Náplasti s hydrokoloidní technologií – víte, proč urychlují hojení a kdy je použít?

Každý z nás se už někdy dostal do situace, kdy musel sáhnout po náplasti a je proto dobré mít je po ruce doma, ale i na cestách. Ať už jde o puchýře, nebo drobné odřeniny, je třeba ošetření nepodcenit a stejně tak se hodí vědět, pro jaký typ náplasti sáhnout aby se rána zahojila co nejrychleji. Náplasti s hydrokoloidní technologií pomáhají hojení a uleví i od bolesti. Víte ale, kdy se nejvíc hodí?

V čem je rozdíl?

Naše pokožka tvoří přirozenou ochrannou bariéru, která nás chrání před různými mikroorganismy. Při poškození povrchu pokožky se tyto látky snadno dostanou do organismu, proto je vhodné chránit a ošetřit i ta nejdrobnější poranění. 

Tradiční náplasti poskytují ochranu před nečistotami z vnějšího prostředí, čímž zabraňují možnosti vniknutí infekce do otevřené rány, nicméně samotný proces hojení je ponechán na našem organismu. Princip ochrany poranění je u tradičních náplastí tedy převážně mechanický – poranění se překryje tak, aby se k němu nemohly dostat nečistoty zvenčí.

U hojivých náplastí s hydrokoloidní technologií, tzv. gelových náplastí, přibyla k ochranné funkci ještě funkce vlhkého hojení.

Svrchní vrstva těchto náplastí je tvořena ze speciálního voděodolného podkladu, který dokáže chránit poranění před vodou a bakteriemi, a polštářek obsahuje hydrokoloidní hmotu, která absorbuje tekutinu z rány a aktivně vytváří hojivý gel, který urychluje léčení. Hydrokoloidy totiž pomáhají udržovat v ráně optimální vlhkost, díky které se rána rychleji zahojí, a působí také na zmírnění bolesti v ráně. Tradiční náplasti častou přischnou k ráně a neudržují v ní potřebnou vlhkost, navíc jejich stržení bývá dost bolestivé.

Kdy sáhnout po gelové náplasti?  

Gelové náplasti jsou určeny na běžná drobná poranění, jako jsou říznutí a odřeniny, ale také na puchýře či kuří oka. Zejména u puchýřů se tento typ náplastí osvědčil a v případě, že na tento neduh trpíte častěji, nejen k hojení ale i jako prevenci vyzkoušejte URGO BLISTERS, které vám zaručeně uleví. 

Zdraví nohou významně ovlivňuje výběr vhodné obuvi. Když nám bota správně nesedí, může trvat delší dobu, než se noze přizpůsobí, a tak už nás po pár hodinách začínají trápit odřeniny, otlačeniny a puchýře. Při tření pokožky s obuví se spodní vrstva pokožky oddělí od té vrchní, prostor mezi těmito dvěma vrstvami se vyplní lymfou a tak vznikne puchýř. Puchýře nás ale mohou trápit i ve vyšlápnuté obuvi, třeba při sportu nebo turistice, a to zejména v horkém počasí, kdy se noha zpotí. 

Už při prvním náznaku puchýře může náplast pomoci. Ochrání totiž vrchní vrstvu pokožky před stržením, které by mohlo vést i k infekci. V případě, že puchýř ještě nepraskl, rovnou na něj můžete aplikovat náplast. Pokud už je puchýř prasklý, doporučuje se ho nejdříve vydezinfikovat a pak teprve ošetřit náplastí.

Hojení puchýře se obvykle obejde bez výrazných problémů, je ale nepříjemné. Správnou péčí lze hojení značně urychlit. Proč bychom se tedy zbytečně trápili, když to jde i jinak?

Sdílet