Vydejte se za romantickou atmosférou Vánoc

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit předvánoční čas? Zapomeňte na stres a shon všedních dní a vydejte se za kouzelnou atmosférou Vánoc. Slavnostní výzdoba, rozzářené ulice, veselé koledy, vůně perníčků a svařáku… co víc si přát? Stačí si jen vybrat, kam se za vánoční atmosférou letos vypravit.

 

vánoční trhy Staroměstské náměstí

MAGICKÁ PRAHA – vánoční klasika

V Praze najdete vánoční trhy doslova na každém rohu. Nejromantičtější atmosféru si již tradičně užijete na Staroměstském náměstí, jeden z největších trhů najdete na Václaváku. Zatoulat se můžete ale i na Pražský hrad, Havelské či Tylovo náměstí, trhy najdete také na náměstí Republiky a náměstí Míru.

Vánoční trhy 2017 začnou na Staroměstském i Václavském náměstí 2. prosince a potrvají až do 6. ledna 2018. Vánoční strom se na Staroměstském náměstí poprvé rozsvítí 2. prosince.

Těšit se můžete na tradiční pochoutky jako je vánoční punč, svařák či horká medovina, zamlsáte si trdelník, teplé palačinky, perníčky, ale třeba i halušky a nejrůznější specialitky z grilu.

Vánoční trhy v centru Prahy (Staroměstské a Václavské náměstí, náměstí Republiky) letos poprvé nabídnou možnost vychutnat si svařák nejen z plastových kelímků, ale také ze zdobených keramických hrnečků, které si posléze můžete ponechat jako suvenýr.

 

vánoční trhy Bratislava

TAJEMNÁ BRATISLAVA – lokše i parfémy

Bratislavské vánoční trhy se konají už od 20. listopadu a trvají do 22. prosince. Těšit se můžete na více než 100 stánků, které najdete na Hlavním a Františkánském náměstí, na Hviezdoslavově náměstí a na nádvoří Staré radnice. Ochutnáte tu tradiční slovenské speciality, jako jsou halušky, zelňačka, husí a zelné lokše, cikánská pečeně, nebo třeba škvarkové pagáče.

Kromě výtečného jídla a pití na trzích najdete také unikátní přírodní ozdoby na stromeček. A pokud ještě nemáte všechny dárečky pohromadě, určitě na trzích pro své milé vyberete něco z mnoha ručně vyráběných předmětů od místních řemeslníků, pořídit tu ale můžete také originální vůně od místních výrobců parfémů.

 

vánoční trhy Drážďany

POHÁDKOVÉ DRÁŽĎANY s hradem pro děti

Hlavní z drážďanských vánočních trhů – Striezelmarkt – najdete v samotném srdci Drážďan na náměstí Altmarkt. Ve více než 250 stáncích se zde můžete pokochat tradičními vánočními dekoracemi a ochutnat místní dobroty, třeba originální drážďanskou štolu nebo pletenec, chybět nebude ani klasický bratwurst. Dětičky zde určitě ocení pohádkový hrad, který bude otevřen po celou dobu konání trhů.

Už jste na Striezelmarktu byli? Kromě něj můžete tento rok v Drážďanech navštívit i dalších deset vánočních trhů. Menší vánoční trhy se konají na tzv. vánoční míli, která se táhne od hlavního nádraží (Hauptbahnhof) přes ulici Prager Strasse až na náměstí Altmarkt. Míle dále pokračuje přes náměstí Neumarkt na druhou stranu řeky až na ulici Hauptstrasse.

 

TIP: Nalákali jsme vás na některý z trhů?URGO Hojení puchýřů - Diskrétní

Až se na ně vydáte, nezapomeňte nazout teplou a pohodlnou obuv, přeci jen budete celý den na nohou. A do kabelky pro jistotu přihoďte některé z našich náplastí na puchýře – téměř nic neváží a v případě potřeby vám mohou zachránit vánoční výlet.

Ještě jsme vás nenalákali? Čtěte dále…

 

 

vánoční trhy Vídeň

NEODOLATELNÁ VÍDEŇ a její srdíčkový strom

Ve Vídni se určitě nebudete nudit. Také zde totiž najdete vánoční trhy na každém kroku.

