Trápení jménem afty

Trpíte na afty? Pak znáte ten pocit, kdy se člověk nemůže ani v klidu najíst, protože místo chuti cítí jen štípání a pálení. Afty dokáží znepříjemnit nejen příjem potravy, ale také pití nebo dokonce i mluvení. Výskyt aft je ale možné omezit. Víme, jak na to!

 

Co je to afta?

Afta je bolestivé postižení sliznice uvnitř úst. Patří k nejčastějším zánětlivým onemocněním ústní dutiny, které opakovaně postihuje přibližně 20 % populace ve vyspělých zemích. Na rozdíl od většiny jiných zdravotních problémů se afty častěji vyskytují u mladší věkové skupiny do 30 let. Častěji se s nimi potýkají ženy než muži.

 

Afty nejsou nebezpečné, ale dokáží pořádně znepříjemnit život.

 

Jedná se o lézi na povrchu sliznice dutiny ústní. Projevuje se bolestivým vřídkem s jasně vymezenými okraji a bílým, někdy žlutým pozadím, obklopeným jasně rudou sliznicí. Drobné afty (většinou 1 – 4 mm) se zahojí samy od sebe přibližně za deset dnů a nezanechávají jizvy. Po tuto dobu jsou však velmi bolestivé, zejména při žvýkání.

Někdy se můžeme setkat i s většími afty, s velikostí i přes 3 centimetry. Tyto afty se hojí pomaleji (až několik měsíců) a po zahojení zanechávají na tkáni jizvu.

 

Afty nejsou infekční

 

Afty nejsou nakažlivé!

 

Na rozdíl od oparu, aft od postiženého člověka nechytíte. Jedná se o zánětlivé, ale neinfekční onemocnění. To znamená, že afty se nepřenáší z člověka na člověka a nelze se jimi nakazit.

 

 

Proč afty vznikají?

Afty se nikdy se netvoří na tvrdém patře a dásních, vždy se objeví v té části ústní dutiny, která není keratinizovaná, tedy v ‚měkkých‘ částech dutiny ústní (spodní strana jazyka nebo měkké patro).

 

Urgo Afty Epidemiologie

 

Přesné příčiny vzniku aft nebyly dosud objasněny.

 

Ačkoli přesná příčina vzniku aft není dosud známa, byly zjištěny určité faktory, které vznik aft podporují:

  • dědičnost
  • konzumace potravin bohatých na histamin (plísňové sýry, vlašské a lískové ořechy, čokoláda, meruňky, ananas, jahody, maliny, citrón, kiwi, …)
  • mechanické poranění (pokousání ústní sliznice, zubní náhrady, rovnátka apod., ale také např. příliš energické čištění zubů)
  • některé léky
  • stres
  • hormonální nerovnováha (těhotenství, menstruační cyklus)
  • snížená imunita

 

 

Jak omezit výskyt aft?

Pokud se u vás afty objevují opakovaně, měli byste omezit konzumaci některých dráždivých potravin. Řada lidí uvádí jako ‚spouštěče‘ aft kořeněná jídla nebo kyselé ovoce jako jsou citrony a rajčata. Vhodné je omezit také spotřebu octa a alkoholu – ten může v nadměrném množství oslabovat vaši imunitu.

citrusy

 

 

Chcete-li se aftám vyhnout, osvojte si správnou zubní hygienu a vyhýbejte se poraněním v ústech.

 

Vznik afty může být vyprovokován například poraněním sliznice úst příliš tvrdým zubním kartáčkem. Při výběru zubního kartáčku proto doporučujeme zvolit spíše měkčí, ten je i šetrnější k vašim dásním.

zubní hygiena

 

Mezi další příčiny poranění v dutině ústní, která mohou provokovat vznik aft, patří ‚přikousnutí‘ vnitřní sliznice úst, poranění při nasazování či manipulaci s rovnátky, poranění vzniklá špatně sedící zubní protézou.

Nedostatečná zubní hygiena má zase za následek pomnožení nevhodných bakterií, které sice nemohou přímo způsobit vznik afty, ale pokud se afta objeví, dokáží zpomalit její zhojení.

 

 

Jak léčit afty?

Afty se na rozdíl od oparů vyskytují výhradně uvnitř dutiny ústní a jejich léčba je o něco složitější, protože dostupné farmaceutické prostředky se po aplikaci ihned ředí slinami. Přesto, když už se afta objeví, lze její vyléčení urychlit za pomoci speciálních přípravků na afty.

 

Léčbu aft lze urychlit použitím speciálních přípravků na afty.

 

Nejžhavější novinkou v ošetření a léčbě aft je využití filmogelové technologie, která napomáhá rychlému hojení aftů a zároveň snižuje bolestivost afty během procesu hojení. Technologie filmogelu dokáže na poranění vytvořit speciální ochranný štít, který zamezuje kontaktu afty s okolním prostředím a současně kolem afty vytváří prostředí vhodné pro její rychlé zahojení.

URGO Filmogel Afty

URGO Filmogel Afty

 

 

Velmi účinným prostředkem na ošetření nejen aft ale i dalších problémů v dutině ústní, jako jsou:

  • záněty dásní
  • popáleniny v ústech
  • poranění způsobená nošením rovnátek  
  • poranění způsobená zubní náhradou

je sprej URGO Afty a drobná poranění dutiny ústní s obsahem kyseliny hyaluronové, která je známá pro své analgetické a protizánětlivé účinky.

URGO Afty a drobná poranění dutiny ústní

URGO Afty a drobná poranění dutiny ústní