Drobná zranění nejen v kuchyni – jak na ně?

I ty nejšikovnější z nás někdy postihne v kuchyni nehoda a drobná zranění jsou na světě. Ale ať už se spálíme nebo pořežeme, není hned nutné běžet k doktorovi. O menší zranění se dokážeme postarat i sami. Je však důležité ošetřit ránu správně, aby se nezanítila a nezačala hnisat. Jak ale na to, aby se nám poranění rychle a dobře hojilo? 

Řezné rány 

Ránu nechte chvíli krvácet, aby se odplavila špína a zárodky infekce. Velmi krátce ji omyjte, ošetřete dezinfekcí a přelepte antibakteriální náplastí URGO Ultra Protection*, která zranění poskytne maximální ochranu. Pokud rána silně krvácí, použijte na zastavení krvácení obvaz. Ten krev absorbuje a krvácení rychle zastaví, zároveň také ochrání ránu před další infekcí. Pamatujte na to, že tato poranění byste neměli v žádném případě podceňovat, zbytečně tím jen prodloužíte dobu jejich hojení. V případě, že krvácení zastavit nejde, vyhledejte co nejdříve lékaře.  

Popálení nebo opaření 

K takovýmto poraněním dochází nejčastěji doma v kuchyni, kdy se polijeme horkým čajem, polévkou nebo se omylem spálíme o plotnu či horkou žehličku. Ať už se to stane vám nebo jiné osobě ve vaší blízkosti, je důležité nezpanikařit a postižené místo okamžitě zchladit pod studenou tekoucí vodou (aspoň 20 minut), dokud neodezní bolest. Odstraňte zároveň i všechno mokré oblečení. Popáleninu můžete zchladit také gelem nebo sprejem s výtažky Aloe vera. Následně ránu přelepte náplastí URGO Voděodolné náplasti na popáleniny*, které jsou přímo pro tyto účely určeny. Zmírňují bolest ihned po aplikaci a urychlují hojení rány. Navíc mají transparentní podklad, který je polopropustný. Díky tomu se voda ani bakterie nemají šanci k ráně dostat, ta ale přesto může jednoduše dýchat. 

drobná zranění je třeba ošetřit hned

Nejčastější drobná zranění – oděrky

Odřeniny bývají často znečištěné štěrkem nebo kamínky, je proto třeba ránu nejprve vyčistit. Omyjte ji vodou a mýdlem – nejlépe se pro tyto účely hodí tekuté neutrální mýdlo. Po omytí ránu ihned vydezinfikujte a aplikujte URGO Náplast ve spreji*. Ta na pokožce vytvoří transparentní film podporující hojení a zároveň bude ránu chránit jako druhá kůže. Je voděodolná, po aplikaci nestéká a zaschne minutu po nastříkání. 

Tříska 

Malé třísky, zadřené těsně pod povrchem kůže, můžete odstranit sami pomocí pinzety. Dávejte jen pozor, abyste třísku vytáhli celou. Ránu nakonec vydezinfikujte, zavažte obvazem nebo přelepte hydrokoloidní náplastí URGO Fast Healing Finger*. Díky zahnutému tvaru jsou ideálním řešením právě při těchto drobných poraněních na prstech. Pokud třísku nemůžete vyndat nebo se tkáň už zanítila, měli byste navštívit lékaře. Větší třísky, u kterých nerozpoznáte, jak jsou v ráně hluboko, nesmíte odstraňovat sami. Ránu raději opatrně zakryjte čistým kapesníkem a jděte za odborníkem. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet