5 tipů, jak se vyhnout mykóze nohou

Mykózou neboli plísněmi nohou trpí až devět z deseti Čechů. Většina z nich o tom přitom ani neví. Jestli jste si i vy někdy všimli bolestivých ranek mezi prsty nebo rozpraskaných pat, je možné, že se tento problém týkal (nebo ještě týká) i vás. Léčba bývá zdlouhavá a ne vždy okamžitě účinná, proto se vyplatí myslet na prevenci. A my vám řekneme, jak na ni.

Příznaky plísně nohou

Jak vůbec vypadají nohy postižené mykózou?

  • Mezi prsty jsou drobné ranky, které vypadají jako řezné. Zpravidla na začátku „jen“ svědí a trochu bolí, když se ale plíseň „rozjede“, začne být bolest výrazná.
  • Plosky vás svědí a pálí, praskají a tvoří se na nich šupinky. Toto jsou typické příznaky začínajícího problému, který – když se neřeší – vede až k mokvání a bolestem.
  • Paty jsou ztvrdlé a rozpraskané. Časem začnou pobolívat.
  • Nehty dostávají nahnědlou barvu, později se začnou lámat a drolit.

Pokud jste někdy zažili aspoň jeden z těchto projevů, nejspíše máte s mykózou nohou zkušenost.

Jak plísním nohou předejít? Dodržujte tato doporučení!

Nezaručíme, že když se budete držet těchto rad, mykóze se úplně vyhnete. Ale alespoň riziko jejího vzniku minimalizujete.

1. Zaměřte se na ponožky

Ponožky vybírejte zásadně kvalitní – bavlněné nebo bambusové – a vyhýbejte se umělým materiálům, v nichž mají nohy tendenci se více potit. Jestliže vás trápí nadměrné pocení, převlékněte se klidně přes den jednou i víckrát do čistých a suchých ponožek.

2. Věnujte pozornost obuvi

Je důležité kupovat obuv z kvalitních a prodyšných materiálů, v nichž je noze dobře. Zrovna tak volte boty podle aktuálního počasí. Je horko? Obujte otevřené boty, místo abyste se trápili v uzavřených. Pokud je mokro, zvolte nepromokavou obuv, ať máte nohy v suchu.

Žena si sundala boty, aby se vyvarovala mykóza nohou

3. Starejte se o své boty i nohy

Každý den byste měli boty nechat vyvětrat a vysušit. Ideální je použít také výrobek s protiplísňovým efektem a ošetřit jím vnitřek boty. Vyzkoušejte URGO Prevence mykóz 3v1*, který je určený jak na obuv, tak na nohy. Při použití na chodidla je příjemný bonusem deodorační a antiperspirační efekt.

4. Nechoďte bosi a noste si vlastní pantofle

Pokud jdete na koupaliště, do fitka, sauny nebo wellnessu, přibalte si vlastní žabky či pantofle. Nikdy nechoďte bosi ani v erárních pantoflích, které vám nabídnou. Protože pravděpodobnost, že se na daném místě pohyboval někdo s mykózou, je vysoká – stejně jako možnost, že si ji domů odnesete i vy. Pokud si boty zapomenete a pohybujete se na těchto nebezpečných místech bosi, nohy důkladně umyjte, vysušte a ošetřete přípravkem pro prevenci plísní*.

5. Pečujte o nohy

Nohy si pravidelně myjte mýdlem a řádně sušte. Každý člen rodiny by měl mít svůj ručník určený pouze na sušení nohou. Doporučujeme také pravidelnou pedikúru – ať už doma, nebo v salonu. Pokud preferujete tu domácí, vyhýbejte se sdílení pomůcek s dalšími členy rodiny! Společné pilníky, nůžtičky a další nástroje jen zvyšují riziko mykózy. A když už nechcete mít pro každého člena domácnosti speciální kleštičky na nehty, alespoň je po každém použití vydezinfikujte. Rovněž s nikým nesdílejte boty.

Možná tato doporučení znějí složitě a zdá se vám, že budou vyžadovat spoustu času a péče, ale věřte, že jakmile si je osvojíte, budete o své nohy pečovat tak nějak automaticky. Což se vám stoprocentně vrátí.

*URGO Prevence mykóz 3v1 je biocid. Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

 

Sdílet