Popraskané a suché ruce v zimě? Víme, jak na ně!

Jestli naše pokožka někdy trpí nejvíce, je to právě v zimních měsících. Nejčastějším projevem je vysušená kůže a suché, popraskané ruce, které mohou být důsledkem nedostatečné péče právě během chladných dní. Ruce jsou vizitkou každého člověka a měli bychom se o ně starat po celý rok, v zimním období je ale potřeba naši péči ještě rozšířit. 

Rukavice navlékejte i doma 

Ledové zimní měsíce jsou pro pokožku opravdovou zkouškou odolnosti. Čím víc teploty klesají, tím víc dochází k vysušování vrchní vrstvy pokožky. V chladném počasí se pokožka navíc méně mastí, a tím se postupně snižuje její obranyschopnost. Suchý vzduch v přetopených místnostech podrážděné pokožce taky rozhodně nepřidá. Nezbytným ochráncem rukou jsou proto rukavice. Pokožka totiž velmi špatně snáší přímý kontakt se sněhem a když jsou ruce vystavovány mrazu a větru, popraskané a suché ruce jsou na světě. Rukavice ale můžete využít i na doma. Před spaním si do dlaní naneste olivový, kokosový nebo avokádový olej, vmasírujte do rukou a navlékněte bavlněné rukavice. Ráno bude vaše pokožka jako vyměněná. 

Čím mastnější, tím lepší 

Mytí rukou několikrát denně je samozřejmě nezbytné, naší pokožce ale dává voda pěkně zabrat. Zbavujeme ji totiž její přirozené mastnoty, která slouží jako ochrana před vysušením. Ruce bychom měli promazávat celoročně, ale v zimě bychom jim měli dopřát opravdu mastný krém, který dodá pokožce hydrataci a přirozenou pružnost. Jednou týdně dopřejte svým rukám také peeling, který zbaví vaši pokožku odumřelých buněk. Ten si snadno můžete vyrobit i doma z běžně dostupných surovin. Stačit vám k tomu bude pouze promíchat mletou kávu s kokosovým olejem nebo klidně i jen obyčejnou sůl s olivovým olejem, vzniklou kašičku nanést na ruce a pár minut jemně masírovat. Tip: Aspoň jednou nebo dvakrát do týdne si udělejte deset minut volného času a dopřejte svým rukám „masku“. Koupit si můžete již hotovou nebo si vyrobte jednoduchý zábal z teplého olivového oleje. Olej v misce chvíli zahřívejte, pak do něj na pár minut ponořte ruce, ty navlékněte do igelitových rukavic a nechte působit aspoň 20 minut. 

popraskané ruce lze rychle zahojit, jen je třeba dbát na správnou hydraatci a používat vhodné prostředky pro hojení

Hydratujte i zevnitř 

Pokud během roku používáte na pokožku tělové mléko, na zimu ho vyměňte za vysoce hydratační krém nebo krém s bambuckým máslem. Tělové mléko totiž není k ochraně před mrazem a větrem nijak přizpůsobené a dostatečně nehydratuje. Skvěle fungují i různé oleje, které pokožku pořádně promastí. Nezapomínejte také na to, že ruce nestačí hydratovat pouze zvenčí. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim, který zajišťuje buněčnou hydrataci všech vrstev pokožky. Pokud vám i přes veškerou snahu pokožka na rukách popraská, nepanikařte, ale praskliny co nejrychleji ošetřete. Ty mají totiž tendenci se dále prohlubovat a mohou začít i krvácet. Prasklinu pečlivě omyjte teplou vodou s jemným mýdlem, opatrně osušte a naneste na postižené místo URGO Filmogel Praskliny.*. Gel při aplikaci vytvoří průhledný ochranný film, který podporuje hojení, působí proti bolesti a zamezuje znovuotevření praskliny. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet