Popraskané paty po létě? Takhle s nimi zatočíte!

Sezóna sandálků a běhání naboso skončila a zatímco v létě bylo naší největší starostí, zda máme hezky udělanou pedikúru, s příchodem chladnějších měsíců je důležité klást na péči o nohy větší důraz. Naše kůže v zimě trpí nadměrným vysušováním a příliš suchá pokožka může za popraskané paty a posléze i hodně bolí. Jak jí pomoci? 

Ztvrdlá a praskající kůže na patách není vlastně nic jiného, než odumřelá tkáň, která není dostatečně hydratovaná. Proto vysychá, tvrdne a nakonec bolestivě praská. Do prasklinek se dostávají nečistoty, které se časem zanítí a jsou tak nejčastějším zdrojem bolesti pat a chodidel vůbec. 

Popraskané paty – jak jim předcházet 

Odumřelá kůže na patách nebude „zlobit“, pokud ji budete pravidelně odstraňovat. Zhruba jednou týdně si dopřejte domácí pedikúru a chodidla pravidelně ošetřujte. Velkým pomocníkem vám budou kovové nebo skleněné pilníky, které prokáží mnohem lepší službu než klasická pemza. Ta totiž pokožku v podstatě ‚trhá“ a způsobuje tak malé prasklinky, které se mohou zanítit. Pemzu navíc není možné dokonale vyčistit, takže je ideálním nosičem pro množení bakterií. Pořiďte si proto raději některý z pilníků – jejich hrubší částí ošetříte vlhkou a čerstvě rozmočenou kůži na patách ihned po koupeli a jemnější částí pilníku pak doladíte detaily po jejím zaschnutí. Zkusit můžete také seřezávače kůže, které jsou nejrychlejší a nejefektivnější metodou. Při práci s nimi ale buďte opatrní, je velmi snadné si jimi ublížit a kůži na patách sedřít. Nejdřív proto raději poproste pedikérku, aby vám ukázala, jak se seřezávačem na paty pracovat. 

popraskané paty zachráníte správnou péčí

Hydratace základ úspěchu 

Dalším krokem je hydratace. K tomu poslouží mastnější krémy nebo čistá vazelína. Nohy vždycky před spaním důkladně promažte, oblečte do bavlněných ponožek a nechte působit celou noc. Ráno budete mít paty krásně hebké. O popraskané paty můžete pečovat i pravidelnou domácí lázní. Do vody můžete přidat mořskou sůl, výtažek z heřmánku nebo olejíček – levanduli, konopný či tea trea. Ten dokáže ošetřit i hlubší ranky a praskliny. Na každé takové poranění vždy použijte také URGO Filmogel Praskliny*, který je určen právě k ošetření kožních prasklin na rukou i na nohou. Po nanesení vytvoří jemný průhledný voděodolný film, který podporuje hojení, působí proti bolesti a zamezuje znovuotevření praskliny. S olejem z pšeničných klíčků a obsahem vitaminu E navíc blahodárně působí na prasklinu i její okolí. 

Proti ztvrdlým patám lze bojovat i surovinami, které doma běžně máme. Vyzkoušet můžete třeba sádlo, o kterém se říká, že je všelék všech neduhů. Platí pro něj totéž co pro krém – nohy promastit a zabalit do ponožek. Stejně tak můžete použít i obyčejný tvaroh. Ten zmírňuje horkost, která případné záněty v patách může způsobovat. Dalším osvědčeným pomocníkem je citron, který je ideální a účinný na vtírání do suché pokožky kdekoli po těle. Kyseliny, které obsahuje, totiž pomáhají pokožku hydratovat a současně ji zjemňují. 

* Zdravotnický prostředek 

Sdílet