Časté opary? Pozor, tělo se vám snaží něco naznačit!

Bolavé a svědivé puchýřky kolem rtů zná bohužel většina z nás. Někteří se s nimi setkají jen párkrát v životě, u jiných jsou nevítaným hostem téměř pravidelně. Jak je to možné? Co opary způsobuje a můžeme se jich vůbec zbavit jednou provždy? 

Opary jsou puchýře naplněné čirou tekutinou a nejčastěji se objevují na rtech nebo v jejich těsné blízkosti. Vznikají poté, co se do našeho těla dostane virus zvaný herpes simplex přenášený vzduchem nebo přímým kontaktem s nakaženým. Virus je zákeřný hlavně v tom, že po prvotní nákaze zůstává v těle i nadále a čeká na svoji další příležitost. Tou může být i oslabená imunita nebo přemíra stresu. 

Proč právě já mám opar? 

Podle lékařských statistik trpí na opary opakovaně každý šestý Čech. Čím je to způsobeno? Jakmile se totiž virus dostane do našeho těla, může nákaza proběhnout skoro bezpříznakově, to znamená, že ji ani nemusíte zaznamenat. V opačném případě se naopak projeví velmi silně postižením sliznic v dutině ústní. Většina lidí se pak sama stává nosičem infekce, ideální by proto bylo mít možnost se zbavit viru natrvalo. To ale bohužel není možné. Vir můžete maximálně držet pod pokličkou, a to zda ho necháte propuknout nebo ne, záleží na několika faktorech. Mezi hlavními spouštěči může být například častá únava, stres, hormonální změny, lehčí nachlazení, opalování nebo časový posun či dokonce pobyt v nadmořské výšce. Někdy proto stačí i málo, stresová situace v zaměstnání, nedostatek spánku nebo banální nachlazení a virus, který je normálně v klidovém režimu, propukne v plné síle.

opar se dá rychle zahojit

S léčbou oparu začněte včas

V případě, že se vám kolem rtu nepříjemné puchýřky objeví, není třeba hned propadat panice. Jedná se o nezávažný projev infekce a většinou stačí nasadit klidový režim, upravit životosprávu a zaběhnout do první lékárny. Skvělým pomocníkem vám bude URGO Filmogel Opary*, tekuté krytí určené na ošetření oparů. Pod průhledným filmem se totiž vytváří kyselé prostředí, a to pomáhá eliminovat vir, který opar způsobuje. Filmogel tak nejen, že zabraňuje dalšímu růstu oparu, šíření infekce a napomáhá hojení, ale je navíc zcela diskrétní a na vašich rtech nebude téměř vidět. Je účinný ve všech stádiích, takže ošetřit opar můžete i v případě, že už „bují“ v plné síle. Při léčbě ale pamatujte i na to, že je třeba vyhnout se zbytečnému stresu, nadměrnému slunění, dbát na zvýšenou hygienu, používat jen vlastní hygienické pomůcky a puchýřky v žádném případě nepropichovat ani nemačkat. Omezit vznik oparů můžete také tím, že přestanete kouřit, budete mít dostatek spánku, pohybu a pravidelně se budete otužovat. Neuškodí ani krátkodobý zvýšený přísun vitaminů B a C. 

V případě, že má onemocnění těžší průběh, dělají se vám ošklivé a bolavé puchýře, objevují se stále další nebo máte teplotu, co nejdříve navštivte svého lékaře. Virus umí být totiž pěkně zákeřný a dokáže napadnout jakýkoli kožní či slizniční povrch nebo se dokonce objevit na větších plochách. V těchto případech je pak opatrnost na místě a doporučuje se návštěva odborníka. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet