2. díl hmyzího seriálu: Tyhle návštěvníky doma nechcete!

Léto je v plném proudu a na nás stále útočí dotěrný hmyz, kterého se ne a ne zbavit. Koušou, sají, štípou a v jejich společnosti zbytek léta rozhodně trávit nechceme. Ve druhém díle našeho seriálu vám představíme další nevítané návštěvníky, před nimiž se raději mějte na pozoru. 

Včely 

Bodne vás většinou jen ve chvíli, kdy se cítí ohrožena nebo když se přiblížíte k jejímu obydlí a vylekáte ji. Ve volné přírodě mají včely většinou napilno a použijí žihadlo, pouze když je nechtěně přimáčknete, šlápnete na ně nebo se rychle a nečekaně oženete. Nemá totiž jiný důvod bodat – má svůj život ráda a útočí pouze v případě, že cítí strach.

Vosy 

Ač vám to možná tak nepřijde, vosí bodnutí je přibližně dvakrát méně toxické než včelí. Jedovaté jsou pouze samičky, jejichž jedové žlázy se vyvinuly z připojených orgánů samčího rozmnožovacího ústrojí. Na rozdíl od včely vás sice vosa může bodnout opakovaně, ale jejich žihadla mají obvykle podstatně méně jedu než žihadla včel. Při obraně hnízda navíc nejsou zdaleka tak agresivní. I tak ale dokážou být pěkně otravné, a to hlavně v případě, že jsou v jejich blízkosti zbytky jídla nebo sladkých nápojů. 

Vosa, hmyz

Sršni 

Patří mezi nejobávanější hmyz, ale málokdo ví, že se jedná o nejmírumilovnější zástupce našich vos. Navíc nejsou dotěrní a nejdou po vašem jídle jako vosa obecná. I v případě, že se budete blížit k jejich hnízdu, zůstanou zhruba do vzdálenosti půl metru v klidu. Budou vás sice bedlivě pozorovat, ale žihadlo použijí až ve chvíli, když je samotné či jejich hnízdo skutečně ohrozíte. Bodnutí sršněm určitě není nic příjemného a může být velmi bolestivé. Je ale minimálně 10krát méně toxické než bodnutí včely. Přestože tento obří hmyz působí hrozivě, měli bychom sršně tolerovat – jsou totiž užiteční. Živí se převážně obtížným hmyzem, jako jsou třeba mouchy či ovádi. 

Sametky 

Mezi další nevítaný hmyz patří sametka podzimní, která se sice pyšní roztomilým jménem, ve skutečnosti ale dokáže způsobit víc nepříjemností než mnohem větší zástupci hmyzí říše. Jde o půlmilimetrového roztoče, které se vám podobně jako klíště zachytí na kůži, kousne do ní a pouští dovnitř jedovaté látky. Samička sametky dokáže klást vajíčka až do deseticentimetrové hloubky v zemi, její larvy pak vylezou z půdy a už jen čekají na svou kořist. Po přisátí vydrží sametka na kůži tři dny, poté sama odpadne. Naštěstí jsou sametky lidem nepříjemné jen v srpnu a na začátku září. I proto se jim občas laicky říká „srpnová vyrážka“.

Štípance si neškrábejte, raději je ihned ošetřete 

Pokud jste se stali obětí otravného hmyzu a vaši pokožku zdobí červené pupínky a svědivé kousance, je důležité je v první řadě správně ošetřit, abyste si ránu nerozškrábali nebo se vám do ní nedostala infekce. Na hmyzí kousance proto co nejdříve aplikujte tenkou vrstvu gelu URGO Filmogel Po bodnutí hmyzem*, který podrážděnou pokožku zklidní během chvilky a zabrání jejímu škrábání. Gel působí antisepticky a je zároveň voděodolný. Vodních radovánek na koupališti se tak určitě vzdávat nemusíte. 

Přejeme pěkné léto bez hmyzích starostí.

*Kosmetický přípravek

Sdílet