Jak se zbavit bradavic bez lékaře?

I když bradavice představují spíše estetický problém než hrozbu pro naše zdraví, když už se objeví, stejně se jich chceme co nejrychleji zbavit. Pro ošetření bradavic se nemusíte ihned objednávat k nejbližšímu dermatologovi, jednoduše je odstraníte také doma. Poradíme vám, jak na to.

 

Co je to bradavice?

Bradavice jsou malé nezhoubné kožní výrůstky, které se nejčastěji objevují na nohou a na prstech rukou, vzácněji se s nimi můžeme setkat i na dalších částech těla a na sliznicích. Jsou způsobeny lidským papilomavirem (HPV), který je v prostředí běžný a je velmi infekční. Při napadení dochází ke ztluštění pokožky a jejímu ztvrdnutí.

 

Bradavice se však neobjeví při každém kontaktu s virem HPV. Někteří lidé jsou k výskytu bradavic náchylnější než jiní. Bradavice mohou být nejen nepříjemné, ale někdy také bolestivé. Často se objevují opakovaně a snadno se šíří, proto pokud se objeví, měli byste je co nejrychleji odstranit.

 

Druhy bradavic

Bradavice se projevují v různých formách:

Pravé bradavice, nazývané též vulgární, jsou nejrozšířenějším typem bradavic. Objevují se samostatně nebo ve skupinách. Obvykle mívají drsný povrch, bývají tvrdé a vzhledem připomínají květák. Nejčastěji je najdeme na rukou, ale mohou se objevit i na jiných částech těla.

Plantární bradavice se vyskytují na ploskách chodidel, zejména na spodní straně paty a prstů. Mají tvrdé a drsné okraje a uprostřed černé tečky. Obvykle jsou bolestivé, protože jsou vystaveny tlaku při chůzi.

Ploché bradavice jsou malé bradavice s hladkým povrchem, které se většinou vyskytují ve skupinách, nejčastěji na obličeji, rukou nebo nohou. Mívají růžovou, nahnědlou nebo světle žlutou barvu.

Nitkovité bradavice mají úzký protáhlý tvar a vyskytující se nejčastěji na obličeji, zejména v okolí úst, nosu a v oblasti vousů, najdeme je i na krku. Mívají hladký povrch a zbarvené bývají do červena.

Periunguální bradavice se objevují kolem nehtů na rukou i nohou, mohou se objevit i pod nehty. Bývají bolestivé a narušují růst nehtů.

 

Jak bradavicím předcházet?

Bradavice jsou infekční onemocnění. Z člověka na člověka se přenášejí jednak přímým kontaktem – např. při podání ruky, ale i kontaktem nepřímým – např. použitím infikovaného ručníku nakažené osoby.

Do podkoží papilomavirus proniká často malým poraněním, rozmáčenou kůží, místem s ekzémem nebo jinak oslabenou pokožkou. Inkubační doba je individuální, někdy se bradavice objeví za několik týdnů od nákazy, jindy to může trvat i několik měsíců nebo dokonce let. Mezi nejčastější místa, kde můžete bradavice chytit, patří bazény, koupaliště, sauny a další místa, kde se často chodí naboso.

 

Objevila se u vás bradavice? Pozor, abyste si ji neroznesli po celém těle!

 

Kromě přenosu z člověka na člověka se virové částice bradavic u infikované osoby snadno roznáší také z jednoho místa na druhé, a to přímým kontaktem s infikovanou oblastí.

Abyste vzniku bradavic předešli, doporučujeme:

  • nechodit na rizikových místech naboso (bazény, sauny, sprchy, tělocvičny, hotelové pokoje)
  • nepůjčovat nikomu ručník
  • poté, co jste na bradavici sáhli nebo ji ošetřili, pečlivě si umýt ruce
  • nepoužívat znovu pilník nebo pemzový kámen, kterým jste třeli bradavici

 

 

Jak bradavici jednoduše odstraníte?

Asi 50 % bradavic zmizí i bez ošetření přibližně do dvou let samo. Z důvodu jejich vysoké infekčnosti a snadného šíření po celém těle nebo z člověka na člověka se ale doporučuje raději je odstranit co nejdříve a nečekat na jejich samovolné zmizení.

Při léčbě bradavic se využívá mnoho metod, mezi něž patří chirurgické odstranění, odstranění laserem, léčba hlubokým zmrazením, leptání či aplikace přípravků s kyselinou salicylovou a mléčnou.

Za nejúčinnější metodu k odstranění bradavic je dermatology považována léčba mrazem nebo-li kryoterapie. Jedná se o bezbolestné ošetření bradavic tekutým dusíkem, po kterém bradavice do několika dní sama odpadne.

Zatímco v dřívějších dobách byla léčba bradavic kryoterapií dostupná výhradně v ordinacích lékařů, dnes můžete tuto metodu aplikovat sami v klidu a pohodlí domova s přípravkem URGO Bradavice – kryoterapie, který se výborně hodí pro domácí ošetření zejména bradavic pravých a plantárních.

URGO Bradavice – Kryoterapie