4 tipy, jak na otravné hmyzí kousance

Období dovolených je tu – a s ním přichází i čas všudypřítomných komárů a dalšího obtížného hmyzu, který nám během teplých měsíců ztrpčuje život. Jsou všude a někdy je téměř nemožné se jich zbavit. Často proti nim vedeme marný boj, nakupujeme repelenty a prostředky, které nás mají ochránit, ale ani tak se nepříjemným štípancům neubráníme. Jestli vám to něco říká, určitě pokračujte ve čtení.

Toho kousnu, toho ne…

Někdo přitahuje komáry jako magnet – a někoho si tento nepříjemný hmyz skoro nevšimne. Proč tomu tak je? Může za to hlavně naše vůně, jelikož komáry přitahuje právě lidský tělesný pach. Geny ovlivňují, jakým způsobem se potíme, s čímž souvisí také to, kolik oxidu uhličitého naše tělo vyplavuje. Právě tento plyn hmyz údajně cítí až na 50 metrů a především pro komáry je velmi přitažlivý. Jednoduše řečeno, čím víc se potíte, tím zajímavějším objektem pro komáry jste.

Roli hraje samozřejmě také váha – lidé s vyšší tělesnou hmotností a těhotné ženy jsou ke komářímu štípnutí náchylnější. Je to proto, že větší tělo potřebuje víc energie – a při jejím spalování se oxidu uhličitého uvolňuje více.

Au, to svědí!

Stali jste se obětí dotěrného hmyzu a na vaší pokožce se okamžitě objevila červená svědivá vyrážka? Víte vlastně proč? Jakmile se totiž do vás komár nebo jiný záškodník zakousne, vypustí do pokožky své „sliny“, které omezují srážení krve. To má za následek jednoduchý fakt, že se komárovi naše krev mnohem snáz saje.

Tělo se samozřejmě brání, a tak napadené místo zčervená a oteče. Imunitní systém při kousnutí hmyzem uvolní hormon histamin, který způsobuje podráždění a zánět kůže.

malou dívku poštípali komáři

Jak se účinně bránit?

Držte se následujících tipů, abyste minimalizovali riziko, že se vás otravný hmyz vyhlídne za sladkou svačinku:

  • Oblečení od hlavy až k patě

Volte takové oblečení, které je dobře prodyšné a zakrývá co největší část těla – dlouhé kalhoty, dlouhý rukáv, v ideálním případě také pokrývku hlavy. Před komáry vás ochrání také světlé a lesklé oblečení.

  • Repelenty

Na trhu je řada repelentů, které vás před kousnutím ochrání. Chcete-li se však vyhnout klasickým repelentům a raději sázíte na přírodu, můžete zkusit konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu B. Ten, kdo je silnější nátury, si může dopřát i syrový česnek. Nebudete sice vonět svému okolí, ale ani komárům.

  • Udělejte si táborák

Komáři nesnášejí kouř z cigaret nebo dým z ohně. Pokud jste kuřák, máte vyhráno! (Aspoň proti komárům.)

  • Nepusťte je dovnitř

Účinnou ochranou jsou určitě kvalitní sítě do oken či dveří. Použít můžete i vonné odpuzovače do zásuvky nebo zatemnění oken, ať hmyz nelákáte na rozsvícená světla.

První pomoc

Existuje několik rad, jak štípnutí hmyzem ošetřit, aby vás rána nesvědila k zbláznění. Použít můžete rozkrojený citron nebo cibuli, který na ránu přiložíte. Uklidňující účinek má také obklad z octa či tvarohu. Úlevu od svědění ale nepřinesou nadlouho, a ránu je navíc potřeba chránit před další infekcí. Vsaďte proto na jistotu a hmyzí kousanec ošetřete URGO Filmogelem Po bodnutí hmyzem. Ten na pokožce vytvoří tenký průhledný a flexibilní film, který vytváří ochrannou vrstvou proti vnějším vlivům, jako jsou bakterie nebo třeba voda, ulevuje od svědění, zamezuje škrábání, zklidňuje podráždění pokožky, a navíc je voděodolný, takže můžete mít jistotu, že nebudete muset nános každou chvíli opakovat.

Sdílet