Kam pro první pomoc a jak se bránit před dotěrným hmyzem?

Milujete procházky v přírodě nebo podvečerní posezení na terase? Někdy ani nezaznamenáte, že vás bodnul hmyz, dokud nepocítíte nepříjemné svědění či otok, který může trvat i několik dní. A jak si tedy poradit, když na vás zaútočí včela, vosa nebo komár? 

Co dělat, když bodne…

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou, kterou najdete doma ve spíži – octem, cibulí nebo citronem. 
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou, jako je mýdlový roztok nebo jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad. 
  • Při kousnutí čmelákem ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte. 
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo a místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti. 
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě. Na štípance stačí přiložit ledový obklad a hlavně neškrábat. Pozor také na parfémovanou kosmetiku, jako je tělové mléko či deodorant. Ta ovády přitahuje. 

Nejlepší obrana je ochrana 

Hmyzí bodnutí umí být pěkně nepříjemné a každý člověk na ně může zareagovat jinak. Nejlepší je proto mu rovnou předcházet. Doma používejte sítě do oken nebo odpuzovače hmyzu, které se dávají do zásuvky. Na trhu je jich několik, určitě si vyberete. Na terase, balkoně či v altánu se hodí insekticidní spirály. Jsou vyrobeny z rostlinných materiálů a zapalují se. Hmyz odpuzují, ale nezabíjí, protože ten stačí odlétnout. Podobné účinky mají i insekticidní svíčky. Otravného bzučení a obtěžujícího hmyzu vás pomohou zbavit i rostlinné přípravky, jako je například levandulový olej. Zejména proti komárům má podle babských rad zabírat také myrta, bazalka či blahovičník. Efekt je sice přirozenější, není však ale tak zdaleka účinný jako u chemických preparátů. Při toulkách přírodou a rodinných výletech zase nikdy nezapomínejte na repelent, případně můžete zkusit také repelentní náramek.

Rychlá první pomoc 

Pokud jste ránu ošetřili a konečně přestala svědit k zbláznění, mějte na paměti, že stále nemáte vyhráno. Úleva od svědění nevydrží dlouho a ránu je navíc potřeba chránit před další infekcí. Vsaďte proto na jistotu a hmyzí kousanec ošetřete URGO Filmogelem Po bodnutí hmyzem*. Ten na pokožce vytvoří tenký průhledný a flexibilní film, který funguje jako ochranná vrstva proti vnějším vlivům. Zároveň ulevuje od svědění, zamezuje škrábání, zklidňuje podráždění pokožky, a navíc je voděodolný, takže můžete mít jistotu, že nebudete muset nános každou chvíli opakovat.

Pořád to svědí? 

Jestli vás oblast štípance bolí několik dní, poraďte se v lékárně o užití antihistaminik. Ta pomáhají zmírnit příznaky svědění a snižují případné otoky. Na trhu je k dostání celá řada přípravků. Právě v případě nečekané silnější reakce na hmyzí bodnutí je dobré mít s sebou na výlety do přírody nebo v autolékárničce vždy antihistaminový přípravek. Souběžně s ním můžete používat i chladivou mastičku. Pokud svědění a otok přetrvává, určitě zamiřte za doktorem. Hmyz přenáší celou řadu neduhů nebo můžete mít i alergii, o které ani nemusíte vědět. 

*Kosmetický přípravek

Sdílet