Neustále vracející se afty a opary? Může za to stres i nedostatek vitaminů

Afty a opary se nejčastěji vyskytují v ústech. Jejich výskyt souvisí s narušenou imunitou, nedostatkem vitaminů či stresem. Mnohem častěji totiž vznikají u těch, kteří jsou oslabeni – ať už fyzicky nebo psychicky. 

Afty – netrapte se déle, než je nutné 

Afty jsou bolestivé vřídky uvnitř dutiny ústní a jejich počáteční projevy začínají řezavým a pálivým pocitem. Přestože nejsou nijak závažným onemocněním, mohou dost bolet a znepříjemnit příjem potravy i samotné mluvení. Projevovat se mohou dvakrát až třikrát do roka, u citlivějších jedinců ale i častěji. Na vině může být špatná hygiena v dutině ústní, nedostatek vitaminů nebo citlivost na některé složky v zubní pastě či na kyselejší potraviny, jako jsou citrusy, rajčata a ocet. 

Pokud se vám afty s železnou pravidelností vrací, vyzkoušejte odvar či koncentrát ze šalvěje, kterým si pravidelně vyplachujte ústa. Důležité je mít i dostatečný příjem vitaminu C a vitaminů skupiny B. Pomoci vám může také propolisová tinktura či olej z grepových semínek, který zakoupíte v lékárně. Pokud ale hledáte řešení, které vám pomůže aftu co nejrychleji zahojit a zároveň uleví od bolesti, mějte vždy po ruce URGO Filmogel Afty*. Tekuté krytí určené na ošetření aftů a drobných poranění v dutině ústní vytvoří mezi postiženým místem a okolním prostředím ochranný film, čímž zajistí ideální podmínky pro jejich hojení a vy brzy pocítíte úlevu.

afty a opary lze řešit správnou volbou jídelníčku

Opary – předcházejte jim dostatečným příjmem vitaminů 

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce a jedná se o nakažlivé onemocnění vyvolané virem HPV, který se projevuje právě v podobě bolestivých puchýřů. Nosí ho v sobě dokonce až 90 % populace a často o něm ani nemusíme vědět. Stačí však málo a puchýř je na světě. Horečka, oslabený organismus, porucha imunitního systému, menstruace, hormonální změny nebo obyčejný stres, to vše může způsobit, že puchýř začne bujet. Nepodceňujte proto prevenci a myslete na dostatečný příjem vitaminů, posilují imunitní systém a působí antivirově. Důležitý je i příjem vitaminu B12, který najdete hlavně v potravinách živočišného původu či v mléčných výrobcích. „Béčka“ můžete průběžně doplňovat i občasným mlsáním arašídové pomazánky. Nezapomínejte ani na dostatečný přísun vitaminu C, E a zinku.

Pokud se vám puchýř jednou objeví, je dost pravděpodobné, že se vám bude opakovaně vracet. Není ale důvod propadat panice. Naštěstí existuje rychlá pomoc v podobě URGO Filmogel Opary* – tekuté krytí určené na ošetření oparů. To pomáhá zároveň eliminovat vir, který opar způsobuje a zabraňuje tak jeho dalšímu růstu, šíření infekce a napomáhá hojení. Je navíc zcela nenápadný a na vašich rtech nebude téměř vidět. Účinkuje ve všech stádiích, takže ošetřit opar můžete i v případě, že už „bují“ v plné síle. 

Náš tip: používejte vždy jen své sklenice, svůj ručník či balzám na rty a na čas se vzdejte i polibků, abyste opar nepřenášeli a zabránili jeho dalšímu šíření. 

* Zdravotnický prostředek

Sdílet