Jak přežít zimu bez aftů a oparů? Posilujte imunitu!

Až 80 % lidí mělo někdy v životě opar. Někteří dokonce i několikrát do roka a čtvrtinu populace afty v ústech potrápí aspoň jednou za rok. Na vzniku těchto nepříjemných problémů se často podílí snížená imunita, která dokáže být s nastupujícím chladnějším počasím velmi křehká a měli bychom ji proto posilovat. Přinášíme vám několik tipů, jak se na zimu obrnit, aby afty ani opary neměly sebemenší šanci. 

Echinacea – zázračná bylinka 

Pokud víte, že se vám opary a afty opakovaně vrací, je velmi pravděpodobné, že za to může právě narušená imunita. S tím může pomoci bylinka Echinacea neboli třapatka nachová, která je hojně využívanou rostlinou v tradičním léčitelství. Je známá jako přírodní antibiotikum a pomáhá především s posilováním imunity. V lékárně ji seženete ve formě kapek, sirupů, tablet či pastilek. 

Afty a opary – správně poskládaný jídelníček je základ

Když v naší potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky nebo vitaminy, silně se snižuje schopnost imunitního systému a my jsme pak mnohem zranitelnější před útoky bacilů a virů. Nejlepší je proto vybírat takové potraviny, které jsou čistě sezónní. Právě ty nám bez problémů zajistí dostatek vitaminů, minerálů a dalších živin. A víte proč? Odpověď je jednoduchá: jelikož z přírody máme v každém ročním období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme. Citrusy, kiwi nebo další exotické ovoce si proto nechte spíše jako zpestření jídelníčku a nespoléhejte na ně jako na hlavní zdroj vitaminu C. Pravidelně si dopřávejte také zakysané mléčné výrobky. Ty mají blahodárný vliv na střevo, které je právě centrem imunity. 

Rybí tuk 

Málokomu sice chutná, ale jeho pravidelné užívání má velmi pozitivní vliv na náš organismus, včetně imunity. Obsahuje druhy prospěšných omega-3 mastných kyselin, které si naše tělo neumí samo vytvořit a je tedy zapotřebí je získávat stravou či doplňky. Dále obsahuje také vitaminy A, D a E, které přispívají ke správné funkci imunitního systému. 

afty a opary lze předcházet posílením imunity například v sauně

Otužujte a saunujte se

Správné otužování má své zásady. Pokud s otužováním teprve začínáte, bude pro začátek bohatě stačit střídání teplé a studené sprchy. Tím zlepšíte svůj krevní oběh a připravíte tělo na změny teplot při přechodu z vytopených místností do vnějšího prostředí. Podobně působí také saunování. Z těla při něm vyloučíme mnohé škodlivé látky, které mohou náš imunitní systém zatěžovat a bránit mu tak účinně bojovat proti mikrobům. 

Afty a opary – první pomoc 

Pokud patříte mezi ty, kteří s afty a opary svádí pravidelný boj, nebo si chcete být jen jisti, že si na vás ani jeden z nich nepřijde, vybavte svou lékárničku dvěma pomocníky, kterými aftu i opar rychle a bezbolestně zlikvidujete. S aftou vám pomůže URGO Filmogel Afty*. Ten díky svému složení vytváří vhodné prostředí pro hojení, současně mírní bolest a velmi rychle zasychá. Co by vám dále nemělo chybět je URGO Filmogel Opary*, tekuté krytí určené na ošetření oparů. Urychlí hojení, a navíc napomáhá eliminovat vir, který opar způsobuje. Oba dva prostředky se nanáší pomocí praktického štětečku a oba jsou navíc průhledné, a tudíž zcela nenápadné.

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet