Schovejte kozačky, vytáhněte tenisky! Jaro je tu!

S příchodem prvních jarních paprsků ukládáme zimní obuv ke spánku, abychom ji mohli další sezonu zase vytáhnout. Jak ale boty správně uložit, aby byly na další zimu stále jako nové? A jak dostat do kondice svou jarní obuv, kterou jste právě vytáhli z botníku? Přinášíme několik tipů, jak na to. 

Obuv, která putuje na dno botníku, musí být v první řadě čistá a suchá. Jakákoli vlhkost povede k plísni, která může boty úplně zničit a vy se s nimi budete moci rozloučit. Nejprve do nich proto nastrkejte zmačkané noviny, ty veškerou vlhkost vytáhnou. Tento trik byste ostatně měli dělat pokaždé, když boty navlhnou, předcházíte tím rovněž i vzniku skvrn a změnám tvaru. Tip: Při skladování bot je také nijak nemačkejte a vložte do nich napínák, aby jejich tvar zůstal zachován. Pokud ukládáte kozačky, dejte do každé boty lahev od vína, která jim dodá tvar a zároveň pomůže s odvětráváním. 

Vdechněte jim nový život 

Nezapomeňte na to, že až vybalíte obuv na nadcházející jarní sezonu, tak i ta potřebuje malý zásah, aby opět vypadala jako nová a dobře se nosila. Vezměte do ruky starý kartáček na zuby a boty přeleštěte. Zvláštní pozornost věnujte zejména bílým teniskám a světlým botám. Nepoužívejte žádné chemické čisticí ani bělící prostředky, nejlépe vám poslouží opravdu jen obyčejná mýdlová voda. S pomocí kartáčku snadno odstraníte špínu a skvrny od potravin. Nakonec obuv opláchněte vodou. Kožené a semišové boty přetřete pouze vlhkým hadříkem nebo vlhčeným kapesníkem, abyste odstranili prach. 

Po umytí a oschnutí boty z hladké kůže naleštěte krémem na boty a semišové boty oživte speciální pastou nebo sprejem, které zakoupíte v obchodě s obuví. Zakryjete tak drobné odřeniny a oživíte barvu. Na bílou obuv z hladkých materiálů vám skvěle poslouží renovátor bílé barvy, který jim dokáže navrátit ztracenou bělost. Obuv, která není lakovaná ošetřete tenkou vrstvou impregnace. Ta nejen, že zabrání vnikání vody do struktury materiálu, ale zároveň chrání i před nečistotami. Případné skvrny tak půjdou snadněji vyčistit. Náš tip: Pokud chcete starší boty něčím oživit, zkuste je vylepšit novými barevnými tkaničkami, které se k nim hodí nebo na které máte zkrátka náladu. Pokud máte tkaničky z minulé sezóny zašlé a otrhané, je jejich výměna více než žádoucí. 

Péči obuvi věnujte průběžně 

Aby se vám v botách chodilo jako v bačkůrkách, zkontrolujte také vložky a případně je vyměňte za nové. Ty vám poskytnou větší komfort při chůzi, zároveň zvyšují hygienické vlastnosti a pohlcují vlhkost uvnitř obuvi. Do balerínek a lodiček jsou ideální gelové polovložky, které působí hlavně proti otlakům, bolavým puchýřům a zpříjemní vám chůzi. Abyste se vyhnuli nepříjemným plísním, noste do bot vždy čisté a suché ponožky, a pokud si myslíte, že je to potřeba, klidně je vyměňte i několikrát za den: minimálně po sportu, při němž jste se zpotili. Po zutí je hned neukládejte do skříně, ale vystříkejte sprejem s protiplísňovým efektem URGO Prevence mykóz 3v1*, který je určen jak pro obuv, tak pro nohy. Sprejem ošetřujte i chodidla, jedině tak zamezíte tvorbě bakterií a předejdete vzniku plísňového onemocnění, kterého se pak těžko zbavuje. 

*Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

Sdílet