Jak správně vybrat (nejen) sportovní obuv a jak se o ni starat? Přečtěte si náš návod

Předpokládáme, že nepatříte mezi menšinu lidí, která většinu času chodí naboso. A to znamená, že budete chtít boty, které vám budou pohodlně sedět, nikde nebudou tlačit a budete v nich moci v klidu strávit celý den. Na co si ale dát při výběru pozor a jak vybrat boty tak, abyste se v nich cítili jako v bavlnce a sloužily vám co nejdéle? 

Boty vždy vybírejte raději odpoledne. Je to z toho důvodu, že noha během dne mírně mění svoji velikost. Odpoledne máme nohy oteklejší než ráno. Příliš těsná bota by vás proto mohla začít tlačit. Pečlivě sledujte také prostor pro prsty a okolo kloubů (především u malíčku) si nechte přibližně centimetr volného místa. 

Boty pečlivě vyzkoušejte a nechte si poradit 

Pokud se chcete v obuvi cítit opravdu dobře, vybírejte ji i podle toho, z jakého materiálu je vyrobená. V obuvi z nekvalitní syntetiky se vám bude noha potit, příliš tvrdá bota se při chůzi zase nepřizpůsobí – a za chvíli budete mít nohy plné puchýřů. Pro zdravé a pohodlné obutí bez bolesti nohou vybírejte takovou obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů, je odlehčená, s pružnou podešví a ideálně s anatomicky tvarovanou ortopedickou stélkou. 

Někdy se může stát, že i přes pečlivý výběr se vám nakonec nějaký ten puchýř objeví, což bývá způsobeno hlavně tím, že je bota ještě nová a takzvaně neprošlápnutá. Nepropadejte panice a v první řadě puchýře důkladně ošetřete. Nikdy je nepropichujte, pouze omyjte mýdlovou vodou a vydezinfikujte antiseptickým roztokem. Puchýř poté přelepte hydrokoloidní náplastí URGO Hojení puchýřů*, která díky ergonomicky upravenému tvaru přilne jako druhá kůže a zároveň okamžitě uleví od bolesti. 

Vybíráte-li si sportovnější obuv, je důležité, aby vám bota pevně sedla především v oblasti kolem paty. Ta by vám jinak při chůzi prokluzovala a bota se vyzouvala. Nejenže byste tak měli co dělat, abyste udrželi stabilitu, ale za chvilku by byly vaše nohy samý puchýř a mohly by vás začít trápit i bolesti klenby. Výběr bot (nejen těch sportovních) proto nikdy nepodceňujte, a nevíte-li si rady, nechte si poradit od obsluhy. A pokud si nejste jisti, zda vám boty dobře sedí, nechte je raději v obchodě. Za ty zničené nohy vám to přece nestojí a nakonec vám takové boty stejně budou jen zabírat místo v botníku. 

jak se správně starat o obuv

Pravidelnou péčí prodloužíte životnost 

  • Boty si obouvejte pomocí lžíce – tu používejte především u uzavřených typů bot. Nikdy se do bot nezkoušejte dostat silou, jinak zničíte její patní část. 
  • Pravidelně obuv větrejte – nohy se nám potí, ať se nám to líbí, nebo ne. Je proto důležité, abyste boty vždy nechali pořádně vyschnout a pravidelně je větrali. Pokud jste zmokli, nechte obuv důkladně vyschnout, než si ji znovu obujete. Pozor, nikdy nedávejte boty přímo k topení, vysoké teploty by je mohly poškodit. Boty nechte vyschnout přirozeně, třeba na sluníčku. 
  • Boty nikdy neperte – praní v pračce může boty nenávratně poškodit. Použijte raději hadřík nebo jemný kartáček, jarovou vodu a boty umyjte hezky ručně. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet