Poškozené nehty na nohou. Módní doplněk, o který určitě nestojíte!

Mykóza se objevuje nejen na rukou, ale i na nohou, a trpí na ni dokonce až jedna desetina Čechů. Nejde přitom pouze o vzhled, je to zároveň nepříjemný zdravotní problém, který je třeba řešit. Poradíme vám, jak na to. 

Plísňové onemocnění nehtů vzniká působením houbovitých mikroorganismů na nehtové lůžko a nehet. Často je důsledkem špatného prokrvení a především nedokonalé péče o nohy. Na chodidlech se nejprve objeví kožní mykóza a ta se následně rozšiřuje dál i na nehty. Ve většině případů napadne plíseň nejprve palec a odtud se šíří na ostatní nehty. To je způsobeno také tím, že nohy jsou po většinu dne uvězněny v těsných a neprodyšných botách. 

Nehtovou mykózu rozpoznáte velmi snadno. Nejprve vás začne svědit mezi prsty, poté se na nehtech objeví žluté skvrny a v další fázi se změní jejich kvalita – začnou se lámat, ztratí lesk, mají hrubý povrch, nebo se dokonce mohou začít drolit. Není nutné panikařit, pokud ale příznaky plísňového onemocnění zaznamenáte, je nutné ihned zakročit. Jinak vám hrozí rozšíření nejen na ostatní nehty a kůži, ale můžete také snadno nakazit i jiné osoby. 

shutterstock 1257846718

S léčbou začněte včas! 

Jako u většiny onemocnění i u plísní nehtů platí pravidlo, čím dřív začnete problém řešit, tím rychleji a účinněji se ho zbavíte. Jak dlouho budete muset nehtům věnovat zvýšenou pozornost je přímo závislé na míře a počtu postižených nehtů. Proto neotálejte, na nic nečekejte a co nejdříve sáhněte po URGO Filmogel Poškozené nehty*, který posiluje a vyrovnává strukturu nehtů, zastavuje postup mykózy, nehty čistí i regeneruje a zároveň podporuje jejich růst. Toto tekuté krytí určené na ošetření nehtů poškozených mykózou nebo zraněním nanášejte vždy jednou denně na čisté a suché nehty, a to pomocí aplikačního štětečku, který je součástí uzávěru. Aby byl účinek co největší, nezapomeňte Filmogel Poškozené nehty* nanést také na nehtovou kůžičku a pod okraj nehtu. 

Pokud chcete svým chodidlům dopřát co největší péči, existuje i několik přírodních triků, které můžete vyzkoušet jako podpůrnou léčbu. Smíchejte jablečný ocet s horkou vodu (v poměru jedna ku jedné) a nohy v lázni pravidelně koupejte. Postačí vždy 10 až 15 minut. Jablečný ocet můžete kromě toho smíchat s citronem a ústní vodou a směs nechat na nehtech působit zhruba tři čtvrtě hodiny. Při léčbě plísně nehtů rovněž využijete olivový olej a oregano – stačí promíchat dvě kapky oreganové silice se lžičkou olivového oleje a směs posléze opatrně vetřít do nehtů.

Mykóze předcházejte včasnou prevencí 

Základem prevence mykóz je přirozeně zodpovědná a pravidelná hygiena rukou i nohou. Stejně tak je ale důležité pokožku řádně vysušit, a to včetně kůže mezi prsty – plísně si totiž libují hlavně ve vlhku. Abyste plísním na nohou předešli, je třeba vybírat kvalitní a prodyšnou obuv. Boty noste vlastní a nikdy si je od nikoho nepůjčujte, abyste se nenakazili. Do bazénu či do veřejných sprch si noste vlastní žabky a po návštěvě veřejných prostor nohy vždy ošetřete sprejem s protiplísňovým efektem. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet