Že se má rána hojit na vzduchu, už dávno neplatí! Víte proč?

Drobná poranění patří mezi úrazy, které mohou vzniknout prakticky kdykoliv. Většinou si s nimi dokážeme poradit sami a není třeba lékařského ošetření. Nicméně ani péči o ta nejmenší poranění bychom nikdy neměli úplně odbýt. Nedostatečnou pozorností totiž zbytečně prodlužujeme dobu hojení, v horším případě si můžeme rovnou zadělat na větší zdravotní komplikace.

Ošetřujte i drobná zranění

Ať už se říznete nožem při krájení, spálíte se o hrnec, nebo vám nové lodičky způsobí výstavní puchýře, vždy byste měli ránu co nejrychleji ošetřit. Nejdříve přichází na řadu dezinfekce. Tento krok nepodceňujte, pokud je totiž rána nedostatečně vyčištěná, může to mít na hojení špatný vliv. Nejenže se do ní může dostat infekce, hrozí i prodloužení celkové doby hojení, nebo dokonce rozšíření rány do šířky i do hloubky, což může mít vliv na konečný vzhled jizvy.

A jaký je správný postup? Pokud krvácíte, zkuste v první řadě zastavit tok krve přitlačením obvazu nebo čistého kapesníku přímo na ránu. Jakmile se situace uklidní, ošetřete místo dezinfekcí. Poté přichází na řadu fixace rány. Ta je důležitou součástí jejího ošetření, a pokud jste slyšeli, že se rána zahojí pouze na vzduchu, vězte, že se jedná o mylnou domněnku. Naopak, ideální pro hojení ran je vlhké prostředí. Překrytí i drobné rány vhodným krytím, které toto prostředí zajistí, se postará o to, že se rána bude hojit rychleji a v bezpečném prostředí. Tekutina, kterou rána vylučuje, totiž obsahuje řadu výživných látek, jež přispívají k úspěšnému hojení.

Zalepte to!

Ať už se jedná o drobné poranění, které jste si způsobili v kuchyni či při sportu, nebo se na vás podepsaly nové lodičky, sáhněte po hojivých náplastech URGO*. Ty přinášejí okamžitou úlevu od bolesti a díky speciální hydrokoloidní technologii jsou uzpůsobeny přímo k tomu, aby v ráně udržovaly vlhké prostředí. Náplast po nalepení vytvoří tzv. efekt druhé kůže, díky čemuž je rána chráněna před vnějším prostředím. To v praxi znamená, že se do ní nedostanou bakterie, a navíc ve spojení s tekutinou z rány vytvoří hydrokoloidní gel, díky němuž dochází k rychlejšímu hojení. Tento gel totiž zajišťuje optimální podmínky pro hojení rány – správnou teplotu a pH. Kromě toho snižuje riziko vzniku jizvy, umožňuje ráně “dýchat” a nepřilepí se k ní.

Ergonomický tvar náplastí je navíc přizpůsoben danému typu i místu zranění, a tak poskytuje skvělý komfort při ošetření i následném nošení náplasti. Díky zvýšené přilnavosti odolává tření, a vy tak nemusíte mít obavy, že se vám hned odloupne. Je ale třeba myslet na to, abyste náplast nenechávali na místě déle než 2 až 3 dny. Pokud se sama neodlepí, je nutné ji sejmout a nalepit novou.

V případě, že máte puchýř, nikdy ho nepropichujte, ale puchýř i jeho okolí omyjte vodou a opatrně ošetřete antiseptickým roztokem, čímž ránu vydezinfikujete. Následně aplikujte náplast, kterou umístíte středovou částí přímo na puchýř.

Ženu bolí nohy z obuvi na vysokém podpatku, udělal se ji totiž puchýř

Předcházejte infekci

Přestože podniknete všechny kroky, ránu vyčistíte a zalepíte, může se stát, že se působením dalších faktorů infekce objeví. Stačí, aby se rána kontaminovala nečistotami či tělesnými tekutinami (třeba hnisem). Infekci poznáte podle toho, že vám rána oteče, zarudne, nehojí se, bolí vás stále víc, teče z ní hnis, zapáchá, nebo se vám dokonce začíná dělat mdlo a objevuje se zrychlené bušení srdce. Pokud tomu tak je, v žádném případě neotálejte s návštěvou odborníka, který ránu důkladně prohlédne a ošetří.

Buďte při čištění a ošetřování rány vždy maximálně opatrní, používejte přípravky k tomu určené a myslete na hygienu rukou. Jedině tak předejdete možné infekci a s ní spojeným zdravotním komplikacím. A ty prokleté lodičky, kvůli nimž se vám udělal puchýř snad už potřetí, raději věnujte někomu s menší nohou: zdraví máme jen jedno a nic nestojí za to si ho dobrovolně ničit. Ani ty krásné boty. 🙂

*zdravotnické prostředky

Sdílet