Jak se zbavit bradavic? Pozor na babské rady, některé mohou i ublížit!

Vědci objevili již více než 100 druhů různých typů virů, které mohou za vznik bradavic. Téměř každý z nás se alespoň jednou za život s tímto onemocněním setká, a to nejčastěji na rukou nebo na ploskách chodidel. Protože je toto onemocnění tolik rozšířené, téměř každá rodina má svůj „zaručený“ recept, jak se nevzhledné, často bolestivé a vždy nakažlivé bradavice zbavit.

Co to vlastně bradavice je?

Běžná bradavice je vlastně důsledkem infekce virem, který pronikne do svrchní vrstvy pokožky. Tam se dostane nejčastěji skrz nějaké poranění, které může být klidně i úplně maličké, stačí drobné škrábnutí nebo záděrka a na bradavici je zaděláno.

Ve chvíli, kdy virus tímto způsobem vstoupí do těla, odstartuje rychlý růst buněk na vnější straně pokožky, čímž pokládá základy budoucí bradavici. A nenechte se zmást – to, že jste se v červenci na plovárně nakazili bradavicí, můžete zjistit klidně až v listopadu. Otravné onemocnění se totiž nemusí projevit hned. Může se dokonce stát, že se u vás neprojeví vůbec. Vy budete ale i přesto virus šířit dál, třeba doma ve sprše nebo kdekoli jinde, kde chodíte bosi. A nákazu tak přenesete na ostatní.

Proto se nezapomínejte na všech veřejných prostranstvích, kde se chodí naboso, neustále chránit. Stačí obyčejné žabky, které si vždy nazujete hned poté, co vylezete z bazénu.

Pokud máte malé děti, které by mohly v mokrých pantoflích uklouznout, pořiďte jim neoprenové ponožky (dnes je seženete v každém větším obchodě se sportovním vybavením).

Pozor na „dobře míněné rady”

Ve chvíli, kdy jste to jednoduše neuhlídali a bradavice už je na světě, na nic nečekejte a začněte jednat. Zkrátíte tak dobu potřebnou k léčení, a navíc zamezíte jejímu dalšímu šíření. To se týká nejen ochrany dalších osob, ale i vlastního těla. Bradavice se totiž šíří i zcela obyčejným dotekem pokožky.

Většina lidí na začátku stojí před volbou: jít k lékaři, nebo si s bradavicí zkusit poradit sám? Drtivá většina z nás to zprvu zkusí sama. V tu chvíli začíná každý vzpomínat na rady, které mu kdysi dala babička či maminka, nebo zjišťovat, co funguje přátelům a jiným lidem na internetu. A právě zde přichází ten nebezpečný okamžik!

Matka radí dceři co nejlépe zabírá na bradavice

Existuje nepřeberné množství tipů, jak se bradavice „zaručeně“ zbavit. Některé z nich neublíží, ale pak existují i takové, které byste neměli nikdy zkoušet. Jde zejména o vyškrabávání či vymačkávání. Tímto způsobem totiž svůj stav jedině zhoršíte. Bradavice se tak velmi snadno může zvětšit a rozšířit na další části vašeho těla. V horším případě se může v důsledku použití nesterilizovaných nástrojů začít podebírat a hnisat.

Vydržte!

Při léčbě musíte být trpěliví, jde totiž o běh na dlouhou trať. Na babských radách, které jsou založené na užívání bylinek, není nic špatného a s největší pravděpodobností si neublížíte. Šance, že se tak bradavice zbavíte nadobro, je ale mizivá.

Nejlepším způsobem tak zůstává zkombinovat pohodlí domova s profesionální metodou na odstranění bradavic – URGO Bradavice kryoterapie*. Takovým postupem bradavici jednoduše zmrazíte. Tím se zničí tkáň bradavice, a tedy i virus, který ji má na svědomí. Navíc jde o lokální, rychlou a snadnou aplikaci, takže nemusíte mít strach, že si nějak ublížíte.

Pokud se bradavice stále drží, zeptejte se lékárníka na URGO Pero na odolné bradavice*. To obsahuje velmi silnou kyselinu, která si poradí i s těmi nejodolnějšími. Pero obsahuje modře zbarvený gel, díky kterému budete vždy vědět, kam přesně jste ho nanesli. A máte vyhráno.

*zdravotnický prostředek

Sdílet