Domácí pedikúra: 5 kroků ke krásným nohám

Písek na pláži funguje jako skvělý peeling na hrubou a zrohovatělou pokožku chodidel. Doba dovolených nám ale pomalu končí a my vám poradíme, jak si udržet hebká a hladká chodidla také v zimních měsících.

 

Bez pravidelné péče to nepůjde

V předchozím článku jsme se seznámili s příčinami suché pokožky chodidel. Jak ale o chodidla pečovat, aby zůstala heboučká a hladká?

Základem je pravidelnost

O suchou pokožku chodidel byste měli začít pečovat pravidelně a včas, i když se vám může zdát, že problém zatím není tak vážný. Stav pokožky se totiž postupem času zhoršuje a z estetického problému se může snadno stát problém zdravotní. Na extrémně suché pokožce mohou vznikat praskliny, které jsou nejen nepěkné, ale také velmi bolestivé. Jedná se o hluboká poranění kůže, která mohou i krvácet a znesnadňují jak chůzi, tak i pouhé stání na nohou. Navíc mohou být tato otevřená poranění kůže vstupní branou infekce do těla.

 

Při zanedbání pravidelné péče se z estetického problému může snadno stát problém zdravotní.

 

TIP: Objevily se vám na suché kůži chodidel praskliny? Neváhejte a použijte pro jejich rychlejší hojení URGO Filmogel Praskliny. Ten rány rychle zacelí a navíc v průběhu hojení snižuje bolestivost.

 

 

URGO pedikúra

Jak správně pečovat o suchá chodidla?

Určitě není od věci čas od času svěřit chodidla odborníkům a dopřát si péči profesionální pedikérky. Ta si dokáže poradit nejen se suchou pokožkou, ale umí profesionálně odstranit také mozoly nebo třeba kuří oka, pokud je potřeba. Jako bonus vám většina pedikérek dopřeje i masáž chodidel, která je nejen příjemná, ale má také příznivé zdravotní účinky na oběhový systém a stimulaci reflexních bodů.

Ne vždy ale máme na návštěvu salónu čas nebo finance. Naštěstí základní ošetření chodidel můžeme zvládnout i sami doma. Samozřejmostí je pravidelná hygiena nohou, která by měla zahrnovat nejen umytí chodidel šetrným mýdlem, ale také odstranění zrohovatělé pokožky a promazání zvláčňujícím krémem, speciálně určeným k péči o chodidla.

TIP: Rádi byste si doma poradili také s mozoly na nohou nebo s kuřími oky? Vyzkoušejte speciální Hi-Tech náplasti s hydrokoloidní vrstvou a obsahem glycerinu, které díky svému složení změkčují a zvláčňují kůži a pomáhají tak zbavit se kuřích ok i mozolů.

 

 URGO pedkúra pomůcky

Domácí pedikúra

Pamatujte si – domácí pedikúru bychom nikdy neměli dělat nasucho. Suchou pedikúru bychom měli vždy svěřit do rukou odbornicím!

Začněte lázní

  • Začínáme tím, že chodidla namočíme přibližně na 10 – 15 minut do vlažné lázně. Ta pokožku nohou krásně změkčí a připraví ji na další úpravy. Postačí lázeň s obyčejnou vodou, můžete ale přidat i trošku heřmánku či měsíčku – obě bylinky působí regeneračně.

 

Důkladně osušte

  • Poté chodidla osušte ručníkem. Nezapomeňte na oblast mezi prsty.

 

Odstraňte ztvrdlou kůži

 

Opláchněte

  • Následně nohy opláchneme vlažnou vodou. Před opláchnutím můžete použít tělový peeling, není to ale nutné.

 

Hydratujte

  • Na závěr nohy promažte zvláčňujícím krémem. Krému naneste dostatečné množství a krouživými pohyby ho vmasírujte do pokožky.

 

TIP: Čas od času si dopřejte speciální kúru: Celou proceduru proveďte večer před spaním. Na nohy naneste větší množství krému a na spaní si natáhněte bavlněné ponožky. Dosáhnete tak intenzivnějšího působení krému, který se lépe vstřebá, a vaše nožky budou ještě jemnější.

 

 

 Co dalšího můžete udělat pro vaše chodidla?

Vaše chodidla vám poděkují, pokud:

  • Budete pravidelně odstraňovat odumřelou, zrohovatělou kůži
  • Budete pravidelně mazat nohy zvláčňujícím krémem na chodidla
  • Budete nosit obuv správné velikosti a z přírodních materiálů, která umožňuje nohám dýchat a zamezuje nadměrnému pocení
  • V chladném počasí budete nosit ponožky (s vysokým obsahem bavlny!), abyste zabránili prochladnutí nohou
  • Nebudete používat příliš horkou vodu při sprchování a koupelích
  • Nebudete nohy příliš dlouho máčet
  • Budete používat šetrná hydratační mýdla
  • Vyvarujete se nadváhy