Sauna v zimě – znáte pravidla správného saunování?

Saunování je prospěšné celoročně, v zimě je ale představa sauny obzvláště lákavá. Odbourává stres, uvolní tělo i mysl, posiluje imunitu a dokonce pomáhá i při nespavosti. Saunování má rozhodně bezpočet pozitivních účinků, ale také jasná pravidla. Jak si tedy pobyt v sauně užít co nejvíce a bez následků? 

Již při návštěvě sauny jednou za týden dochází k celkovému posílení a zlepšení imunity. Díky pocení totiž z těla odchází škodlivé látky, teplo uvolňuje ucpané dutiny a v těle se krásně rozproudí krev. Na začátku je třeba si ale vždy ujasnit, co od saunování očekáváte. Pokud se chcete pořádně vypotit, navštivte tradiční finskou saunu. Chcete-li se u saunování spíše uvolnit a zrelaxovat, volte saunu jemnější, kde je vyšší vlhkost a je provoněná vonnými esencemi. 

Saunu si užívejte, nepřemáhejte se 

Obecně se doporučují čtyři fáze saunování. Prohřátí, ochlazení, odpočinek a občerstvení. U fáze prohřátí je doporučená doba v sauně 10 až 15 minut. Stále byste se ale měli cítit příjemně, proto pokud je na vás v sauně moc horko, začíná vás pálit pokožka nebo točit hlava, běžte se raději ochladit a na chvilku si odpočiňte. Po zahřátí přichází na řadu ochlazení těla, které je nezbytnou součástí saunování. Zchladit se můžete pod studenou sprchou nebo v ledovém bazénku. Před vstupem do ochlazovacího bazénku se ale nezapomeňte osprchovat vlažnou či studenou vodou, lépe se připravíte na teplotní změnu. Odpočinek po saunování by měl trvat aspoň 30 minut, tělo tak bude mít čas na důkladnou regeneraci a uvolnění. 

Plavky nechte doma

Mokré plavky zabraňují rovnoměrnému prohřátí těla a nedovolují tak pokožce dýchat. Navíc také brání plnému prokrvení a snižují tím ozdravný účinek sauny na náš krevní oběh. Bezplavkové pravidlo má ale i své hygienické důvody. Vlhké plavky totiž mohou být nositelem bakterií, které se v teplém prostředí rychle množí a vy si tak můžete odnést nepříjemný zdravotní problém, kterého se budete dlouho zbavovat. Pokud je vám ale nahota v sauně nepříjemná, zahalte se do velkého prostěradla. Před každým saunováním se ještě rychle osprchujte a v potírně i odpočívárně seďte na prostěradle či ručníku. Nezapomeňte také, že v areálech plaveckých bazénů a v saunách především, hrozí v zimě velké riziko přenosu plísňového onemocnění nohou nebo nákazy bradavic. Vždy si s sebou proto noste vlastní žabky či pantofle, hygienické potřeby a ručník. 

Pokud ale i přes veškerou opatrnost cítíte, že se vám bradavice začíná klubat, nemějte zbytečné obavy. Snadno se jí zbavíte pomocí přípravku URGO Bradavice Kryoterapie*, který bradavici ošetří metodou zmrazení až k jejím samotným kořenům. Ochranný aplikátor bradavici navíc dokonale obklopí a zabrání tak riziku popálení okolní kůže. Tip: Stane-li se, že bradavice stále odolává nebo se znovu objeví i po tom, co jste ji zmrazili, sáhněte po URGO Pero na odolné bradavice*. Funguje na bázi velmi silné kyseliny, která spolehlivě odstraní i ty nejodolnější vytrvalce. Dojde totiž i k odstranění samotného viru a výsledky uvidíte už od prvního týdne. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet