Jak si užít zimní sporty bez bolesti? Nedejte šanci puchýřům!

Přeskáče, trekové boty nebo brusle… Zimní boty mohou být příčinou nepříjemných puchýřů a bolavé paty nebo odřené palce dokážou celý zážitek ze zimních radovánek pěkně pokazit. S blížící se zimou vám proto přinášíme několik rad, jak puchýřům předejít nebo se jim úplně vyhnout.

Ponožky jsou základ 

Do lyžařských (nebo jakýchkoli jiných zimních) bot noste vždy pouze jedny ponožky. Při použití dvou nebo dokonce více párů totiž hrozí jejich shrnování a kvůli tomu pak vznikají puchýře či různé otlaky. Při výběru se poohlédněte po ponožkách z moderních funkčních materiálů zajišťující odvod potu. Jedině takové uchovají nohu v suchu a teple. Nezáleží na tom, zda je ponožka vyrobena ze syntetických materiálu (polyester) nebo materiálů přírodních (vlna). Schopnost odvádět pot je totiž dána průřezem vláken ponožky a oba materiály mají své výhody. 

Polyesterové ponožky dobře odvádějí teplo, takže se hodí spíše pro aktivnější lyžaře, kteří se při jízdě zahřejí. Naopak vlna dobře tepelně izoluje, po vlněných ponožkách by tedy měli spíše sáhnout ti, kdo se chystají obout trekové boty nebo lyžují jen rekreačně a netráví v lyžařských botách celé dny. Vlna je navíc přirozeně antibakteriální a hřeje, i když je mokrá. Rovněž tloušťku ponožek volte podle toho, co se zrovna chystáte dělat. Pokud máte v plánu celý den prolyžovat, sáhněte po tenkých ponožkách. Nebudete o nich ani vědět a budete mít lepší cit pro lyže. Rekreační lyžaři, milovníci turistiky nebo zimního bruslení by měli naopak zvolit ponožky silnější, opatřené speciálními výstelkami proti otlakům. 

První pomoc mějte vždy při ruce 

Jak vlastně puchýře vznikají? Způsobuje je tlak nebo otírání svrchní vrstvy kůže. Ta se tím oddělí od spodní vrstvy, takzvané škáry a vzniklý prostor se naplní tekutinou, která má právě spodní vrstvy kůže chránit. V tu chvíli je na bolestivý puchýř zaděláno. Výběr ponožek proto nepodceňujte, a to hlavně do bot, které jsou tvrdé nebo se hůře přizpůsobují, tedy právě přeskáče nebo zimní brusle. 

Pokud se vám objeví první náznak puchýře, neděste se. Zimní radovánky vám nezkazí, je ale nutné ho důkladně ošetřit a zalepit hned na začátku. Hojení puchýřů sice je nepříjemné, ale správnou péčí ho lze urychlit a bolest zmírnit. Nejčastějším místem, kde nás boty mohou tlačit a je tak největší pravděpodobnost vzniku puchýře, jsou paty. Vždy proto mějte u sebe hydrokoloidní náplast URGO Hojení puchýřů – Na paty*, která je díky své vysoké přilnavosti ideální právě při sportovních aktivitách. Puchýř nikdy nepropichujte, pouze omyjte mýdlovou vodou a vydezinfikujte antiseptickým roztokem, abyste zabránili šíření dalších nečistot. 

Náplasti mají efekt druhé kůže a ergonomicky upravený tvar, což zajistí zvýšenou přilnavost a lepší odolnost proti tření. Díky tomu tak téměř ani nebudete vnímat, že nějakou náplast vůbec máte na sobě.

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet