Lehká popálenina – víte, co je dobré mít po ruce?

Čím více spěcháme, abychom stihli mít včas navařeno a napečeno na nedělní oběd, tím snadněji si můžeme přivodit nepříjemnou popáleninu nebo opařeninu. Stačí malá nepozornost, a zranění je na světě. Včasnou a správně zvolenou první pomocí však snížíte nepříjemné následky. Co by vám pro tyto případy doma nemělo chybět? 

Popáleninu nejprve zchlaďte 

Lehké popáleniny nebo opařeniny si můžeme způsobit vařící vodou, olejem, jídlem, rozpálenou žehličkou nebo třeba i kulmou na vlasy. Pokud se jedná o mírnější zranění, kůže je červená, citlivá a objeví se otok, který není větší než plocha dlaně. Takové poranění si můžete ošetřit sami. V první řadě je důležité začít popáleninu ihned chladit. Postižené místo ponořte do studené vody a vydržte alespoň 15 až 20 minut. Jestliže nemáte čistou vodu zrovna po ruce, můžete použít  jakoukoli studenou a nedráždivou tekutinu, třeba studený čaj. Chlazení ledem raději nezkoušejte, mohli byste si přivodit omrzliny. Pytlíkem mražené zeleniny místo sice obložit můžete, ale nezapomeňte ho předtím zabalit do tenké sterilní látky, ať si neublížíte ještě víc. 

Samotné ochlazení ovšem nestačí, popáleninu je nutné také řádně ošetřit, aby vám po ní nezůstala jizva. Ránu tak vyčistěte antiseptickým přípravkem bez alkoholu, ještě jednou opláchněte vodou a osušte čistým obvazem. Následně popálené místo přikryjte URGO BURNS Na popáleniny lipidokoloidní síťkou*, kterou upravte na požadovaný tvar. Pak už jen stačí aplikovat sterilní obvaz. Pokud je popálenina menšího rozměru, vyzkoušejte kusové náplasti URGO BURNS Na popáleniny*, které tuto síťku již obsahují a v domácí lékárničce by vám rozhodně neměly chybět.

lehká popálenina - je důležité se i ni správně postarat

Následná péče urychlí hojení 

Oba způsoby ošetření díky speciální lipidokoloidní technologii okamžitě uleví od bolesti, urychlují hojení a na ránu se nelepí, čímž garantují bezbolestné sejmutí. Aby se rána co nejrychleji zahojila, nezapomeňte, že je třeba krytí rány pravidelně vyměňovat. Poprvé po 24 hodinách, poté postačí měnit obvaz vždy jednou za dva dny. Lipidokoloidní technologie je speciální metoda, které kombinuje částice vazelíny a hydrokoloidní částice, které při kontaktu s ránou vytvoří gel a s ním i vlhké prostředí, jež podporuje hojení rány. Popáleniny rozhodně v prvních chvílích nemažte mastičkami či krémy, s těmi začněte, až když se rána trochu zahojí a není tolik citlivá. Vhodnými pomocníky, které napomohou hojení kůže, mohou být třeba kalciová nebo třezalková mast či gel s výtažky z aloe vera. 

Pokud je popálenina větší než dlaň postiženého, určitě vyhledejte lékaře, který ji odborně ošetří. Popálenina se možná může zdát nevinná, ale nepodceňujte ji. Bez odborného ošetření by vám na pokožce mohly zůstat ošklivé jizvy. V případě hlubších popálenin a popálenin způsobených elektrickým proudem volejte okamžitě záchrannou službu. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet