnický prostředek

**URGO Prevence mykóz 3v1 je biocid. Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Sdílet