3 tipy, jak se zbavit prasklin kůže na prstech a dlaních za pár dní

Suché a popraskané ruce jsou častým problémem, který je nejen bolestivý a nepříjemný, ale i velmi stresující. Mnoho lidí trápí vysušená pokožka rukou – a rozhodně se to netýká jen těch, kdo pracují manuálně. Často se objevuje také u lidí, kteří pracují v klimatizovaném či přetopeném prostředí, mají k suché pokožce obecně sklony či trpí nějakým onemocněním. Co ale s tím? Jak nepříjemnému vysoušení rukou, či dokonce vzniku prasklin zabránit? Máme pro vás tři jednoduché tipy!

1. Mazat, mazat a zase mazat

Pokud na suchou pokožku rukou trpíte, mějte vždy po ruce dobrý krém, který ji řádně promastí. Volte takový, co neobsahuje parfém (může pokožku také vysoušet) a ideálně ten z lékárny. Je dobré pořídit si i menší balení, které budete mít celý den po ruce.

Jednou za čas dopřejte rukou přírodní noční zábal ze dvou ingrediencí, které budou na vaši pokožku působit jako blahodárný balzám. Budete potřebovat kvalitní med a panenský, za studena lisovaný olivový olej. V malé nádobě smíchejte obě ingredience v poměru jedna ku jedné (stačí lžička od každého), směs naneste na ruce a navlékněte rukavice z čisté bavlny. Zábal nechte působit celou noc. Uvidíte, že ráno bude pokožka znatelně jemnější a hydratovanější. Med a olej můžete střídat s měsíčkovkou nebo kalciovou mastí, obě pokožku skvěle promastí.

2. Bylinkové koupele

Pokud je vaše pokožka dlouhodobě podrážděná a potřebuje rychle zklidnit, naordinujte si zvláčňující bylinné koupele. Vytvořte si pomocí několika ingrediencí jednoduchý, ale účinný nálev. Budete potřebovat hrst čerstvého heřmánku, řebříčku nebo kontryhele (můžete použít i jejich směs) a 500 ml vody. Postup je jednoduchý: vodu přiveďte k varu, přidejte směs bylinek, 2 až 3 minuty povařte a následně 10 minut nechte louhovat. Když je nálev vlažný, ruce do něj na 10 až 15 minut ponořte a relaxujte. Po koupeli ruce jemně osušte ručníkem a řádně promastěte krémem.

Z bylinek můžete využít také bez černý nebo květy měsíčku lékařského. Postup je stejný jako u předchozí přípravy nálevu, bylinky ale vařte jen minutu. A jestli potřebujete pokožce dopřát ještě pořádnou dávku hydratace navíc, smíchejte 2 lžičky olivového oleje s 200 ml podmáslí. Směs jen lehce prohřejte, ale nevařte. Ruce do ní na 5 minut vložte a hned poté dlaně důkladně promasírujte, aby se účinné látky ze směsi dostaly do pokožky.

3. Praskliny vždy ošetřete

Všechny činnosti, které během dne děláme, zanechávají na našich rukách stopy. Proto je třeba se jim v průběhu dne věnovat, a to o trochu víc než je jen pravidelně mýt. Mimochodem, na umývání si dejte také pozor – dodržovat základy hygieny je sice žádoucí, ale jako se vším byste to ani s ní neměli přehánět. Pokud si totiž budete ruce často drhnout mýdlem a horkou vodou, na vysušení pokožky máte zaděláno.

Ruce si vždy myjte jen tak dlouhou dobu, abyste měli jistotu, že jste si umyli každou část pokožky, i tu skrytou mezi prsty. Pravidelně si je promazávejte krémem a při kontaktu s chemickými či úklidovými prostředky se vždy chraňte rukavicemi.

Žena si při úklidu chrání ruce gumovými rukavicemi, aby ji na pokožce nevznikly praskliny.

A pokud veškerá prevence ve finále stejně selhala a na rukou se vám vytvořily praskliny, sáhněte po správném pomocníkovi, který pokožce rychle a efektivně uleví. A zakročte rychle, neošetřené praskliny se totiž mohou dále prohlubovat, až začnou krvácet. Prasklinu pečlivě omyjte teplou vodou s jemným mýdlem, opatrně osušte a naneste na postižené místo URGO Filmogel*, speciálně určený právě na praskliny pokožky. Gel při aplikaci vytvoří průhledný ochranný film, který podporuje hojení (zajistí vlhké prostředí, izolované od bakterií), působí proti bolesti a zamezuje znovuotevření praskliny. Je voděodolný, takže se nemusíte bát, že by se se vám při večerním sprchování omyl. Aplikace je navíc úplně jednoduchá, stačí nanášet dvakrát až třikrát denně přiloženým štětečkem na postižené místo, a to až do úplného zhojení.

Pokožka rukou vyžaduje zvláštní péči, na niž musejí ti, kdo s ní mívají problémy, myslet prakticky neustále. Ve finále to ale není žádná velká věda, naopak, vlastně je to vcelku jednoduché, jen je třeba vědět, jak na to.

*zdravotnický prostředek

Sdílet