Jak jednoduše odstranit kuří oko?

Kuří oko může postihnout každého z nás. Stačí, když se při nákupu obuvi necháme unést a pořídíme si boty, které ne zcela vyhovují tvaru našeho chodidla. Pokud je obuv příliš malá či úzká, a navíc z umělých materiálů, které se chodidlu nepřizpůsobí, máme zaděláno na problém – kuří oko na sebe nenechá dlouho čekat. A zpravidla o sobě dá vědět pořádnou bolestí. Naštěstí ale není složité se tohoto bolestivého kožního výrůstku rychle zbavit – a nemusíte při tom být zrovna chirurg ani profesionální pedikérka.

 

Proč vzniká kuří oko?

Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok je, jak už jsme zmínili, nevhodně zvolená obuv. Kuří oko se objeví na chodidle tam, kde na pokožku dlouhodobě působí zvýšený tlak. Pokud zdroj tlaku není odstraněn, pokožka nohou se začne bránit vytvořením ložiska s nadměrně zrohovatělou kůží – kuřího oka. Zrohovatělá pokožka navíc tlačí na nervová zakončení pod kůží, což způsobuje výraznou bolest.

Nutno dodat, že nevhodně zvolená obuv nemusí být jediným důvodem vzniku kuřích ok. K jejich výskytu mohou být někteří z nás více disponovaní než jiní. Svou roli ve vzniku kuřího oka mohou hrát také genetické predispozice, oběhová onemocnění nebo tvar a různé deformity prstů.

 

Jak poznáte kuří oko?

Před samotnou léčbou byste měli zjistit, jestli útvar na vašem chodidle je skutečně kuří oko. To totiž můžete snadno zaměnit například s mozolem nebo třeba s bradavicí.

Kuří oko se vyskytuje zpravidla na kloubních a kostních vyvýšeninách. Nejčastěji pak na kloubech mezi prsty, zvláště nosíte-li obuv, která má zúženou špičku a neposkytuje dostatek prostoru pro správné rozložení prstů. Méně často se může objevit i na patách, nártech nebo plosce chodidla.

Rozdíl mezi kuřím okem a mozolem

V obou případech se jedná o zrohovatělou kůži. Zatímco kuří oko vzniká jako reakce pokožky na opakovaný zvýšený tlak, mozol vzniká jako reakce pokožky na zvýšené tření nebo tlak. Jak je bezpečně rozpoznáte? Přečtěte si náš článek ‚Jak léčit kuří oka a mozoly na nohou‘.

Rozdíl mezi kuřím okem a bradavicí

Příčiny vzniku bradavic jsou zcela odlišné, než je tomu u mozolu a kuřího oka. V případě bradavic se jedná o infekční onemocnění, které se šíří kontaktem s kontaminovaným povrchem. Jejich výskyt proto nemůžeme jednoduše ovlivnit výběrem vhodné obuvi.

Pokud jde o rozdíly mezi kuřím okem a bradavicí, bezpečně je rozpoznáte podle těchto charakteristických znaků:

  • podle kůže na kožním výrůstku – platí, že na kuřím oku je pokožka se vzorkem, zatímco na bradavici je vždy pokožka bez vzorku.
  • podle počtu výrůstků – platí, že bradavice se většinou vyskytují ve větším počtu a jsou rozmístěny blízko sebe. Kuří oko je oproti tomu na chodidle umístěno samostatně a pokud je jich více, vyskytují se na různých částech nohy.

Máte podezření, že se u vás jedná spíše o bradavici? Seznamte se s podrobnými informacemi o léčbě bradavic v článku ‚Jak se zbavit bradavic bez lékaře‘.

 

Léčba kuřího oka

Jestliže jste si jisti, že kožní výrůstek na vašem chodidle je kuří oko, máte v podstatě vyhráno. Odstranění kuřího oka je v naprosté většině případů velmi snadné a bezbolestné. 

Nejpoužívanější metodou s vysokou účinností pro odstranění kuřích ok je využití kyseliny salicylové, která má schopnost změkčit nahromaděnou zrohovatělou pokožku. Tu pak jednoduše odstraníte třeba pemzou nebo nůžkami. Nebojte se, vážně to vůbec nebolí!

URGO Coricide

Kyselinu salicylovou samozřejmě nemusíte shánět samostatně, bývá složkou speciálních náplastí s ochranným pěnovým kroužkem určených právě k léčbě kuřích ok. A jak léčba funguje? Zcela jednoduše: každý den po několik dní si na postižené místo nalepíte změkčující náplast. Za pár dní se kuří oko natolik změkčí, že půjde velmi snadno odstranit.

 

Prevence vzniku kuřího oka

Abyste zabránili znovuobjevení kuřího oka, měli byste v první řadě určit, které z vašich bot zapříčinily jeho vznik a tyto boty již dále nenosit. Při dalším používání těchto bot máte totiž nové kuří oko zaručeno do pár dnů.

Jako další prevenci vzniku kuřího oka je při výběru obuvi důležité volit obuv správného tvaru a velikosti, rozhodně se vyplatí vsadit na přírodní materiály. Ty se tvaru chodidla snáze přizpůsobí a riziko vzniku kuřího oka tak snížíte na minimum.

TIP: Víte, jak správně vybírat obuv? Že se vám to zdá samozřejmé? Možná budete překvapeni. Přečtěte si náš článek Desatero pro zdravá chodidla a ujistěte se, že při výběru obuvi postupujete správně.

Někteří lidé mohou mít problémy s tvorbou kuřích ok i přesto, že svou obuv vybírají správně. Příčin může být hned několik, například velké klouby nebo velmi jemná kůže na nohou. Ani v tomto případě ale není vše ztraceno. Jako ochrana proti tvorbě kuřích ok dobře poslouží diskrétní změkčovací silikonové návleky na prsty, které napomáhají snížit tlak a tření mezi jednotlivými prsty v obuvi.

 

Líbil se Vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli!