Jarní manuál péče o pleť

Přechod ze zimy do jara může být pro náš organismus docela vyčerpávající. A platí to i pro pleť, kterou právě v tomto období nejvíc trápí dehydratace, nedostatek živin a unavený vzhled. Chladné a mrazivé počasí naši pokožku extrémně vysušuje, zaměřit bychom se proto měli na její pravidelnou péči a její revitalizaci. Jak jí pomoci? 

Dvojnásobná hydratace zvenku i zevnitř 

Po zimě je pleť často vyčerpaná a povadlá. Důvodem je většinou nedostatek vláhy. Naše pokožka by měla obsahovat až 70 % vody, je-li ale její množství nižší, pleť strádá a projevuje se to i na našem vzhledu. Nutností je proto nejen kvalitní hydratační krém, do pravidelné péče je třeba také zahrnout vyživující séra. Ta proniknou do hlubších vrstev pokožky, kde pomáhají regenerovat a zvýšit její pevnost. Vybírejte z takových, která mají vysoký obsah vitaminů, antioxidantů a rozjasňujících látek. Dokážou totiž naši pleť dostat po zimním útlumu velmi rychle do kondice. 

Vyzkoušet můžete i přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové. Ta napomáhá pleť regenerovat a dodává ji vláhu. Zárukou dobře hydratované pokožky je také termální voda, která vaši pleť i krásně osvěží. Obzvlášť důležitý je i pitný režim. Nejlepší volbou je samozřejmě voda, pleti ale prospěje také zelený čaj. Nezapomeňte ho ale vhodně kombinovat s vodou, protože ve větším množství může naopak pleť vysušovat. Zároveň se pokuste co nejvíce omezit kávu, černý čaj, energetické nápoje a alkohol. 

Do péče o pleť zahrňte i peeling a masku 

V tomto období se vyplatí dopřát své pleti péče o něco více. Zkuste do pravidelné rutiny zařadit například jemný peeling (jednou až dvakrát do týdne). Kvalitní peeling šetrně odstraní odumřelé buňky a navrátí pleti zdravý jas a odpočatý vzhled. Péči doplňte také vhodnou maskou na obličej, kterou nanášejte dvakrát týdně. Pokožce prospějete i tak, že vyměníte svůj běžný make-up za něco lehčího. Ideální volbou budou v tomto případě BB a CC krémy, které pleť hydratují, chrání před UV zářením a zároveň sjednocují tón pleti. Nemají ale krycí efekt, pupínek s nimi tedy nezamaskujete. 

Pokud se vám někdy nějaký ten pupínek objeví, vyplatí se zvážit návštěvu kosmetičky, která bude vaši pleť pravidelně čistit. Vy se o to ale raději nepokoušejte, neodborným zásahem si můžete zanést do pupínků infekci, nebo si dokonce způsobit jizvy. Na čerstvý pupínek raději použijte první pomoc v podobě URGO Filmogel Spots Na pupínky*, který vytvoří tenký a průhledný film, jímž je pupínek chráněn před bakteriemi a dalšími vnějšími vlivy. Zároveň díky složení s obsahem kyseliny salicylové a tea tree oleje zklidňuje pokožku a působí tak proti šíření bakterie způsobující akné a zároveň proti růstu dalších pupínků. 

Bez vitaminů to nepůjde 

Naše tělo bez vitaminů nefunguje celkově, natož pak sama pokožka. Zaměřte se proto na dostatečný příjem vitaminů A, C a E. Vitamin A, respektive jeho provitamin známý jako beta-karoten se bude lépe vstřebávat, podpoříte-li ho dostatkem zinku. Tato silná dvojka se postará o zvýšenou tvorbu dvou látek, které jsou pro naši pokožku opravdu potřeba – elastinu a kolagenu. Nezapomínejte ani na zvýšený příjem všech dalších vitaminů, ideálně v podobě sezónní zeleniny či ovoce. 

*Kosmetický přípravek 

Sdílet