Kousání nehtů může být příčinou i vážnějších problémů. Víte jakých?

Zlozvyků je celá řada, málokterý je ale tak obtěžující a neestetický jako kousání nehtů. Trpí jím mnoho lidí, především děti, nevyhýbá se však ani dospělým a není snadné se ho zbavit. Co tento nešvar vlastně způsobuje? Na vině mohou být i vážnější důvody. 

Stres a psychika 

Kousání nehtů může mít původ v psychických problémech. Jedním z nejčastějších příčin může být stres, nervozita nebo úzkostné stavy. Mnoho lidí tento zlozvyk uklidňuje, podobně jako jiné třeba kroucení vlasů, podupávání nohou nebo skřípání zubů. Nejlepší radou, jak okusování nehtů zastavit, je proto zjištění, za jakých okolností si nehty vlastně koušeme. Zda z nervozity, stresu, ze smutku, deprese či nudy. Kousání nehtů je typické také pro děti, které jsou pod tlakem svých rodičů, tedy takové děti, na které mají jejich rodiče větší nároky, než mohou splnit. Další spouštěčem může být i stres, který si dítka přinášejí ze školy nebo třeba momentální situace v rodině. Děti, které mají rozvádějící se rodiče nebo se jejich rodiče často hádají, mohou vlivem stresu sklouznout právě k takovému zlozvyku. U dětí proto může pomoci správně vedený rozhovor s rodiči, u dospělých pak dostatek odpočinku a relaxace. Ve složitějších případech je vhodné vyhledat pomoc psychologa. I když se vám může zdát kousání nehtů jako zbytečný nebo úsměvný důvod k jeho návštěvě, psycholog většinou objeví hlubší souvislosti, které by bez odborné pomoci mohly vést k dalším problémům. 

Na vině může být i obyčejná nuda 

Nejen stres bývá důvodem k tomuto počínání. Někdy stačí, když se jen hodně nudíte, přestanete se kontrolovat a hledáte nějakou „zábavu“. Často si pak ani neuvědomíte, že si nehty koušete. Další z příčin, méně častá, může být pro někoho překvapivá. Jedná se o nedostatek vápníku, kdy tělo podvědomě hledá jeho nejbližší zdroj. V tomto případě se jedná o častou příčinu spíše u dětí. Dbejte proto na to, aby byl podíl mléčných výrobků v jejich jídelníčku dostačující. 

Zapojte vůli a odměňte se 

Při stresu je dobré najít si nějakou náhradní uvolňující techniku, která vám se zvládáním situace pomůže. Například mačkání papíru, antistresového míčku, kreslení na kus papíru. Můžete se také pokusit odvést svou pozornost jinam, zhluboka dýchejte a opakujte si, že to zvládnete. Zbavit se kousání nehtů vyžaduje vždy silnou vůli a disciplínu. Zkuste se proto jednou za čas něčím odměnit, uvidíte, že to pro vás bude vítanou motivací. Velkým pomocníkem při odvykání vám bude také URGO Stop okusování nehtů* – velmi hořký „lak“, který je určen právě na okousané nehty. Díky své specifické chuti od kousání nehtů odrazuje a zároveň je posiluje. Lak je průhledný a velmi nenápadný, je tedy vhodný i pro muže. Nanášet ho můžete několikrát denně, a tak dlouho, dokud bude třeba a nehty opět nedorostou. S okusováním nehtů navíc pomůže i vašim dětem, je totiž vhodný k užívání už od 3 let. 

*Kosmetický přípravek 

Sdílet