5 faktorů, které nejčastěji mohou za vznik afty. Víte, na co si dát pozor?

Nemůžete se najíst, napít, bolí vás to dokonce i při mluvení? O slovo se opět hlásí afty, které se vám rozhodly znepříjemnit život na několik následujících dní. Určitě je nepodceňujte a raději je začněte léčit co nejdříve. Přinášíme vám tipy, jak se aft zbavit i jak jim předcházet. 

Špatný kartáček 

Setkáváte-li se s bolestivými afty častěji, než byste si přáli, je velmi důležité dodržovat pravidelnou zubní hygienu, a to aspoň dvakrát denně. Neméně důležité je také používat správný typ kartáčku. Ten by měl být co nejměkčí, ideálně doplněný ještě o dentální nit a menší mezizubní kartáček. Nezapomínejte ani na ústní vodu a zubní pasty volte s přírodním složením a neutrálním pH. 

Stres 

Jako jedna z nejčastějších příčin se uvádí stres. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí jedna malá stresová situace, a afta je na světě. Je to především proto, že ve chvíli, kdy jsme ve stresu, reaguje naše tělo přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se v ústech běžně vyskytují. 

Příliš kořeněná jídla 

Někdy mohou za vznik aftů i příliš kořeněná a ostrá jídla a citrusové plody. Jejich kyselé šťávy totiž působí na sliznici agresivně, a navíc bolestivě. Rovněž křupavé chuťovky typu chipsů nebo slaných tyčinek, které tolik milujeme, mohou zanechat stopy v podobě poraněné sliznice, kde se zanedlouho objeví bolestivý vřídek. Existují však i pokrmy, s nimiž se afty nesnesou. Jejich nepřáteli jsou zejména cibule, česnek, borůvky nebo lékořice.

Příliš těsná rovnátka 

Afta vás pravděpodoně nemine ani v případě, že si během čištění zubů omylem vrazíte do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm afta. Právě proto trpí na afty osoby s fixními rovnátky nebo ti se zlozvykem kousání rtů. Má-li vaše dítě rovnátka, raději proto zkontrolujte, zda ho nikde netlačí nebo se mu neodírají o sliznice či dásně. 

Snížená imunita a nedostatek vitaminů 

Ačkoliv má na výskyt aftů vliv řada faktorů, které nelze nikterak ovlivnit, někdy jim předcházet můžeme. Přesná příčina vzniku aftů není známá, odhaduje se ale, že velkou vinu může mít snížená imunita spolu s nedostatkem vitaminu B12, kyseliny listové, železa a zinku. Nejdůležitější je proto celkově posílit imunitní systém, nezanedbávat spánek, dopřávat si odpočinek, pravidelně se hýbat, navýšit celkový příjem ovoce a zeleniny a snažit se vyhýbat stresu. Po ruce vždy také mějte URGO Filmogel Afty*. Tekuté krytí určené na ošetření aftů a drobných poranění v dutině ústní, které mezi postiženým místem a okolním prostředím vytvoří ochranný štít, čímž zajistí ideální podmínky pro hojení. 

Tip: Do jídelníčku zařaďte co nejvíce potravin obsahující nejen vitamin C, ale i vitaminy skupiny B, které najdete v kyselině listové nebo ve formě tabletek. Afty a drobné vřídky na ústní sliznici jsou totiž jedním z prvních příznaků jejich nedostatku. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet