Kuří oka: co jste o nich nevěděli a jak se jich zbavit jednou provždy?

Kuří oka na chodidlech jsou často bolestivé a velice nevzhledné výstupky na kůži. Nejčastěji se objevují na hodně zatěžovaných místech, jako jsou paty, přední části chodidla, na kterou došlapujeme, nebo v oblasti prstů. Dokáží pěkně otrávit život a dávájí o sobě vědět doslova na každém kroku. Jejich odstranění není nic složitého, chce to ale důslednost a trpělivost. 

Je to kuří oko? 

Kuří oko je vlastně druh otlaku, takže pokud ho necháte být, časem se může ještě zhoršit. Postižené místo začne nepříjemně bolet a tlačit v botě a chůze se po čase stane velmi bolestivou záležitostí. Jednou z nejčastějších příčin je právě špatně zvolená obuv, ať už se jedná o podpatky nebo o boty, které jsou vám na některých místech příliš těsné. Právě tam dochází k třením a různým otlakům, což může za to, že právě v této oblasti se vám začne klubat kuří oko. 

Kuří oka mívají také lidé, kteří nosí boty často bez ponožek nebo mají kostnatější chodidla, a tím pádem nemají tak měkké došlapování. To je zapříčiněno genetickou strukturou těla a kosti. Genetiku bohužel neovlivníme, je proto důležité aspoň nezapomínat na ponožky a při jejich výběru dbát na kvalitu materiálu. 

Zbavit se ho lze i doma 

Existuje spousta možností, jak kuří oka odstranit. Jako první a nejspolehlivější pomoc odborníci doporučují kyselinu salicylovou. Mějte proto vždy po ruce URGO Coricide Náplast na kuří oka*, která tuto kyselinu obsahuje. Ta je velmi dobře známá a hojně využívaná právě při léčbě mozolů a kuřích ok. Nohu nejprve omyjte v teplé vodě, jemně osušte a nalepte náplast. Ta změkčí zrohovatělou kůži a zároveň i jádro kuřího oka, čímž se zásadně usnadní jeho odstranění. Náplast měňte každý den a aplikujte opakovaně tak dlouho, dokud se jadérko kuřího oka neoddělí od zrohovatělé kůže. 

Zkusit to můžete i s pomocí kuchyňských zásob, jde ale o běh na dlouhou trať. Po koupeli, do které jste přidali jedlou sodu, si na kuří oko přiložte kousek citrónu, plátek cibule či česneku namočeného v octě nebo citronové šťávě. Buďte ale opatrní a přikládejte ho opravdu jen na kuří oko, abyste nepodráždili zdravou pokožku kolem. Připevněte náplastí – citrón stačí na hodinu, cibuli a česnek ideálně přes noc. Proceduru opakujte několik dní za sebou, zrohovatělá kůže kuřího oka pak půjde postupně odrolit. Nejste-li si jisti, zda kuří oko dokážete odstranit sami, navštivte pedikérku. Vsaďte ale raději na klasiku se skalpelem. Čím dál oblíbenější jsou totiž různé druhy ošetření nohou v aromatických koupelích nebo nasucho. Odstranění kuřího oka však zaručí běžná mokrá pedikúra. Postupné šetrné likvidování skalpelem si sice může vyžádat i několik návštěv, určitě se ale vyplatí. 

O kůži na chodidlech pravidelně pečujte. Nezapomínejte na pravidelnou pedikúru, každý večer před spaním chodidla promazávejte krémem určeným speciálně na nohy, čas od času jim dopřejte aromatickou lázeň a do bot vždy noste ponožky. Dobrou službu vám prokáží také gelové vložky nebo polštářky, které zmírní otlaky při chůzi. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet