5+5 tipů pro zdravou zimní pleť: 1. díl

Péče o pleť v zimě – tu se nevyplácí podceňovat. Zima, mráz, nárazy větru, neustálé otírání obličeje o svetry a šály, náhlé změny teplot, suchý vzduch v interiérech, narušená imunita. S tím vším se musí po celou zimu naše pleť potýkat a na nás je dopřát jí takovou péči, aby se i přes nepříznivé vnější podmínky cítila jak v bavlnce. V prvním díle našeho seriálu vám přinášíme pět tipů, jak na to:

1. Omezte dobu strávenou ve sprše či koupeli

A samozřejmě také teplotu. Ano, je příjemné přijít promrzlí do koupelny, kde se pomocí horkého proudu vody z kostky ledu staneme opět člověkem. Mějte ale na paměti, abyste pod vodou neprostáli moc času, 10 minut by mělo být vaším novým maximem (ideální doba na sprchování je ale kratší, jen 3 – 5 minut). Zároveň byste měli dbát na to, aby voda byla příjemná, ale ne horká. Pokud začíná pokožka červenat, je všechno špatně. Příliš horká voda spláchne z pokožky přirozený ochranný mastný filtr, a ta se pak snáze vysušuje, šupinatí, svědí a praská. 

Tip: Když už se „zadařilo“ a prasklina pokožky na rukou nebo na nohou je na světě, nepropadejte panice. Sáhněte po přípravku URGO Filmogel Praskliny*. Ten po aplikaci vytváří nenápadný a pružný film, který poskytuje vhodné prostředí na hojení. Chrání před vnějšími vlivy, zabraňuje znovuotevření rány, zmírňuje bolest, podporuje hojení a je voděodolný.

2. Pozor na vnitřní teplotu

Komu by nebylo příjemné koukat na zasněženou krajinu z vyhřátého pokojíčku. Pokud to ale budete přehánět a budete vytápět byt tak, že v něm klidně můžete chodit bosi jen v kraťasech, je všechno špatně. Centrální topení vysušuje vzduch, a tedy i vaši pokožku. A nemá to ráda ani vaše imunita. Proto se raději přioblékněte, na gauč k televizi pořiďte teplou deku a nastavte termostat na 18 °C – 22 °C.

3. Zvlhčujte, zvlhčujte, zvhlčujte

No a když už zde opakovaně píšeme, že přílišné sucho pleti neprospívá, musíme samozřejmě i poradit, jak proti němu bojovat. Nesprchovat se moc teplou vodou a nepřetápět je základ. Pokud ani to nepomůže, pořiďte si domů zvlhčovač vzduchu. Dnes už se jedná o investici v rámci pár stokorun, které se vám na zdraví stokrát vrátí. A poděkují vám i vaše pokojové rostliny. 

péče o pleť v zimě - vyplatí se investovat do zvlčovače vzduchu

4. Nezapomínejte na kvalitní krém

I když si doma nastavíte příjemné prostředí, kde nebude přetopeno, příliš sucho ani nebudete dlouhé hodiny bloumat nad nesmrtelností chrousta ve vaně plné vody, která může každou chvíli začít vřít, bohužel stejně nemáte vyhráno. Minimálně tehdy, kdy budete muset odejít ven. Ošetřujte pokožku celého těla, a to včetně obličeje, kvalitním krémem. Je dobré mít po ruce malé balení, kterým čas od času promastíte ruce, které jsou většinou celou dobu nezakryté a nejnáchylnější k vysychání. A pozor na to, čím se mažete – tělová mléka raději nechte na teplé měsíce. Během zimních měsíců je lepší používat krémy či masti, které zajistí pokožce lepší péči.

5. Používejte krém na opalování

Dle organizace Skin Cancer Foundation sníh odráží až 80 procent slunečního UV záření, takže nás jeho paprsky zasáhnou dvakrát, což dále zvyšuje riziko rakoviny kůže a předčasného stárnutí. A myslete na to i během dní, kdy není sluníčko vůbec vidět. Škodlivé UV paprsky totiž nemají většinou žádný problém proniknout skrz mraky a stále způsobovat velké škody na zdraví. Proto vždycky, než vyrazíte ven, naneste na všechny exponované části těla zvlhčující opalovací krém s hodnotou SPF 15 nebo vyšší. A pokud jste ve vyšších nadmořských výškách, třeba během lyžování na horách, nebojte se sáhnout ani po SPF 50 nebo dokonce i SPF 100.

*Zdravotnický prostředek

Sdílet