Největší vídeňský adventní trh Christkindlmarkt začal již 17. listopadu a trvá do 26. prosince 2017. Najdete ho na Radničním náměstí (Rathausplatz), těšte se na více než 150 stánků a neodolatelně lahodný punč. Těšit se můžete také na adventní věnec obřích rozměrů a hlavně srdíčkový strom,  který se stal symbolem vídeňských vánočních svátků hlavně pro zamilované páry.

Vánoční vesnička na Maria-Theresien-Platz stojí mezi dvěma muzei, můžete si proto zpestřit vánoční výlet i trochou poznání.

Doporučujeme také Starovídeňský vánoční trh ve Freyungu, který je nejstarším vídeňským trhem.

A určitě nevynechte vánoční trh u Schönbrunnu – patří sice mezi ty menší, bohatě to ale vynahrazuje romantická atmosféra u tohoto bývalého habsburského sídla. Vystavovatelé zde nabízí ručně vyráběné šperky, tradiční výrobky uměleckých řemesel, vánoční ozdoby a mnoho dalšího.

Děti budou nadšené ze dvou kluzišť, která na ně ve Vídni čekají. A nejvíce se jim bude líbit na vánočním trhu u zábavního parku Prater.

 

vánoční trhy Budapešť

BUDAPEŠŤ – z trhů rovnou do lázní

Vánoční trhy v Budapešti patří mezi nejkrásnější a největší v celé Evropě. Najdete je hned na několika místech v centru města, jen pár desítek metrů od sebe.

Asi nejvánočnější atmosféru zažijete na trzích na náměstíčku před bazilikou svatého Štěpána. Jen 250 metrů od nich najdete další stánky na náměstí Erzsébet tér, u kterého začíná slavná Andrássyho třída. A jen o 100 metrů dále, na náměstí Vörösmarty tér, pak najdete nejtradičnější budapešťské vánoční trhy. Kromě těchto náměstí je ale mnoho dalších stánků rozeseto různě po celém centru města.

A na co se můžete těšit? Na trzích jsou prodávány výhradně originální maďarské výrobky, každý rok jsou prodejci schvalováni speciální komisí! Budapešťské trhy jsou opravdovým zážitkem pro gurmety. Ochutnáte tu klasický svařák i punč, nevynechejte také místní alkoholickou specialitu krampampuli. Z jídla nechybí samozřejmě typický lángos, za ochutnání ale určitě stojí také tradiční maďarské pečivo kürtös kalács anebo flódni – tradiční vrstvený dort s ořechy, mákem a švestkami.

Dětičky se tu taky pěkně vyřádí, Budapešť se totiž v zimě mění na jedno z největších městských kluzišť v Evropě!

BONUS: Z trhů můžete zaplout rovnou do lázní.

 

vánoční trhy Berlín

BERLÍN – ráj pro děti i pro dospělé

Nejnavštěvovanější berlínské vánoční trhy jsou na Gendarmenmarkt. Každý rok sem zavítá na 60 000 návštěvníků z celého světa. Na těchto trzích uvidíte umění tvůrců svíček i klenotníků, ale taky řezbářů nebo třeba origami mistrů. Podávat se budou jak typické vánoční dobroty, tak i slavnostní pokrmy michelinských kuchařů.

Další oblíbené vídeňské vánoční trhy s mnoha malými dřevěnými chatkami najdete na náměstí Alexanderplatz. Zde na vás letos čeká malý vánoční zázrak – vánoční pyramida osvícená 5 000 světly, ze které budete mít výhled na celé město. Na tomto náměstí letos bude také kluziště, nezapomeňte si tedy brusle.

Komornější a neméně krásné vánoční trhy najdete u pamětního kostela císaře Viléma, kde na vás čeká více než 100 stánků.

(Nejen) dětem se určitě bude nejvíce líbit v Zimním světě na Potsdamer Platz, kde si můžete zadovádět na sáňkařské dráze s výhledem na Braniborskou bránu, zabruslit na zdejším kluzišti, nebo vyzkoušet lední hru curling. A na své si přijdou i mlsouni, připraveny jsou vánoční lahůdky, které voní po pražených mandlích a horké čokoládě.

Pozor! Největší berlínské vánoční trhy nenajdete v centru, nýbrž ve čtvrti Spandau. Budete-li mít v Berlíně dostatek času, vypravte se tam. Dostanete se tam bez problémů městskou hromadnou dopravou.

 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli.