Nožky k nakousnutí aneb (Pod)zimní tipy proti suchým chodidlům

Většina lidí považuje starost o pokožku chodidel výlučně za letní záležitost. Právě léto je obdobím, kdy nosíme otevřenou obuv a vystavujeme chodidla na odiv světu. Naším přáním tedy je, aby nás chodidla zdobila – proto jim věnujeme zvýšenou pozornost. Suchá a popraskaná kůže v těch nových luxusních sandálcích přece nevypadá právě nejlépe! V zimě, kdy nožky zahalíme do ponožek a uzavřených bot, pak máme tendenci na pravidelnou péči o chodidla zapomínat.

 

Vaše chodidla si zaslouží v zimě stejnou, ne-li větší, pozornost jako v létě.

 

Suchá pokožka se ale na chodidlech tvoří v zimních měsících stejně jako v létě. Jedná se vlastně o odumřelou zrohovatělou kůži, kterou je potřeba pravidelně odstraňovat. Zanedbáním pravidelné péče o chodidla si koledujete o nepříjemné kožní problémy – například plísně nohou se snadněji uchytí na suché a popraskané pokožce než na pokožce udržované. Proto se vyplatí i v zimě věnovat chodidlům alespoň pár minut denně a dopřát jim péči, kterou si zaslouží.

 

Plísně nohou se snadněji uchytí na suché a popraskané pokožce.

 

 

URGO Suchá chodidla

Proč jsou vaše chodidla suchá?

Velmi často je extrémně suchá pokožka chodidel spojena s některými onemocněními, jako je lupénka, ekzémy, onemocnění štítné žlázy nebo diabetes.

Ale ani když žádnou z těchto nemocí netrpíte, nemáte vyhráno. Příčin vysušené a popraskané kůže na chodidlech je více – od genetických predispozic, nadváhy nebo pohybu v suchém a prašném prostředí, až po chladné počasí, nevhodně zvolenou obuv či zanedbanou péči.

 

Chodidla a dlaně jsou jediná místa na těle bez mazových žláz.

 

Na rozdíl od pokožky celého těla je pokožka na chodidlech přirozeně sušší, protože neobsahuje žádné mazové žlázy. Absence mazových žláz způsobuje nedostatečnou ochranu kůže kožním mazem a je důvodem, proč naše chodidla vyžadují, zejména s přibývajícím věkem, kdy kůže celkově ztrácí svou elasticitu a přirozeně se více vysušuje, pravidelnou péči v podobě výživného hydratačního krému.

TIP: Popraskání pokožky na chodidlech může být také jedním z příznaků plísňového onemocnění chodidel. Víte, jak se co nejlépe bránit plísním nohou? Zjistěte v našem článku.

 

 

Výběr obuvi

Správná obuv dokáže zázraky!

Nejčastěji se vysušená a popraskaná pokožka chodidel vyskytuje na patách, objevit se ale může také na ploskách chodidel nebo na bočních stranách palců či malíků na nohou. Na stav vašich chodidel má značný vliv to, jaké boty nosíte.

 

Nevhodně zvolená obuv dokáže problémy se suchou kůží na chodidlech ještě zhoršit!

 

Zapomeňte na Popelku

Výběr obuvi

Pozornost byste měli věnovat nejen materiálu, ale také velikosti a tvaru obuvi. Popraskaná kůže na patách často vzniká, nosíme-li menší velikost bot, než bychom potřebovali. V zimní obuvi se nám to asi nestane, ale u letních sandálků a otevřených bot je častým jevem, že pata přesahuje podrážku obuvi. Zvýšený tlak na místa, kde je chodidlo v kontaktu s hranou obuvi, pak může způsobovat popraskání kůže.

Obdobně je tomu u příliš úzkých bot – zvýšený tlak na boční strany palců a malíků způsobuje nepříjemné otlaky a později také ztvrdnutí kůže v těchto místech.

Kromě tlaku vadí našim chodidlům také tření – pořídíte-li si příliš velké boty, ve kterých noha ‚plave‘, v místech tření se mohou vyskytnout mozoly a také ztvrdlá pokožka.

TIP: Podle čeho vybírat boty pro zdravé nohy? Přečtěte si v našem článku.

 

Chce to klid a nohy v suchu

Péče o chodidla

Víte, že vaše chodidla vyprodukují při běžné teplotě 2dl potu za den? A v teplém počasí je to ještě více! Pokožce chodidel ale neprospívá dlouhodobější pobyt ve vlhkém prostředí, které z důvodu přirozeného pocení nohou vzniká v obuvi z umělých materiálů. Ty totiž neumožňují odvádění vlhkosti ven. Při výběru podzimní a zimní obuvi byste proto měli dbát na to, aby obuv byla vyrobena z přírodních (kůže) nebo propustných (speciální membrány) materiálů.

Tip: Součástí každodenní péče o nohy by v zimě mělo být i používání antibakteriálního spreje, který se aplikuje na nohy i do obuvi. Ten účinně sníží potivost nohou a pomáhá předcházet zapaření nohou v botě, následným kožním problémům a v neposlední řadě i nepříjemnému zápachu nohou a bot.

 

 

Péče o suchá chodidla

Co vašim chodidlům rozhodně neprospívá?

  • Nedostatečná péče
  • Nevhodně zvolená obuv
  • Nadváha
  • Chlad
  • Pobyt v prašném prostředí
  • Pobyt v prostředí s nedostatečnou vlhkostí (přetopené místnosti, klimatizace)
  • Stárnutí (s přibývajícím věkem se kůže přirozeně stává sušší)
  • Příliš horká voda při sprchování nebo koupelích
  • Mýdla, která neposkytují dostatečnou hydrataci

 

Budete-li o chodidla pravidelně pečovat, odmění se vám hladkou a hebkou pokožkou. Jak na to se dozvíte v našem článku ‚Domácí pedikúra – 5 kroků ke krásným nohám‘.