Tři triky, které v zimě pomohou od popraskaných rukou!

Ledové zimní měsíce jsou pro pokožku rukou opravdovou zkouškou odolnosti. Přesušené a popraskané ruce nejenže jsou nepříjemné na dotek, ale drobné prasklinky mohou být navíc vstupní branou pro různé infekce. Nemusíte se ale obávat nejhoršího, na tyto problémy existuje několik druhů řešení, jak se jich zbavit nebo jim předejít. Popraskané ruce tak budou již brzy patřit minulosti. 

Chraňte své ruce i při mytí 

V zimě si mnoho z nás častěji myje ruce, abychom se ochránili před viry a bakteriemi, kterých je právě v chladných měsících všude plno. Častý kontakt s horkou vodou a nevhodným mýdlem může mít pro naši pokožku ale velmi nepříjemné následky. Kvůli častému mytí totiž dochází k poškození ochranné vrstvy pokožky, což ve výsledku působí další a další vysušování. Ruce proto myjte co nejkratší dobu pod vlažnou vodou, používejte šetrné mýdlo nebo krémové gely a po mytí nezapomeňte nanést mastnější hydratační krém. Své ruce chraňte i při úklidu, především při používání saponátů na mytí nádobí či jiných úklidových prostředků. Řešením jsou gumové rukavice, které vaše ruce ochrání. 

Rukavice navlékejte i na noc 

V zimě noste rukavice neustále u sebe, jsou důležitým ochráncem našich rukou. Pokožka rukou totiž velmi špatně snáší přímý kontakt se sněhem a když jsou ruce vystavovány mrazu a větru, vysuší se a popraskají velmi rychle. Nebezpečné jsou i krátké a náhlé změny teplot. Rukavice používejte dokonce i na noc po aplikaci nočního krému nebo hydratačního oleje. Krém či olej vmasírujte do rukou a nakonec navlékněte bavlněné rukavice. Díky nim vám bude pečující krém nebo olej působit na ruce intenzivněji a neotřete si ho celý o peřinu. Uvidíte, že ráno budou vaše ruce jako vyměněné.

Místo mléka máslo nebo olej  

Hodně lidí používá jedno tělové mléko na všechno – na tělo, na obličej, na nohy i na ruce. V zimě je to ale velký problém, jelikož tělové mléko není k ochraně před mrazem ani větrem nijak přizpůsobené, dostatečně totiž nehydratuje. Volte proto raději krém přímo na ruce s bambuckým máslem nebo mastnější krém, který slibuje vysoký stupeň hydratace. Skvěle vám poslouží i kokosový, avokádový nebo olivový olej. Vždy se ale vyhýbejte kosmetickým výrobkům, které obsahují alkohol, ten totiž doslova vycucne vlhkost z kůže. Stejně důležité je také dodržovat pitný režim a hydratovat tedy i zevnitř, nejen z venku. Dostatečným příjmem tekutin se totiž postaráte o buněčnou hydrataci všech vrstev pokožky. Může se stát, že i přes veškerou snahu a péči o pokožku se nějaká ta prasklinka objeví. Není třeba hned propadat panice, je ale důležité ji co nejdříve ošetřit, aby neměla tendenci se dále prohlubovat a později nezačala krvácet. Prasklinu proto nejprve pečlivě omyjte teplou vodou s jemným mýdlem, opatrně osušte a poté na postižené místo naneste URGO Filmogel Praskliny.*. Při aplikaci se vytvoří průhledný ochranný film, který podporuje hojení, působí proti bolesti a zamezuje znovuotevření praskliny. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet