Jdete běhat? Nenechte si první kilometry zkazit nepříjemnými puchýři!

Dny se prodlužují, a i když je venku stále ještě zima, tak první jarní paprsky na sebe nenechají dlouho čekat. Právě v tomto období se příroda i náš organismus pomalu probouzí ze zimního spánku a je proto ideální doba zařadit do svého pravidelného režimu také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu. Zkusit můžete třeba běh, je třeba ale začínat opatrně, abyste to hned na začátku nepřehnali nebo si třeba nezadělali na nohy plné puchýřů.

Začínejte pomalu 

Nemusíte hned zkraje trhat osobní rekordy, běhání vám bude přinášet radost i tak. Na začátek úplně postačí, když budete kombinovat pomalejší běh s rychlejším krokem. Než vyběhnete, nezapomeňte ani na protažení a zahřátí svalů, ať si při běhu neublížíte. Profesionální trenéři radí začít rychlejší chůzí, kterou postupně zrychlujete, až přejdete do klusu. Ovšem jen do takové rychlosti, kdy je vám to příjemné a můžete pohodlně dýchat. Běh zkuste dále prodlužovat a chůzi zkracovat a to tak dlouho, dokud nedokážete lehce a souvisle klusat aspoň půl hodiny. 

Špatné boty vám při běhání uškodí 

K běhání toho moc nepotřebujete. Na čem se ale opravdu nevyplatí šetřit, je dobré a kvalitní obutí. Zatímco ostatní vybavení můžete „ošidit“ a na lesní stezku vyrazit i ve vytahaném tričku, boty na běh nepodceňujte. Nejde jen o to, že se v nich budete cítit pohodlněji, ale ochrání také vaše klouby, achilovky nebo páteř. Pokud jste na úplném začátku a nevíte si s výběrem rady, navštivte některou ze specializovaných prodejen se sportovní obuví. Supermarketům nebo dokonce tržištím se obloukem vyhněte. 

Důležitý je i výběr ponožek 

Chcete-li si kvalitní boty opravdu užít, nesmíte zapomenout ani na kvalitní ponožky. Z prádelníku raději nevytahujte bavlněné, dělají se na nich totiž žmolky, které mohou způsobovat otlaky nebo puchýře. Ideální je kombinace bavlny s některým vhodným umělým materiálem. Ponožky by neměly být příliš volné, ani těsné, z obou stran hladké a sahat až nad kotník z důvodu ochrany achilovky. Je možné, že i přes pečlivý výběr ponožek či bot se přece jen nějaký ten puchýř objeví. Pokud se tak stane, nezoufejte a puchýře hned důkladně ošetřete. Nikdy je nepropichujte, pouze omyjte mýdlovou vodou a vydezinfikujte antiseptickým roztokem, abyste zabránili šíření dalších nečistot. Následně puchýř zalepte náplastí s hydrokoloidní technologií URGO Hojení puchýřů*. Náplasti mají efekt druhé kůže a ergonomicky upravený tvar, což zajistí zvýšenou přilnavost a lepší odolnost proti tření. Okamžitě uleví od bolesti, podpoří hojení – a vy přitom téměř nebudete vnímat, že nějakou náplast máte na sobě.

Běhání si zpříjemněte

Jsou tací, kteří na svůj okruh nevyrazí bez sluchátek v uších. Hudba vás může více motivovat, pomůže vytvořit příjemnější běžecké prostředí, dokáže navodit lehkou a uvolněnou náladu a u některých běžců dokonce urychluje a usnadňuje svalovou pohyblivost a celkovou koordinaci. Zkuste si do sluchátek pustit vaše oblíbené pecky a sami uvidíte, že se vám poběží mnohem lépe. Buďte ale opatrní, pokud zrovna přebíháte silnici nebo běžíte po jejím okraji. Hudbu si tak vždy raději ztlumte, ať nikdy neztratíte přehled, co se kolem vás zrovna děje. 

Sdílet