Popraskané paty a jejich prevence

Některé neduhy a bolístky naší pokožky jsou spíše sezónního rázu, zatímco jiné nás trápí pravidelně v každém ročním období. Popraskané paty řešíme v zimě stejně, jako v letních měsících. Zatímco ale v létě na péči o chodidla klademe mnohem větší důraz, s nástupem pevné zimní obuvi se na ně trochu zapomíná. 

Kde je vlastně problém?

Kůže tvrdne a rohovatí zcela přirozeně v místech, která jsou více namáhaná – sama se tak chrání proti sedření. Ztvrdlá a praskající kůže na patách následně vysychá, tvrdne a bolestivě praská v důsledku nedostatečné hydratace, je to tedy přebytečná tkáň, která již neplní svou funkci tak, jako dříve. Za nadměrně zrohovatělou a popraskanou kůži na chodidlech mohou stát i další faktory, nejčastěji to bývají různé mykózy a svou roli zde může hrát i genetická dispozice. V dnešní době samozřejmě není tak silná vrstva kůže na chodidlech zapotřebí ani žádoucí a je třeba tomu péči o nohy přizpůsobit.

Praskliny na patách – základem je prevence

Pro prevenci popraskaných pat je důležitá především důkladná hygiena. Užíváním šetrných mýdel nebo bylinkových koupelí ochráníte paty proti dehydrataci a ošetříte tak jejich pokožku. Pro měkká zdravá chodidla je také důležitá správná obuv a kvalitní ponožky. To nejhorší, co pro své nohy můžete udělat, je jít v botách naboso. Pokud na praskliny trpíte, je tedy dobré se tomu zcela vyvarovat.

Pravidelné seškrabování zrohovatělé kůže pemzou nebo speciálním pilníkem pak napomáhá předcházet jejímu praskání a může nás ušetřit bolestivého našlapování. 

Rady našich babiček

Naše babičky se s problémem popraskaných pat potýkaly ještě častěji, než my dnes. Bez přístupu k elektrickým pilníkům či speciálním krémům si však musely vystačit s tím, co zrovna měly po ruce. Inspirace pro domácí první pomoc proti ztvrdlé kůži si klidně můžete vyzkoušet sami.

Obyčejné sádlo nebo tvaroh se často používaly na promaštění pat místo krému a platí za levnější variantu kokosového oleje. Před spaním si stačí namazat chodidla vrstvou hmoty, zabalit do igelitu a nasadit teplé ponožky. Samozřejmě ne každému může tato varianta vonět, ale podobné zábaly pomáhají popraskaným patám zcela předcházet.

Dalším spolehlivým spojencem proti zrohovatělé kůži je citrón, který velmi dobře hydratuje a zjemňuje pokožku. Udělejte si z ní pro nohy lázeň, do které přidáte růžovou vodu nebo mořskou sůl a vaše chodidla se začnou regenerovat. Příjemnou čistící lázeň si také můžete připravit z medu. Stačí když přidáte šálek medu do lavoru horké vody a dopřejete svým nohám 20 až 30-minutový relax.

Jak si ale poradit, když už nás kůže na patách zlobí?

Pokud se již potýkáte s prasklinami a bolestivými patami, čeká vás několik týdnů pomalého hojení. Pro urychlení regenerace určitě použijte URGO Filmogel Praskliny*, který uleví od bolesti a napomáhá rychlejšímu hojení. Kolem postiženého místa vytvoří voděodolnou vrstvu, která zabrání znečištění rány a chrání ji proti dalšímu poškození. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet