Nastartujte unavené tělo po zimě a připravte se na jaro!

Jaro je krásným ročním obdobím, na druhou stranu je ale pro naše tělo poměrně znatelným šokem. Nelze se proto divit, že bojujeme nejen s jarní únavou, ale že zabrat dostává i naše imunita. Proto je potřeba náš organismus pořádně obrnit a nakopnout. Víte, jak na to?  

Každý pohyb se počítá 

První teplejší dny přímo vybízejí k tomu, abychom vyrazili do přírody. Chcete mít úsměv na tváři? Osvědčená metoda se jmenuje pohyb a ten stoprocentně přivolává endorfiny. Jakákoli pohybová aktivita spolu se slunečními paprsky proto nejen, že zlepší vaši náladu, ale navíc má i tu výhodu, že pokud jste přes zimu nabrali nějaká ta kila navíc, můžete se jich brzy zbavit. Je jen na vás, jaký druh pohybu zvolíte, nezapomeňte, že i pravidelná chůze prospívá. Dobrou volbou je také cyklistika, kterou můžete provozovat s celou rodinou. 

Odlehčete jídelníček a doplňujte vitaminy 

Důležitým krokem, jak pomoci svému tělu, aby načerpalo novou energii, je změna jídelníčku. Jezte pravidelně, omezte příjem nadbytečných tuků a přidejte více bílkovin a zeleniny. Pamatujte na to, že změny by měly být nenásilné, někdy postačí i odlehčit večeři zeleninovým salátem. Přidat můžete třeba kousek libového masa nebo čerstvé klíčky, které jsou nabité vitaminy a minerály. Nezapomínejte na to, že tou největší zásobárnou vitaminů je čerstvé ovoce a zelenina, dejte jim proto přednost před těmi umělými z lékárny. Skvělou volbou jsou i zeleninové šťávy. Nepodceňujte ani pitný režim. Ti, co ho zanedbávají totiž intenzívněji pociťují únavu. Vhodná je voda s citronem nebo bylinkové čaje. Uvařit si můžete ale třeba i čaj z čerstvé máty nebo meduňky. Výsledek bude obdobný.

Chraňte si imunitu 

Důležitou součástí jídelníčku by měla být také probiotika nebo kysané mléčné výrobky, které mají vliv na správnou funkci střevní mikroflóry. Ta je totiž důležitá pro podporu imunity a pokud jí nemáte dost, jste náchylnější na viry a bakterie. Oslabená imunita se tak může projevit nejen velkou únavou, ale i častým nachlazením, angínou, chřipkou nebo opary či afty, kterých se ne a ne zbavit. V případě, že se vám kolem rtu nepříjemné opary objeví, není třeba smutnit. Skočte si do lékárny pro URGO Filmogel Opary*, tekuté krytí určené na ošetření oparů. Tento průhledný film totiž vytváří kyselé prostředí, a to pomáhá eliminovat vir, který opar způsobuje. Po ruce vždy také mějte URGO Filmogel Afty*. které mezi postiženým místem a okolním prostředím vytvoří ochranný štít, čímž zajistí ideální podmínky pro hojení. 

Vyrazte na vzduch a doma větrejte 

Dávejte pozor i na velké teplotní rozdíly mezi bytem a venkovním prostředím. Pro organismus jsou totiž tak velké rozdíly šokem. Pokojová teplota by neměla přesahovat 22 stupňů a na spaní by měla být ještě nižší. Nezapomínejte ani pravidelně větrat, ať doma nemáte vydýchaný vzduch. 

Tip: Pokud je to jen trochu možné, běžte ven a dopřejte pokožce první jarní paprsky. Potřebujete i vitamin D. Jen si nezapomeňte s sebou ochranný krém s dostatečným ochranným faktorem, i na jaře je třeba chránit se před škodlivým UV zářením. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet