Strašák jménem bradavice! Víte, jak se mu vyhnout?

Ony známé malé výrůstky mohou být nejen vadou na kráse, ale umí i pěkně znepříjemnit život… a pořádně bolet. Bradavice jsou celkem běžným kožním onemocněním, které postihuje až 20 procent populace. Po akné je to dokonce druhý nejčastější kožní problém, s nímž se běžný člověk potýká. Jde sice o onemocnění, kterému se nelze úplně vyhnout, můžeme ale snížit riziko nákazy a v případě, že se u nás bradavice objeví, účinně problém řešit. Přečtěte si, jak na ně!

Kde se bradavice berou?

Bradavice jsou virové onemocnění projevující se malými výrůstky na kůži různé velikosti. Vliv na jejich výskyt může mít snížená imunita, nedostatek spánku a často především špatná hygiena. Bradavice má na svědomí lidský papilomavir HPV. Ten způsobuje nadbytečnou tvorbu keratinu, který stimuluje zvýšený růst buněk na vnější straně kůže nebo sliznice.  Virus je přenosný dotekem a do podkoží se dostane například přes drobné poranění, ekzém nebo třeba kůží rozmočenou v bazénu.

Inkubační doba bradavice je různá – od několika týdnů přes měsíce až po roky. Zajímavostí je, že člověk může přenášet bradavice, aniž by sám nějaké měl. Nejčastěji se vyskytují na rukou, na nohou nebo v obličeji, a to především proto, že se v těchto partiích nachází vysoké množství potních žláz, jimiž může HPV virus proniknout do těla.

Věděli jste, že existuje víc druhů bradavic?

Nejčastějším druhem jsou bradavice obecné neboli pravé, které se vyskytují převážně na rukách. Jde o ohraničené oválné zrohovatělé útvary, které nijak nebolí. Druhým nejčastějším druhem jsou pak bradavice plantární. Ty jsou velmi podobné bradavicím pravým – s tím rozdílem, že se vyskytují na ploskách nohou. Vzhledem k váze těla, která na ně tlačí, mají zploštělý tvar a nejsou vystouplé, ale zarůstají dovnitř a při chůzi mohou způsobovat nepříjemnou bolest.

Muž stojí na okraji bazénu a doufá, že nechytne bradavice

Jak se bradavicím bránit?

  • používejte vždy vlastní ručník, nepůjčujte si boty ani ponožky
  • v prostorách bazénu i ve společných sprchách noste gumovou obuv a na nohy používejte dezinfekční gel
  • každý den si berte čisté ponožky
  • pokud objevíte bradavici, neškrábejte ji a zamezte dalšímu kontaktu s pokožkou, zejména s tou na rukách
  • dbejte na osobní hygienu

Proti bradavicím silou mrazu či kyseliny

Ani když veškerá prevence selhala a bradavice je zde, není důvod ke smutku. Nemusíte se bát, že strávíte půl dne v ordinaci na kožním. Dnes už se naštěstí můžete vyléčit sami doma. Stačí, když budete vědět, že tak lze učinit pomocí moderní léčivé metody zvané kryoterapie.

Bradavice se v podstatě zmrazí, a tím dojde k jejímu odstranění. Metoda je velmi oblíbená, protože je rychlá, účinná a lze ji provést prakticky kdekoli.

Pro ošetření pravých a plantárních bradavic zkuste sáhnout po přípravku URGO Bradavice kryoterapie*. Kryoterapie, která je používaná i u lékaře, zmrazením zničí tkáň bradavice, a tím i virus, který ji má na svědomí. Díky speciálně tvarovanému peru je zajištěna lokální, rychlá a velmi efektivní aplikace. Po aplikaci se někdy může vytvořit puchýř. Ten nikdy nepropichujte a nechte ho zahojit přirozenou cestou. Pod zmrazenou a zničenou tkání bradavice se poté vytvoří nová, zdravá kůže – a vy si zase můžete užívat krásné a zdravé pokožky.

Pokud se bradavice ani po kryoterapii nevzdává, jedná se o skutečně odolný kousek. V tom případě je dobré přistoupit k použití URGO Pero na odolné bradavice*, které funguje na bázi velmi silné kyseliny. Tento přípravek už si poradí i s těmi nejnepříjemnějšími. I ten zahubí virus, odstraní bradavici a nechá vyrůst zdravou část kůže.

*Zdravotnický prostředek

 

Sdílet