Kousání nehtů – jak se zbavit otravného zlozvyku?

Snad každý z nás má nějaký ten zlozvyk. Často si je přinášíme už z dětství a ani nevíme, kde jsme k nim přišli. Některé zlozvyky nás v dospělosti přejdou, ale ne u všech to platí. Jedním z těch nejčastějších, kterého je těžké se zbavit, je kousání nehtů. Máme ale dobrou zprávu, zbavit se ho nadobro totiž lze. Chcete vědět, jak na to? 

Kousání nehtů se nejčastěji objevuje v dětství a v dospívání, může však přetrvat i do dospělosti. Spousta lidí si kouše nehty, aniž by si to uvědomovala, například při čtení, sledování televize nebo telefonování. Podle odborníků je kousání nehtů projevem potlačování negativních emocí, především nervozity, stresu nebo strachu. Při léčbě tohoto zlozvyku je proto dobré začít pracovat především na odstranění těchto příčin. Odborníci doporučují upravit životní styl, omezit stres a především se naučit efektivně relaxovat a najít si každý den aspoň chvilku pro sebe. 

Příčinou kousání nehtů může být stres nebo i nedostatek vápníku 

Chcete-li, aby si dítě přestalo kousat nehty samo, patrně vám nezbyde nic jiného, než za ním běhat jako hlídací pes a sledovat ho. Dokud nebude mít samo potřebu mít hezké a zdravé nehty, nejspíš s tím moc nesvedete. Děti se ale většinou odnaučí kousat nehty samy během puberty nebo zhruba do věku třiceti let. A to právě z estetických důvodů – stydí se před kamarády, kolegy a okolím. Je ovšem možné, že vašemu potomkovi jen chybí vápník a kousáním nehtů si ho tak doplňuje. Zkuste aspoň na měsíc zařadit do jeho jídelníčku více mléka a mléčných výrobků a pozorujte, zda kousání nehtů poleví. Pokud problémy přetrvávají a nehty začínají být kvůli kousání zdeformované, je na místě poradit se o metodě odvykání s odborníkem. 

Okousané nehty určitě nepůsobí nijak přitažlivým dojmem a rozhodně nejsou žádnou ozdobou. Jejich majitelé se za ně často stydí a schovávají je, jak se dá. Ale pozor, okusování nehtů může způsobit i zdravotní komplikace. Pod nehty a na rukou se i při pečlivé hygieně nachází vysoký počet bakterií, které právě kousáním posíláme rovnou do organismu. Extrémně okousané nehty až „do masa“ a poraněná kůže kolem nich jsou navíc velmi náchylné k proniknutí infekce a dalších bakterií. 

kousání nehtů se lze zbavit

Ruce jsou naší vizitkou 

První možnost, jak se kousání zbavit, vyžaduje samozřejmě především silnou vůli a neméně silnou motivaci. Tou může být třeba i fakt, že upravené ruce a nehty jsou naší vizitkou a manikúra je nezbytnou součástí hygieny. O nehty se vám postarají a odborně upraví ve specializovaných salonech. Zlozvyku se ale lze zbavit i rychleji, sázkou na jistotu a velkým pomocníkem vám bude URGO Stop okusování nehtů* – velmi hořký „lak“, který je určen právě na okousané nehty. Díky své specifické chuti od kousání nehtů odrazuje a zároveň je posiluje. Lak je průhledný a velmi nenápadný, mohou ho tedy použít i muži. Nanášet ho můžete několikrát denně, a tak dlouho, dokud bude třeba a nehty opět nedorostou. S okusováním nehtů navíc pomůže i vašim dětem, je totiž vhodný k užívání už od 3 let. 

*Kosmetický přípravek 

Sdílet